Co jeść zimą, gdy brak świeżych warzyw i owoców? Zimą mamy do wyboru kiszonki, importowane cytrusy oraz kilka propozycji późnojesiennych i zimowych świeżych warzyw i owoców, a także mrożonki.
Najważniejsze warzywa sezonowe na zimę to: warzywa cebulowe, w tym czosnek, cebula i por, warzywa korzeniowe tj.: buraki, marchew, czarna rzepa, korzeń pietruszki i selera, warzywa kapustne — kapusta biała i czerwona oraz brukselka, a także warzywa strączkowe, a wśród nich fasola, groch i ciecierzyca.
Cebula jest uważana za najzdrowsze warzywo zimowe. Nadaje potrawom walory smakowe i aromat. Natomiast sama cebula w daniach przeciwdziała przeziębieniom i wzmacnia odporność organizmu. Ponadto zwalcza objawy grypy i przeziębienia, w tym kaszel i ból gardła. Jest ona bogata w witaminy A, B i C oraz minerały m.in.: magnez, żelazo, cynk i fosfor.
Nazywany jest on naturalnym antybiotykiem i stosujemy go podczas przeziębienia, gdy opanuje nas gorączka. Hamuje on bowiem rozwój bakterii i podnosi odporność naszego organizmu. By chronić się przed infekcjami, warto zimą jeść go regularnie. Poza tym czosnek wykazuje dobry wpływ na układ trawienny. Także obniża ciśnienie tętnicze oraz ma działanie antynowotworowe.
To zimowe warzywo sezonowe zawiera dość dużo witaminy C, wapnia, kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy. Wykazuje działanie uodporniające organizm, szczególnie na choroby wirusowe. Wzmacnia nasz układ krwionośny i zapobiega anemii. Dodatkowo pomaga on unormować poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Soki z buraków mają działanie wykrztuśne, dlatego sięgamy po nie przy męczącym kaszlu.
Należy ona do najpopularniejszych warzyw korzeniowych na każdą porę roku. Jest ona bogata w witaminę A (beta-karoten). Karoten zimą jest szczególnie ważny dla organizmu z uwagi na ograniczone promieniowanie słoneczne. Pomaga on w utrzymaniu zdrowej skóry. Ponadto w marchwi są zawarte witaminy C, E i z grupy B, a substancje odżywcze działają wzmacniająco, przeciwdziałają zmęczeniu i depresji, regulują pracę żołądka i poprawiają metabolizm.
Ziemniaki gotowane są podstawowym dodatkiem do mięs i surówek. Można je przyrządzić na dziesiątki sposobów. Są dużo mniej kaloryczne niż ryż i makarony, więc odpowiednia ilość tych warzyw nie wpływa na wzrost masy ciała.
Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, która podnosi odporność organizmu oraz są w nich również witaminy A, E i z grupy B. W swoim składzie posiadają także składniki mineralne: potas, magnez, wapń oraz inne pierwiastki. Są one lekkostrawne.
Nazywana jest ona także czarną rzodkiewką. Ma ona wiele zdrowotnych właściwości odżywczych, ale wykorzystywana jest także w kosmetyce. Czarna rzepa jest źródłem witamin: C, A i z grupy B oraz wielu składników mineralnych, w tym potasu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Ponadto jest bogata w błonnik i substancje antybakteryjne. W konsekwencji wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciw infekcyjne i przeciwbólowe oraz usprawnia pracę układu odpornościowego i pokarmowego. Warzywo to pozytywnie wpływa na nasz wygląd, wzmacniając włosy i paznokcie oraz poprawiając kondycję skóry.
Jest to bardzo popularne warzywo. Z białej odmiany możemy przygotować bigos i gołąbki, a z czerwonej surówkę. Kapusta zawiera witaminy A, C, K i z grupy B oraz rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
Kiszona kapusta poprawia pracę jelit i podnosi odporność organizmu. Tak, jak inne kiszonki jest bardzo cennym składnikiem pokarmowym w okresie zimowym. Usprawnia pracę naszych jelit i jest naturalnym probiotykiem.
Co prawda smak tego warzywa nie każdemu odpowiada, ale mimo tego warto ją włączyć do zimowej diety. Znosi ona bardzo dobrze mrozy i nawet w takich warunkach zachowuje swoją świeżość. Jest ona także źródłem wielu witamin: A, C, E, H i z grupy B oraz ma właściwości uodparniające organizm na przeziębienia.
Wśród owoców prym wiodą jabłka, które są nie tylko zdrowe, ale i tanie. Są one dostępne niemalże przez cały rok. Warto je spożywać szczególnie zimą. W medycynie naturalnej jabłka leczą biegunkę u dzieci i niestrawność u dorosłych. Posiadają one w swoim składzie ważną zimą witaminę C oraz A, E i K, a także różne minerały jak np.: wapń, fosfor, potas i sód. Jedzone ze skórką są najzdrowsze. Można z nich robić różne przetwory i potrawy.
Gruszki nie są tak popularne jak jabłka, bowiem nie za bardzo sprzyja ich uprawianiu polski klimat. Oferują one bogactwo wartości odżywczych. Zawierają one potas, magnez, fosfor, wapń, a nawet bor i miedź.
Oprócz składników mineralnych mają też takie witaminy jak: A, C, PP i z grupy B. Łagodzą one zimą objawy grypy i wspomagają walkę z przeziębieniami. Pomagają także w łagodzeniu dolegliwości trawiennych i zatruciach pokarmowych.
Są to jesienne owoce rosnące na krzewach. Najlepiej zbierać je od sierpnia do października, bo wtedy są twarde i w pełni dojrzałe. Zawierają one wyjątkowo dużo witaminy C, bo ok. 40 razy więcej niż cytrusy. Zatem nadają się one doskonale do walki z przeziębieniem. W owocach tych są obecne też inne ważne witaminy tj.: A, E, K i z grupy B oraz kwas foliowy, garbniki, pektyny i flawonoidy. Nie można jednak tych owoców spożywać w postaci surowej. Trzeba je ususzyć lub zrobić z nich przetwory.
Owoce te zawierają także dużo witaminy C, która jest bardzo ważna w zimowych miesiącach. Oprócz niej znajdują się w nich: prowitamina A, witaminy z grupy B, rutyna, pektyny, garbniki i kwasy organiczne. Wszystko to sprawia, że owoce czarnego bzu są bardzo przydatne podczas zwalczania przeziębień, działając wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Ich właściwości pielęgnacyjne wykorzystywane są w kosmetyce. Nie można spożywać surowych owoców i kwiatów.
Sezon zimowy to także sezon na świeże kiszonki, które otrzymujemy w wyniku procesu fermentacji. Warzywa stają się wówczas maksymalnie nasycone witaminami i minerałami, a zdarza się, że nawet bardziej niż świeże. Ponadto wszystkie składniki w kiszonkach są lepiej przyswajalne przez organizm. Kisić można właściwie wszystko, począwszy od kapusty i ogórków do papryki, kapusty pekińskiej, buraków, jabłek, cebuli oraz czosnku. Kiszonki to pokarmy o niskiej kaloryczności zawierające kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i trawienie. Ponadto podczas tego procesu powstaje acetylocholina, która jest związkiem poprawiającym przewodzenie impulsów nerwowych. Zapobiega ona ospałości i depresji. Same kiszonki dostarczają wielu istotnych dla organizmu witamin tj. C, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy K.
Najpopularniejsze kiszone dania to kapusta i ogórki. Kapusta ukiszona zawiera witaminy: C, B 6, ważną witaminę B 12 oraz K i minerały: potas wapń, cynk i żelazo. Natomiast kiszone ogórki również zawierają dużo witaminy C, ponieważ enzym askorbinaza, który rozkłada tę witaminę w świeżych ogórkach, podczas kiszenia ulega zniszczeniu. Poza tym jest w nich też magnez, potas i beta-karoten.
Do sporządzenia zimowych potraw warto jest zastosować, mrożone warzywa i owoce. O tej porze roku jest dużo mniejszy wybór świeżych i wartościowych warzyw niż latem. Rozwiązaniem są mrożonki. Produkty te powstają w wyniku poddania ich działaniu niskiej temperatury, dzięki czemu zachowują one większość swoich właściwości odżywczych. Można szybko przyrządzać z nich sycące, a także nietuczące potrawy oraz desery, czy soki. Sięgnijmy zatem po mrożone np. marchewkę z groszkiem, fasolką, brukselką, brokuły, kalafiory, itp. Wśród owoców znajdziemy maliny, borówki, jagody, truskawki, śliwki i jeżyny.
Źródła:
https://zywienie.abczdrowie.pl/owoce-i-warzywa-ktorych-nie-nalezy-jesc-jesienia-i-zima/7
https://www.garneczki.pl/blog/jakie-warzywa-i-owoce-warto-jesc-zima/
https://kreatorniazmian.pl/jadlospis-zimowy-czyli-co-jesc-zima-by-dieta-byla-zdrowa/
https://www.fit.pl/dieta/zimowe-niedobory-8211-warzywa-owoce-i-soki-zima/7336/
https://zielonaferajna.pl/produkty-lokalne-i-sezonowe/
http://www.anna-urbanska.pl/category/jedz-sezonowo/
https://www.hellozdrowie.pl/kiszonki-idealne-na-wzmocnienie-odpornosci/
https://zywienie.abczdrowie.pl/dlaczego-kiszonek-nie-nalezy-jesc-na-pusty-zoladek-ostrzegamy
http://www.chillitorun.pl/kuchnia/jesienno-zimowe-przyprawy-ktore-przydadza-ci-sie-w-kuchni/
Ładowanie...