Zobacz także poprzednie części artykułu: Co jeść na poprawę nastroju? cz. 1 serotonina i fenyloetyloamina oraz Co jeść na poprawę nastroju? cz 2. bakterie, węglowodany i kawa
Działa ona jako przeciwutleniacz, dzięki czemu chroni neurony przed stresem oksydacyjnym. Bierze ona udział także w syntezie niektórych neuromediatorów oraz ma wpływ na metabolizm tyrozyny, czyli aminokwasu będącego prekursorem adrenaliny i innych ważnych substancji, które regulują układ nerwowy człowieka. Witamina C znajduje się w owocach i warzywach m.in. takich jak: róży, czarnej i czerwonej porzeczki, czerwonej papryce, natce pietruszki, truskawkach, cytrusach, czerwonej kapuście, brukselce, jarmużu i cytrusach.
Jest ona bardzo ważnym czynnikiem chroniącym lipidy komórek nerwowych przed utlenianiem. Niedobór witaminy E niekorzystnie wpływa na działanie acetylocholiny oraz niektórych neuroprzekaźników. Zadbajmy zatem, aby w naszej diecie znalazły się takie produkty jak m.in.: olej rzepakowy, orzechy i nasiona (np. pestki słonecznika), zarodki pszenicy, zielona papryka, natka pietruszki, brokuł, awokado, kapusta, brukselka, ryby (np. śledź, łosoś) i żółtka jaj kurzych.
Jest to makroelement, którego niedobór powoduje wiele zakłóceń metabolicznych oraz zaburzenia działania układu nerwowego. W przypadku niewłaściwego poziomu magnezu możemy odczuwać rozdrażnienie, stany lękowe i depresyjne, bóle i zawroty głowy. Ponadto mogą wystąpić kłopoty z koncentracją oraz bezsenność. W tym przypadku na pewno nie nastąpi poprawa naszego nastroju. Duże ilości magnezu, który trzeba uwzględnić w diecie, znajdują się m.in. w: kakao i ciemnej czekoladzie, orzechach i migdałach, pestkach dyni, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, białej fasoli, grochu, ciecierzycy, szpinaku, botwinie i pietruszce.
Dodatkowo nie możemy zapomnieć o innych ważnych składnikach mineralnych, które regulują działanie układu nerwowego człowieka. Należą do nich głównie takie jak: cynk, wapń, miedź oraz selen. Mają one wpływ między innymi na stopień pobudzenia i przekazywania impulsów między neuronami. Biorą również udział w syntezie neurotransmiterów i enzymów będących elementem ochrony antyoksydacyjnej.
Lecytyna jest źródłem choliny, która z kolei może być przekształcona w acetylocholinę. Substancja ta bierze udział w przekazywaniu impulsów między komórkami nerwowymi, co wpływa korzystnie na koncentrację i proces zapamiętywania. Acetylocholinę cechuje to, że chroni nas przed chorobami neurodegeneracyjnymi oraz podnosi odporność na stres. Niedobre jej stężenie może skutkować obniżeniem nastroju, rozdrażnieniem, pojawieniem się stanów lękowych i depresji oraz kłopotami ze snem. Dietę powinno się uzupełnić takimi składnikami jak np. jaja kurze, wątróbka, łosoś, mięso kurczaka, krewetki, fasola, nasiona lnu, migdały i kalafior.
Bardzo ważnym składnikiem mózgu człowieka są lipidy, a w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wchodzą one w skład błon biologicznych neuronów i przy tym pełnią ważną funkcję w przekazywaniu informacji. Od nich zatem zależy prawidłowe funkcjonowanie mózgu człowieka. Z tego względu konieczne jest dostarczanie organizmowi kwasów omega – 3 i omega – 6 poprzez właściwe komponowanie diety. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się m.in. w: olejach roślinnych, oliwie z oliwek, rybach i algach morskich z upraw, które są kontrolowane.
Polifenole są związkami organicznymi pełniącymi funkcję przeciwutleniaczy. Należą do nich flawonoidy, które pozwalają nam na dłużej zachować młodość oraz chronią neurony przed stresem oksydacyjnym. Poprawiają również pamięć i ogólne funkcjonowanie układu nerwowego człowieka. Roślinne flawonoidy, do których należy m.in. epikatechina pozwalają na zachowanie dobrej kondycji psychicznej człowieka. Wśród wielu źródeł najlepsza jest dieta obfitująca w różnorodne owoce i warzywa oraz także herbata, kakao i gorzka czekolada.
Okazuje się, że na poprawę nastroju w niektórych przypadkach trzeba wypić wodę, ponieważ złe samopoczucie pośrednio może być spowodowane odwodnieniem organizmu. Jeżeli chce nam się pić, to świadczy o tym, że organizm domaga się płynów. Dlatego codziennie należy zadbać, aby regularnie wypijać wodę. Dodatkowo powinna być to czynność wykonywana automatycznie. Woda pobudza organizm i wypłukuje toksyny, dotlenia i redukuje bóle głowy. Natomiast wypicie szklanki wody w razie pragnienia raczej nie poprawi, ale dbałość o wypijanie zalecanej dawki wody w dłuższej perspektywie bez wątpienia wpłynie pozytywnie na samopoczucie człowieka.
Podsumowując należy podkreślić, że jedzenie to niewątpliwie jeden z ważniejszych elementów codziennego życia człowieka. Znaczenie ma nie tylko odpowiedni dobór składników odżywczych, czyli tzw. zbilansowanej diety, ale także regularność posiłków. Powinniśmy jeść świadomie i z przyjemnością, co na pewno zapewni nam wysoki poziom energii i dobre samopoczucie. Jednak biorąc pod uwagę mnogość produktów, które dostarczają określone korzyści dla organizmu ludzkiego musimy wybierać te składniki pożywienia, które lubimy, o ile to jest możliwe.
Wydaje się jednak, że najlepszym wyjściem jest dieta indywidualna, dobrana przez dietetyka, który uwzględni w niej nasze gusta kulinarne, ewentualne choroby, czy alergie itp. Mając zatem ustaloną dietę staramy się ją wdrożyć w życie.
Źródła:
https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/witamina-e-zrodla-dzialanie-przeciwwskazania/
https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/magnez-wlasciwosci-niedobor-i-nadmiar/
https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/tryptofan-aminokwas-ktory-poprawi-twoj-nastroj-i-sen/
https://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/przepis/555
https://krokdozdrowia.com/dieta-poprawe-humoru-10-produktow/
https://ktociewyleczy.pl/wiedza/leczenie/odzywianie/3692-10-produktow-na-poprawe-nastroju
https://kukbuk.pl/artykuly/jedzenie-na-poprawe-humoru/
https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/witamina-b-complex-co-wchodzi-w-jej-sklad/
https://bonavita.pl/dieta-na-dobry-nastroj-co-jesc-aby-cieszyc-sie-dobrym-samopoczuciem
https://www.medonet.pl/zdrowie,co-jesc–zeby-sobie-poprawic-nastroj-,galeria,1732433.html
Ładowanie...