Na początku należy zaznaczyć, że to nie sam cukier jest szkodliwy tylko jego nadmiar. Jednak w naszych czasach mając do wyboru dużą i urozmaiconą ilość żywności, cukier może być właściwie wszędzie. Z tego powodu wcale nie tak łatwo jest wyliczyć ilość jego dziennego spożycia. Wiadomo jednak, iż większość ludzi, głównie w krajach rozwiniętych, zjada za dużo cukru, co wpływa bardzo negatywnie na ich zdrowie.
Liczne badania epidemiologiczne i prace naukowe dowiodły, że spożywanie większej, niż niezbędna ilość cukru są bezpośrednią przyczyną wielu schorzeń, zaburzeń pracy organizmu i chorób tj.:
Ponadto ostatnio naukowcy wysuwają tezę, że nadkonsumpcja cukrów dodanych jest związana z zachorowalnością na nowotwory (cukier jest pożywką dla komórek nowotworowych). Dodatkowo również może być jedną z przyczyn choroby Alzheimera. Wywołuje także problemy z pamięcią i przyśpiesza starzenie komórek.
Można pokusić się o stwierdzenie, iż cukier jest tak samo szkodliwy oraz uzależnia, jak papierosy.
Co zamiast cukru? To pytanie dotyczy oczywiście zamienników cukru. Poszukuje się ich głównie ze względu na wyżej opisane szkodliwe jego działanie na organizm człowieka w przypadku spożywania nadmiaru. Lista zamienników jest długa.
Na początku warto wiedzieć, co zaleca w temacie spożycia cukru WHO. Aktualnie wg jej raportów przyjmuje się ograniczenie spożywania cukrów wolnych, inaczej tych dodawanych do żywności. Poza tym tych znajdujących się naturalnie w sokach owocowych i miodzie. Pozostałe cukry proste takie, jak laktoza w mleku czy glukoza i fruktoza w owocach, nie podlegają według jej zaleceń ograniczeniu. Nie stwierdzono bowiem, żeby ich zjadanie wpływało negatywnie na stan zdrowia.
Zaleca się również, aby wolne cukry nie przekroczyły wartości maksymalnej 10% energii w diecie osób dorosłych oraz dzieci. Ponadto dalsze zmniejszenie spożycia wolnych cukrów do wartości poniżej 5% energii w diecie przynosi dalsze korzyści zdrowotne. Wyższe niż 10 % spożycie cukrów wolnych powoduje szereg chorób, o których wcześniej pisaliśmy. Poniżej podajemy przykład maksymalnej ilości produktów dających 10 % wolnych cukrów w diecie.
W diecie dla kobiet w celu spożycia nie więcej niż 10 % wolnych cukrów, czyli 50 g znajduje się w:
Natomiast głównymi źródłami wolnych cukrów są też słodycze w każdej postaci np. drożdżówki, pączki, ciasta, napoje gazowane i niegazowane, soki owocowe, syropy, koncentraty owocowe, dżemy, marmolady. A także keczup zawierający 4 g wolnych cukrów w 1 łyżce, gotowe sosy, dania instant, syrop z agawy, syrop klonowy, miód itp. Ponadto wolne cukry są obecne również w przetworach mięsnych takich jak: kiełbasy, parówki, wędliny i konserwy. Również występują w słodzonym nabiale tj.: owocowych maślankach, jogurtach, kefirach, smakowym mleku i deserach mlecznych. Poza tym zawiera go pieczywo, w tym bułki, chleb tostowy i rogale, płatki śniadaniowe itp.
Ładowanie...