Postaw na test | 10:00 | 01.04.2016 |
Obecnie w dobie tak dużego rozwoju środków masowego przekazu, w tym Internetu szybko można się dowiedzieć jakich produktów spożywczych powinniśmy unikać, aby nie stracić kontroli nad ilością zjadanego cukru. Szczególnie w miarę młode osoby powinny o to zadbać, aby nie dosięgły je przedstawione choroby oraz mogły się pochwalić szczupłą sylwetką, nie zapominając również przy tym o regularnych ćwiczeniach gimnastycznych.
Natomiast ludzie z określonymi schorzeniami, do których przyczynił się nadmiar spożywanego cukru, mogą również zorientować się, czego im nie wolno jeść. Nie mniej jednak w ich przypadku zalecamy, aby w tej sprawie udały się do dietetyka, który ułoży stosowną dietę po przeprowadzeniu wywiadu zdrowotnego. Mimo wszystko warto jest wiedzieć, jakie proponowane są zamienniki cukru i dlaczego właśnie te, a nie inne. Ogólnie zamienniki cukru występują jako produkty naturalne, bądź jako słodziki wytwarzane z określonych roślin, czy składników lub związków chemicznych pochodzenia roślinnego.
Najbardziej znany zamiennik naturalny jest produktem wysoko przetworzonym przez pszczoły. Nie mniej jednak jest on słodszy od cukru, a zatem bardziej kaloryczny. Jednak jest bardzo zdrowy. Zawiera on mikro i makroelementy. Uważany jest za naturalny antybiotyk i probiotyk. Naukowcy uważają, że surowy miód jest skuteczniejszy nawet od antybiotyków i zwalcza nawet bakterie, które uodporniły się już na leki. Należy pamiętać, że miodu nie powinno się podgrzewać, gdyż traci wtedy swoje właściwości. Jego wadą jest to, iż jest silnie uczulający.
Ponadto zawiera pewne minerały i enzymy, dzięki którym nie zaburza równowagi mineralnej organizmu w tak dużym stopniu jak cukier. Jego podstawowymi składnikami są cukry tj. fruktoza i glukoza. Organizm człowieka dobrze go przyswaja.
Dodatkowo zawiera także niewielkie ilości składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, fluor, kobalt i jod. Lekarze twierdzą, że żelazo z miodu jest przyswajalne przez organizm w około 60% i wykorzystywane do wytwarzania hemoglobiny. Inne jego składniki to: witaminy z grupy B, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, białka, garbniki, enzymy i kwasy organiczne. Można go stosować także do wypieków, chociaż traci w temperaturze swoje właściwości, ale i tak jest zdrowszy od białego cukru i nadal ma składniki mineralne.
Uzyskiwany jest on z soków klonu kanadyjskiego metodą odparowania wody. Syrop jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku oraz gęstej konsystencji. Jest zdrowym produktem. W jego składzie znaleźć można witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, a także różne mikro i makroelementy oraz sole mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera jednak dużo cukru, chociaż jest on mniej słodki od miodu oraz białego cukru. Dodatkowo jest on drogi, ponieważ do wytworzenia 1 litra syropu niezbędne jest 40 litrów soku z drzewa. Tymczasem pojedyncze klony dają ok. 50 litrów w jednym sezonie. Można go używać jako polewę do naleśników i gofrów. Jest również dodatkiem do owoców, francuskich tostów na słodko, różnorodnych ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, a także sałatek i sosów.
Są to cukry produkowane z ryżu i jęczmienia. Składają się one głównie z maltozy, która jest podstawą maltitolu, czyli organicznego związku chemicznego z grupy polioli. Ten produkt zbożowy zawiera witaminy i mikro oraz makroelementy. Słód z pełnego ziarna ryżowego ma w składzie złożone węglowodany i jest źródłem energii, która wyzwala się powoli. Jednocześnie energia ta długo się utrzymuje, nieco podnosząc poziom cukru we krwi. Zaletą jest też obecność witamin z grupy B, pochodzących z ryżu i zarodków jęczmienia. Słody zbożowe wykazują bardzo dobre działanie na trawienie. Ponadto mają niższy indeks glikemiczny od cukru.
Syrop ten jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave Tequilana oraz Agave Salmiana. Jego cechą charakterystyczną jest smak podobny do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. W syropie z agawy jest zawarta fruktoza będąca cukrem prostym, który jest przyswajany przez organizm człowieka znacząco wolniej niż stosowana sacharoza lub glukoza. Zaletą agawy jest to, że zawiera spore ilości inuliny, która jest naturalnym probiotykiem.
Ma ona korzystny wpływ na wzrost dobrej flory przewodu pokarmowego. Ponadto obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi, a także polepsza pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom oraz redukuje toksyczne metabolity. Następną zaletą tego słodu jest jego niski indeks glikemiczny. Jest on około czterech razy niższy od miodu. Syrop ten jest też źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Należy on do naturalnych słodzików, który otrzymuje się z brzozy lub kukurydzy. Z punktu budowy chemicznej jest tzw. poliolem, czyli alkoholem cukrowym powstającym w procesie fermentacji roślin. Wyglądem przypomina zwykły biały cukier. Zawiera on około 240 kilokalorii na 100 g, czyli o wiele mniej niż cukier. Ma także niższy indeks glikemiczny wynoszący IG=13. W swej słodkości jest taki sam jak cukier, dlatego można go stosować jako zamiennik w proporcji 1:1. Ponadto można go używać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Słodzik ten nie karmelizuje i nie zaleca się go do robienia ciasta drożdżowego, ponieważ na nim ono nie wyrośnie.
Większość dietetyków uważa, że jest on jednym z najzdrowszych słodzików, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. W związku z tym zalecany jest on w profilaktyce osteoporozy, gdyż zwiększa mineralizację kości dzięki stymulowaniu wchłaniania wapnia i pobudzaniu aktywności enzymów, które biorą udział w budowie kości. Zapobiega także próchnicy oraz chorobom zębów powodując zmniejszanie ilości bakterii Streptococcus mutans na płytce nazębnej, oraz ślinie. Dodatkowo bierze udział w ograniczaniu rozwoju bakterii powodujących choroby zapalne nosa, ucha i gardła. Nie pozwala też na rozwój grzybów wywołujących kandydozę. Jednak duże ilości ksylitolu mogą być przyczyną wzdęć i działać jak środek przeczyszczający. Z tego powodu należy wprowadzać go do diety stopniowo i obserwować reakcję organizmu. Jest on również szkodliwy dla psów.
Występuje on naturalnie w niektórych owocach np. gruszkach, grzybach i produktach fermentowanych podobnie jak ksylitol jest on poliolem. Przypomina biały cukier, ponieważ ma postać przeźroczystych kryształków. Jednak erytrol dostępny w sklepach produkowany jest syntetycznie z gliceryny odpadowej, ale jest to całkiem bezpieczne. Wywołuje on uczucie chłodu w ustach tak jak mentol oraz nie pozostawia żadnych posmaków, co odróżnia go od wielu innych zamienników cukru.
Wartość energetyczna tego związku wynosi 0,2 kcal/g. Cechuje go to, że nie jest on w ogóle trawiony przez ludzki organizm i dlatego przyjmuje się, że nie dostarcza kcal. Jest on wydalany z organizmu w postaci niezmienionej z moczem. Jego indeks glikemiczny wynosi 0. W smaku jest mniej słodki niż sacharoza w ilości ok. 70% słodkości. Można go stosować podobnie jak ksylitol, ale także nie karmelizuje i nie jest pożywką dla drożdży.
Charakteryzuje go działanie przeciwpróchnicze poprzez hamowanie rozwoju bakterii próchnicowych oraz zapobiega powstawaniu płytki nazębnej. Nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dlatego też może być stosowany w profilaktyce powstawania insulinooporności i cukrzycy. Cechują go właściwości antyoksydacyjne poprzez usuwanie szkodliwych wolnych rodników.
Przy dużym jego spożyciu mogą wystąpić wzdęcia i niepożądane reakcje ze strony układu pokarmowego. Działa on jednak łagodniej niż ksylitol. Erytrytol jest bezpieczny dla psów. Co więcej, jest dopuszczony do stosowania na obszarze Unii Europejskiej, na podstawie badań nad bezpieczeństwem i pozytywnych opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zespołu ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych. Na liście składników produktu można go znaleźć jako E968. Jest on składnikiem żywności i nie tylko słodzikiem. Dodatkowo zagęszcza, wzmacnia aromat, utrwala smak i konsystencję.
Jest to sztuczny zamiennik cukru. Wytwarzany jest głównie z kukurydzy, w tym z cukru słodowego, maltozy. Posiada mniej kalorii niż biały cukier. Podobnie jak ksylitol przeciwdziała próchnicy i ma także niższy od cukru indeks glikemiczny. Trzeba jednak uważać, aby go nie przedawkować, ponieważ grozi to wystąpieniem biegunki lub niestrawności. Na liście składników produktu występuje jako E965. Cena tego wyrobu jest kilkakrotnie większa od ceny białego cukru.
Ładowanie...