Błonnik pokarmowy stanowi bardzo istotny czynnik zdrowej diety. Jest to składnik, który po pierwsze dobrze niweluje uczucie głodu, a więc zapewnia sytość. Co więcej, jest też polecany osobom z cukrzycą i dla ludzi chorych na miażdżycę. Ponadto błonnik na odchudzanie doskonale się sprawdza. Zatem warto więcej dowiedzieć się na ten temat.
Błonnik przede wszystkim skutecznie reguluje pracę układu trawiennego. Jego istotna funkcja polega na wspomaganiu pozbywania się toksyn z organizmu.
Co więcej, jest to dobra metoda sprzyjająca rozwojowi dobrych bakterii jelitowych. Dlatego specjaliści zalecają, aby w ciągu dnia spożywać około 38 gram błonnika w przypadku mężczyzn i 25 g błonnika dla kobiet.
Błonnik, czyli włókno charakteryzuje się dość wysoką lepkością. W efekcie składnik ten przedłuża czas zasiedlania żołądka przez spożyty pokarm. Dzięki temu możemy liczyć na lepszą skuteczność procesów metabolicznych. W efekcie organizm przyswaja dużo więcej składników odżywczych. Dlatego błonnik w organizmie człowieka wywołuje uczucie sytości. Co więcej, skutecznie poprawia także perystaltykę jelit. Kolejne właściwości błonnika dotyczą pozytywnego wpływu na układ oddechowy i obniżanie ciśnienia tętniczego krwi. Badania potwierdzają, że błonnik wpływa także pozytywnie na proces odchudzania.
Błonnik dzieli się na kilka rodzajów. Szczególnie często mówi się o frakcjach, które są rozpuszczalne i frakcjach, które nie są rozpuszczalne w wodzie. Do błonnika rozpuszczalnego w wodzie zalicza się między innymi: gumę guar, pektyny, czy też śluzy roślinne. Z kolei błonnik nierozpuszczalny stanowią: celuloza, pektyny i ligniny. Błonnik dzieli się także na ulegający fermentacji i nieulegający fermentacji. Do pierwszej grupy należą: pektyny, skrobia oporna, gumy i inulina. Z kolei w drugiej kategorii umieszcza się: celulozę i ligniny. Błonnik może też tworzyć i nie tworzyć żeli. Pektyny i śluzy roślinne tworzą żele, natomiast celuloza i ligniny nie mają takich właściwości.
Błonnik zapewnia długie uczucie sytości, dlatego wpływa na mniejsze spożywanie pokarmów. Tym samym jest to dobry sposób nie tylko na zdrowie, ale także na proces odchudzania. W odniesieniu do zmniejszenia masy ciała należy mieć na uwadze przede wszystkim takie rodzaje błonnika, jak: guma guar, glukomannan i babka płesznik. Dobrze wpływają one nie tylko na problemy osób z otyłością, ale też u osób z zaburzeniami glikemii i lipidemii.
W celu wzbogacenia swojej diety w błonnik należy wybierać odpowiednie produkty żywnościowe. Występuje on w szczególności w warzywach i owocach. Ponadto składnik ten znajduje w nasionach roślin strączkowych. Jednakże nie należy przesadzać z ich ilością, ponieważ one powodują nieprzyjemne wzdęcia. Kolejne źródła błonnika w diecie należą do produktów zbożowych, czyli pieczywa żytniego razowego, pieczywa mieszanego z dodatkiem ziaren, płatków, musli i wielu innych. Inne źródła stanowią między innymi suszone owoce, a także orzechy i nasiona.
Jednym z rodzajów błonnika jest tak zwany błonnik witalny. Do źródeł tego składnika zalicza się przede wszystkim: babkę jajowatą, babkę płesznik i mieszankę jednej i drugiej babki. Babka płesznik zawiera między innymi: ramnozę, kwas galakturonowy, arabiniksylany, tłuste oleje, fitosteroele, aukubiny i triperteny. Dzięki temu ma ona właściwości lecznicze, które wykorzystuje się od zarania dziejów. Wykazuje ona właściwości: przeciwkaszlowe, przeciwbakteryjne, moczopędne i przeciwbólowe.
Niektóre osoby decydują się na przyjmowanie suplementów diety z błonnikiem. W tych produktach znajdziemy błonnik, który w szczególności pochodzi z babki płesznik i babki jajowatej. Jednakże preparaty te mogą działać nie tak, jak powinny. Spożywanie produktów z błonnikiem witalnym wiąże się z wypiciem dużej ilości wody. Dlatego, gdy przyjmiemy suplement bez właściwej ilości płynów, nie otrzymamy założonego efektu.
Najlepiej, gdy ustalimy jadłospis bogaty w błonnik ze specjalistą od żywienia, czyli dietetykiem. Dzięki temu otrzymamy dietę dopasowaną do naszych indywidualnych potrzeb. Dietetyk uwzględni nasze gusta kulinarne, a także ewentualne schorzenia. Co więcej, podpowie także, na co należy zwracać szczególną uwagę. Ponadto powie, co robimy nie tak i jak to najlepiej zmienić. Istotne jest też to, że dzięki dietetykowi małymi krokami zmienimy stare, nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Specjalista zauważy niuanse, które mogą dużo zdziałać, na przykład zamiana jasnego pieczywa na chleb pełnoziarnisty, czy też dorzucenie świeżej sałaty do kanapki. W efekcie otrzymamy dietę, która nie tylko pomoże nam schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Dieta opracowana przez dietetyka pozytywnie wpłynie też na nasze zdrowie.
Bibliografia:
1. https://dietetycy.org.pl/blonnik/ [dostęp 20-01-2025]
Ładowanie...