Co jeść zimą, żeby nie przytyć? Jak przyprawiać potrawy, aby były tak samo pyszne jak latem? Warto jest stosować dodatki, które urozmaicają ich smak. Część z nich działała rozgrzewająco na organizm, ale wszystkie wpływają na podwyższenie jego odporności. Wymieniamy najczęściej stosowane z nich: cynamon, goździki mielone, kardamon, chilli, imbir, kurkuma, curry, pieprz ziołowy, czarny pieprz, sól itp. Przedstawiamy właściwości niektórych popularnych jesienno-zimowych przypraw oraz kilka przydatnych porad, jak nie utyć zimą.
Jest on pozyskiwany z kory cynamonowca, który jest wiecznie zielonym krzewem lub drzewem. Cynamon stosuje się już od wieków w kuchni i medycynie. Znany był w starożytnej Grecji, Rzymie, Egipcie oraz Chinach. Posiada on liczne zalety, dzięki którym jest środkiem wspomagającym w leczeniu wzdęć, biegunek, zgagi oraz stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Ponadto wykazuje działanie bakteriobójcze i ma właściwości antycukrzycowe. Chroni także przed rozwojem chorób nowotworowych m.in.: raka piersi, szyjki macicy, płuc, jelita grubego i białaczki. Ma działanie przeciwzapalne.
Drzewa goździkowe rosną głównie na terenie Indonezji, Tanzanii, Madagaskaru oraz Sri Lanki. Goździki to wysuszone kwietne pąki tego drzewa. Mają one właściwości rozgrzewające. Dodajemy je często do kompotów czy herbat. Goździki nadają im charakterystycznego smaku. Ponadto z cennych ich cech należy wymienić: działanie bakteriobójcze, silne właściwości przeciwutleniające, przedłużanie trwałości produktów dzięki hamowaniu wzrostu bakterii odpowiedzialnych za procesy psucia. Dodatkowo pomagają łagodzić bóle zębów, gardła i stawów oraz wykazują działanie przeciwgrzybiczne.
Jest to roślina z rodziny imbirowatych. Uprawiana jest ona w krajach o wilgotnym oraz ciepłym klimacie. Przyprawa ta znana jest od wielu lat i ma wiele właściwości cenionych przez ludzi. Należą do nich takie jak: zapobieganie mdłościom, uśmierzanie bóli miesiączkowych, wspomaganie leczenia chorób stawów i działanie przeciwmigrenowe. Do kolejnych jej dobrych cech zaliczamy: zapobieganie chorobom nowotworowym i zwłóknieniu wątroby oraz silne właściwości przeciwzapalne.
Kardamon jest rośliną przyprawową, dojrzewającą około trzech lat. Po upływie tego czasu jej owoce są zbierane, a następnie suszone. Tak przygotowaną przyprawę można dodać do herbaty lub kawy. Jest ona również jedną z najstarszych przypraw świata. Podaje się, że jej właściwości odkryto w Indiach. Obecnie kardamon, pochodzi przede wszystkim z Indii oraz Sri Lanki. Wśród wielu bardzo dobrych jego właściwości wymienimy takie m.in. jak: wzmacnianie odporności, łagodzenie kaszlu oraz działanie wspomagające w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Charakteryzuje ją żółta barwa. Uzyskana dzięki niej barwa pokarmów to nie wszystko. Wzbogaca ona bowiem pokarmy w składnik o nazwie kurkumina. Razem z innymi składnikami sprawia ona, że jest to przyprawa, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz neurodegradacyjnym (np. choroby Alzheimera). Wspomaga także procesy trawienne, wzmacnia odporność i ma właściwości przeciwutleniające.
W codziennej diecie osób, które nie chcą przytyć zimą, trzeba uwzględnić kilka priorytetów żywieniowych prowadzących do utrzymania ich dotychczasowej masy ciała przy wzmacnianiu odporności organizmu poprzez wpływ na naturalną florę bakteryjną jelit. Statystyki mówią, że przeciętny Polak w ciągu zimy przybiera na wadze ok. 3 kg. Zimą potrzebujemy więcej kalorii, ponieważ jest nam zimno. Więcej wtedy jemy, ale nie spalamy tak jak latem, kiedy mamy więcej ruchu. Ponadto mamy także większy apetyt na słodkie i tłuste pokarmy, które dają nadmiar energii niezużytej przez organizm i magazynowanej w tkance tłuszczowej.
Podstawową zasadą diety zimowej zapobiegającej tyciu jest szczególne przestrzeganie regularnego jadania posiłków i to najlepiej 5 razy dziennie mniejszych, każdy po 250-350 kcal. Pozwala to na spalenie tłuszczu i utrzymaniu równowagi cieplnej. Wskazane jest, aby prawidłowa dieta zimowa dobrze wpływała na naturalną florę bakteryjną jelit. Ma ona bowiem znaczący wpływ na odporność całego organizmu, ponieważ niszczy zarazki. Właśnie te pożyteczne bakterie występują w fermentowanych napojach mlecznych, ale nie tylko. Zawarte są również w kiszonkach takich jak: kiszona kapusta, czy ogórki. Zaleca się także sięganie po te naturalne prebiotyki. Stanowią one pożywkę wspomagającą rozwój dobrych bakterii. Wchodzą one w skład m.in. w otręb pszennych i produktów zbożowych.
Ponadto w czasie zimy powinno się jeść ciepłe posiłki, a nie suche kanapki i zimne przekąski. Preferuje się w tym okresie spożywanie gęstych i pikantnych potraw najlepiej w postaci sycących zup, ale nie powodujących przyrostu masy ciała. Posiadają one wiele składników odżywczych takich jak m.in.: potas, fosfor i białko oraz właściwości rozgrzewające. Zaleca się również picie jak najwięcej herbatek owocowych i ziołowych oraz soków owocowo-warzywnych własnej roboty. Mają one dużo witamin, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm.
Ochotę zimą na tłuste potrawy można zaspokoić, jedząc tłuste morskie ryby np. łososia, makrelę, śledzia. Zawierają one bardzo istotne dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze – witaminy A i E chroniące komórki. Można także wykorzystać mrożone warzywa, które zachowują większość swoich właściwości odżywczych i zrobić z nich pożywne i nietuczące dania. Należy używać także pikantne przyprawy jak: papryka i chili. W swoim składzie zawierają one kapsaicynę dającą ten ostry smak. Jest to alkaloid pobudzający trawienie i powodujący wzrost temperatury ciała oraz przyśpieszenie spalania kalorii. Podobne działanie mają: pieprz, imbir i kurkuma. Jednak ludzie chorujący na serce i posiadający wrzody nie mogą ich spożywać.
Zimą nie należy rezygnować ze śniadania, które jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Rano przyswajanie składników pożywienia przez organizm jest najbardziej efektywne, a zapotrzebowanie energetyczne też jest wtedy największe. Bez śniadania zmniejszy się także nasza zdolność koncentracji i wydajność w pracy. Również wówczas nasz organizm w ciągu dnia będzie domagał się dodatkowych kalorii i gromadził tłuszcz na zapas.
W porze zimowej wskazane jest spożywanie surowego czosnku i cebuli, które wzmacniają odporność, a także mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działają one jak naturalne antybiotyki. Dobre działanie ma też kłącze imbiru, który działa przeciwzapalnie i jest silnym antyoksydantem. Przy tym rozgrzewa on organizm podobnie jak chili i cynamon. Właściwości antybiotyczne ma również miód.
Przedstawiono podstawowe zalecenia do sporządzania zimowych posiłków, czyli określono co jeść zimą, gdy brak świeżych warzyw i owoców, a czego nie należy spożywać. Dotyczą one takich aspektów jak: warzywa i owoce zimowe, zimowe posiłki sezonowe, mrożonki, kiszonki, przyprawy jesienno-zimowe oraz wytyczne dotyczące nietuczącej zimowej diety.
Źródła:
https://zywienie.abczdrowie.pl/owoce-i-warzywa-ktorych-nie-nalezy-jesc-jesienia-i-zima/7
https://www.garneczki.pl/blog/jakie-warzywa-i-owoce-warto-jesc-zima/
https://kreatorniazmian.pl/jadlospis-zimowy-czyli-co-jesc-zima-by-dieta-byla-zdrowa/
https://www.fit.pl/dieta/zimowe-niedobory-8211-warzywa-owoce-i-soki-zima/7336/
https://zielonaferajna.pl/produkty-lokalne-i-sezonowe/
http://www.anna-urbanska.pl/category/jedz-sezonowo/
https://www.hellozdrowie.pl/kiszonki-idealne-na-wzmocnienie-odpornosci/
https://zywienie.abczdrowie.pl/dlaczego-kiszonek-nie-nalezy-jesc-na-pusty-zoladek-ostrzegamy
http://www.chillitorun.pl/kuchnia/jesienno-zimowe-przyprawy-ktore-przydadza-ci-sie-w-kuchni/
https://twojlunchbox.pl/content/59-jesienny-klimat-jesienne-smaki-i-przyprawy
Ładowanie...