Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Co jeść w czasie jesieni?

Nadchodzi powoli jesień, a wraz z nią – coraz krótsze dni. Mamy też coraz mniejszy dostęp do świeżych owoców oraz warzyw. Najwyższa pora, aby pomyśleć, czym można zastąpić letnie menu – tak bogate w różnorodne produkty. A zatem: co jeść, a czego unikać, aby przebrnąć przez trudny okres jesienno-zimowy i nie stać się obfitszym w nadmiar kilogramów! Na pewno pamiętajmy o tym, żeby częściej jeść potrawy ciepłe, które rozgrzewają nasz żołądek, są łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm. Nawet te warzywa, które najczęściej jedliśmy surowe albo zimne – starajmy się zakomponować jako składnik lub baza jakiegoś gorącego posiłku. Zimne potrawy nie sprzyjają ani zdrowiu, ani też samopoczuciu – szczególnie, gdy za oknem “jesienna słota”… A teraz przejdźmy do konkretów…

 

19

 

 

Otóż kupujmy chude gatunki mięs i wędlin: wołowinę, cielęcinę, drób bez skóry, dziczyznę oraz chude gatunki ryb – takich jak flądra, pstrąg, sandacz albo dorsz. Musimy unikać mięs oraz ryb w postaci konserw, a także potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Ryby czy mięso smażymy na 1. łyżce oleju albo na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Można też zastosować pieczenie w folii, na grillu albo po prostu gotowanie. Najlepiej zrezygnować z produktów mącznych – makaronów i klusek, i ziemnniaków… Za to poleca się spożywanie gotowanych warzyw, surówek oraz sałatek. Można je śmiało doprawiać łyżką oliwy albo polewać niskokalorycznym sosem jogurtowym. Tłuste przetwory mleczne -mleko, sery i jogurty – koniecznie musimy zastąpić chudymi, niskokalorycznymi, zaś masło – margaryną. Poza tym unikajmy w sposób stanowczy przekąsek! Nie dajmy się skusić żadnym ciastem, czekoladkami, suszonymi owocami czy orzechami! Jeśli już musimy coś przegryźć – niech będzie to jabłko lub marchewka; ostatecznie – malutka salaterka kisielu albo budyniu na chudym mleku w chłodny, nieprzyjemny dzień… Pijmy niskokaloryczne ciepłe napoje, soki warzywne rozcieńczajmy wodą mineralną – niegazowaną. Jeśli przez okres jesieni chcemy pozostać szczupli, musimy wyrzec się zupek zabielanych mąką i śmietanką. Pijmy natomiast chude buliony wołowe i drobiowe. Jedzmy zupy jarzynowe! Nasze posiłki w ogóle nie mogą być zbyt obfite! No i – nie wolno nam pić alkoholu. Szkodzi on nie tylko tuszy, ale głównie zdrowiu! I niech jesienne słoty nie zrażą nas do spacerów. Postarajmy się codziennie – a chociaż dwa razy w tygodniu! – znaleźć czas na 20.minutowy spacer.

 

 

-1-

Na zachętę – podaję Państwu również przykładowe propozycje kulinarne dla osób, pragnących tej jesieni zadbać o swą sylwetkę:
śniadanie – chudy twarożek z koperkiem, pieczywko chrupkie albo ciemne z margaryną, pomidor oraz szklanka herbaty z chudym mlekiem
obiad – stek cielęcy, gotowana brukselka z niskokalorycznym sosem oraz szklanka soku z pomidorów
kolacja – wędlinka drobiowa albo galaretka drobiowa, sałatka z ogórków małosolnych, pieczywo z margaryną oraz herbatka owocowa
Albo:
śniadanie – jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo chrupkie lub ciemne z margaryną i pomidorem oraz herbatka albo kawa z chudym mlekiem
obiad – ryba pieczona w folii, gotowany kalafior z dowolnym sosem niskokalorycznym, szklanka soku wielowarzywnego lub kompot bez cukru
kolacja – wędlina wołowa, surówka z kiszonej kapusty, pieczywo ciemne lub chrupkie z margaryną oraz herbatka owocowa.
Oprócz tego – podaję też dwa przepisy na roladę drobiową z farszem pieczarkowym oraz żurek z białą drobiową kiełbaską. Oto one:

Żurek z białą drobiową kiełbasą

1 litra zakwasu na żurek
biała drobiowa kiełbasa
bulion drobiowy
2 jajka
2 ząbki czosnku lub czosnek suszony
2 łyżki jogurtu naturalnego

Rozdrobnić bulion, dodać zalewu na żur, czosnek oraz kiełbasę – całość gotować 20 minut. Ugotowaną kiełbasę pokroić w kostkę, dodać pokrojone jajko, doprawić do smaku jogurtem, solą i pieprzem oraz majerankiem

Jajka faszerowane pastą rzodkiewkowo-rzeżuchową
Jajka ugotować na twardo. Żółtka z każdej połówki jajka dokładnie rozdrobnić, dodając 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, drobno posiekaną rzeżuchę oraz rzodkiewkę startą na tarce o małych oczkach. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełnić białka jaj, dekorując plasterkiem rzodkiewki oraz posiekaną rzeżuchą.

-2-

Rolada drobiowa z farszem pieczarkowym

50 dkg mięsa drobiowego
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz, ostra czerwona mielona papryka

Farsz: 10 dkg pieczarek, 2 cebule, majeranek, sól, pieprz

Mięso mielimy, następnie dodajemy bułkę tartą, jajko, całość wyrabiając na jednolitą masę, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną mieloną papryką. Gotową masę
układamy na pergaminie, tworząc prostokąt grubości 1 cm.

Farsz – pieczarki ucieramy na tarce, dodajemy drobno posiekaną cebulę, całość smażymy na łyżce oleju. Następnie doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Gotowy farsz rozkładamy na masie mięsnej i ciasno zwijamy roladę – owijając pergaminem.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
dr Beata Będzińska – lekarz medycyny

Ładowanie...