Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Co jeść przy refluksie? – Dieta refluksowa

Refluks objawia się przez cofanie się kwaśniej i nieprzyjemnej treści żołądkowej. Co więcej, pojawiają się też takie symptomy jak: uczucie goryczy, niesmaku, pieczenia, nudności, wymioty, ból w klatce piersiowej czy chrypka. Dowiedz się zatem, co należy jeść przy refluksie. Na czym polega dieta refluksowa?

Co to jest refluks żołądkowo-przełykowy — objawy

Refluks żołądkowo-przełykowy może dotyczyć każdej osoby niezależnie od wieku czy płci. Jest to schorzenie, którego cechą charakterystyczną jest przemieszczanie treści żołądkowej do przełyku. Problem występuje wówczas, gdy dolny zwieracz przełyku nie działa, tak jak powinien. W przypadku zdrowych ludzi taka sytuacja może występować nawet kilka razy w ciągu doby. Jednakże nie pojawiają się wówczas żadne nieprzyjemne symptomy. W sytuacji, w której człowiek zaczyna borykać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, mówi się o chorobie refluksowej. Obniżona wydolność dolnego zwieracza przełyku sprawia, że nie pełni on właściwe swojego zadania. Nie zabezpiecza skutecznie przed transportem kwaśnej treści z żołądka w stronę przełyku.

Refluks żołądkowo-przełykowy, czyli jaki są najważniejsze przyczyny choroby?

Do choroby określanej mianem refluksu żołądkowo-przełykowego prowadzi wiele przyczyn. Wśród najpopularniejszych wymienia się palenie papierosów, otyłość i nadwagę. Nie bez znaczenia są też choroby przewlekłe takie jak: cukrzyca czy astma. Refluks żołądka może uaktywnić się u osób, które cierpią na przepuklinę rozworu przełykowego. W takich okolicznościach górna część żołądka znajduje się w niewłaściwym miejscu. Taka lokalizacja zapewnia odpowiednie warunki do cofania się treści pokarmowej. Czynniki ryzyka prowadzące do prezentowanego schorzenia obejmują również stosowanie niektórych preparatów leczniczych. Są to lekarstwa zawierające nikotynę, atropinę i ibuprofen. Choroba może uaktywnić się przez przyjmowanie niektórych leków przeciwdepresyjnych, środków antykoncepcyjnych i preparatów na cukrzycę.

co jesc przy refluksie - dieta refluksowa

Jakie są najczęstsze symptomy choroby refluksowej przełyku?

Niektóre osoby mają łagodny refluks żołądka i w mniejszym stopniu odczuwają objawy, które nie wpływają negatywnie na ich codzienne funkcjonowania. Natomiast ludzie, którzy nie mogą poradzić sobie z symptomami, powinny odwiedzić lekarza, który zleci wykonanie odpowiednich badań, oraz przepisze w przypadku stwierdzenia choroby odpowiednie leki na refluks. Do testów refluksu rekomendują takie objawy jak: pieczenie za mostkiem, czyli zgaga, odbijanie, przewlekły kaszel, a także chrypka. Wśród objawów wymienia się też uczucie, jakby treść pokarmowa cofała się do przełyku. Odczuwa się także kwaśny posmak w jamie ustnej i ból w klatce piersiowej. Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego ulegają nasileniu podczas pochylania się lub przyjmowania pozycji leżącej.

Dieta refluksowa, czyli jakich produktów unikać przy tym schorzeniu?

Osoby, które zmagają się z refluksem żołądkowo-przełykowym unikają tłustych mięs. Należy zatem wykluczyć pasztety, golonkę, baleron i inne tego typu potrawy. Dieta z nadmiarem tłuszczów zwierzęcych prowadzi do otyłości, która z kolei jest jednym z istotnych czynników wywołujących refluks. Nie najlepszym rozwiązaniem są również sery żółte, topione i typu camembert czy brie. Kolejne potrawy, które wyklucza się z codziennego menu na diecie, dotyczą fast foodów, a także posiłków zawierających w swoim składzie ocet. Zapomnij zatem o grzybkach marynowanych i papryce konserwowej i ogórkach. Przy stosowaniu się do diety refluksowej specjaliści informują również o tym, aby unikać ostrych przypraw takich jak: chili, pieprz czy curry. Przy refluksie żołądkowo-przełykowym nie spożywaj czekolady w żadnej postaci, czyli batonów, torów czekoladowych i wiele, wiele więcej. Niewłaściwym rozwiązaniem, jeśli chodzi o codzienne odżywianie, są także napoje gazowane, mocna kawa, herbata i alkohol.

dieta refluksowa

Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? — refluks dieta

Komponując potrawy, wybieraj chude gotowane mięso, a także ryby, na przykład sandacz, dorsz i pstrąg. Dzięki temu unikniesz kłopotów ze swoim żołądkiem. Postaw także na bogactwo warzyw. Włącz do swojego codziennego menu marchewkę, pietruszkę, cukinię, kalafior, brokuły, dynie i wiele, wiele więcej. Wskazane są również owoce, ale pamiętaj, aby nie wybierać tych bardzo kwaśnych. Dlatego idealnym rozwiązaniem z pewnością będą banany, mango, melon, brzoskwinie czy gruszki. Dobrze, aby były przetarte, gotowane lub mrożone – będą lżej strawne. Świetnie sprawdzi się również chudy nabiał, różnego rodzaju kasze, ryż i produkty z pełnego przemiału. Dbaj również o właściwe nawodnienie organizmu. W tym celu wypijaj każdego dnia około 2 litrów niegazowanej wody mineralnej. Dobre są też herbatki ziołowe. Zmniejsz także ilość każdego posiłku i jedz częściej. Co więcej, ostatnią potrawę przyjmij najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Ważna jest nawet pozycja do spania. W tym przypadku zaleca się odpoczywać na lewym boku.

Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka, który opracuje indywidualny program dostosowany do Ciebie. Ponadto, doradzi czego unikać i uwzględni Twoje predyspozycje, upodobania kulinarne i inne przypadłości.

Jakie czynności mogą jeszcze złagodzić objawy refluksu żołądkowo-przełykowego?

Poza dietą pamiętaj też o umiarkowanej aktywności fizycznej. Idealnym rozwiązaniem będą zatem spacery, jogging, pływanie czy jazda na rowerze. Dzięki temu zachowasz odpowiedni bilans energetyczny.

Dieta refluksowa — źródła

  1. Modyfikacja stylu życia i diety w chorobie refluksowej https://www.mp.pl/gastrologia/wideo/wywiady/278609,modyfikacja-stylu-zycia-i-diety-w-chorobie-refluksowej
  2. Choroba refluksowa przełyku Dieta i jadłospisy, Beata Cieślowska i Marcin Majewski, Toruń 2022
  3. Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku, Robert Dudkowiak, Elżbieta Poniewierka, Family Medicine & Primary Care Review 2012, 14, 4: 586–591, Wydawnictwo Continuo

Ładowanie...