Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Co zamiast cukru? Zdrowe zamienniki – Cz. 2.

Na początku należy zaznaczyć, że to nie sam cukier jest szkodliwy tylko jego nadmiar. Jednak w naszych czasach mając do wyboru dużą i urozmaiconą ilość żywności, cukier może być właściwie wszędzie. Z tego powodu wcale nie tak łatwo jest wyliczyć ilość jego dziennego spożycia. Wiadomo jednak, iż większość ludzi, głównie w krajach rozwiniętych, zjada za dużo cukru, co wpływa bardzo negatywnie na ich zdrowie.

Liczne badania epidemiologiczne i prace naukowe dowiodły, że spożywanie większej, niż niezbędna ilość cukru są bezpośrednią przyczyną wielu schorzeń, zaburzeń pracy organizmu i chorób tj.:

  • nadwagi i otyłości, które coraz częściej zalicza się do chorób,
  • próchnicy zębów,
  • tworzenia tzw. zespołu metabolicznego, który jest złożonym stanem chorobowym, narządy wewnętrzne są otłuszczone oraz przekraczają normy parametrów np. trójglicerydów, ogólnie cholesterolu, w tym LDL, glukozy i ciśnienia krwi,
  • jest bardzo ważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia,
  • wywołuje insulinooporność tj. stan, w którym komórki są mało wrażliwe na insulinę, a wskutek tego trzustka wytwarza coraz jej więcej w celu uzyskania tego samego efektu metabolicznego,
  • w dłuższym okresie czasu doprowadza do cukrzycy typu II będącej często następstwem insulinooporności,
  • może też wywoływać przewlekły, ale w miarę łagodny stan zapalny, zaburzenia profilu lipidowego, powodować za duży poziom glukozy i insuliny we krwi, otyłość brzuszną, stłuszczenie wątroby, miażdżycę i hiperurykemię, nasila trądzik poprzez zwiększenie wydzielania androgenów, gruczołów łojowych, może wpływać również negatywnie na psychikę, szczególnie na stany depresyjne.

Ponadto ostatnio naukowcy wysuwają tezę, że nadkonsumpcja cukrów dodanych jest związana z zachorowalnością na nowotwory (cukier jest pożywką dla komórek nowotworowych). Dodatkowo również może być jedną z przyczyn choroby Alzheimera. Wywołuje także problemy z pamięcią i przyśpiesza starzenie komórek.

Można pokusić się o stwierdzenie, iż cukier jest tak samo szkodliwy oraz uzależnia, jak papierosy.

co zamiast cukru

Co zamiast cukru — dlaczego poszukuje się zamienników cukru?

Co zamiast cukru? To pytanie dotyczy oczywiście zamienników cukru. Poszukuje się ich głównie ze względu na wyżej opisane szkodliwe jego działanie na organizm człowieka w przypadku spożywania nadmiaru. Lista zamienników jest długa.

Ograniczanie wolnych cukrów

Na początku warto wiedzieć, co zaleca w temacie spożycia cukru WHO. Aktualnie wg jej raportów przyjmuje się ograniczenie spożywania cukrów wolnych, inaczej tych dodawanych do żywności. Poza tym tych znajdujących się naturalnie w sokach owocowych i miodzie. Pozostałe cukry proste takie, jak laktoza w mleku czy glukoza i fruktoza w owocach, nie podlegają według jej zaleceń ograniczeniu. Nie stwierdzono bowiem, żeby ich zjadanie wpływało negatywnie na stan zdrowia.

Zaleca się również, aby wolne cukry nie przekroczyły wartości maksymalnej 10% energii w diecie osób dorosłych oraz dzieci. Ponadto dalsze zmniejszenie spożycia wolnych cukrów do wartości poniżej 5% energii w diecie przynosi dalsze korzyści zdrowotne. Wyższe niż 10 % spożycie cukrów wolnych powoduje szereg chorób, o których wcześniej pisaliśmy. Poniżej podajemy przykład maksymalnej ilości produktów dających 10 % wolnych cukrów w diecie.

W diecie dla kobiet w celu spożycia nie więcej niż 10 % wolnych cukrów, czyli 50 g znajduje się w:

  • 10-14 płaskich łyżeczkach cukru stołowego,
  • 500 ml (mała butelka) coca-coli,
  • 550 ml (2 szklanki) soku pomarańczowego,
  • dwóch 40-gramowych wafelkach w czekoladzie,
  • 90 g w tabliczce mlecznej czekolady.

Natomiast głównymi źródłami wolnych cukrów są też słodycze w każdej postaci np. drożdżówki, pączki, ciasta, napoje gazowane i niegazowane, soki owocowe, syropy, koncentraty owocowe, dżemy, marmolady. A także keczup zawierający 4 g wolnych cukrów w 1 łyżce, gotowe sosy, dania instant, syrop z agawy, syrop klonowy, miód itp. Ponadto wolne cukry są obecne również w przetworach mięsnych takich jak: kiełbasy, parówki, wędliny i konserwy. Również występują w słodzonym nabiale tj.: owocowych maślankach, jogurtach, kefirach, smakowym mleku i deserach mlecznych. Poza tym zawiera go pieczywo, w tym bułki, chleb tostowy i rogale, płatki śniadaniowe itp.

Ładowanie...