Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Cukry w pożywieniu ukryte

O tym, że powinniśmy unikać cukru w naszej codziennej diecie, wiemy doskonale. Nawet zdrowe osoby powinny go zdecydowanie ograniczyć, a najlepiej całkowicie zrezygnować z jego białej odmiany. Niestety, cukry w pożywieniu ukryte stanowią często jeszcze większe zagrożenie dla naszego zdrowia i naszej wagi. Co oznacza pojęcie ukrytego cukru i jak rozpoznać, że jest on obecny w danym produkcie spożywczym?

Ukryty wróg szkodzi bardziej?

Z roku na rok świadomość konsumentów rośnie. Zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy i z czego powstają produkty spożywcze kupowane w sklepach. Chętniej czytamy także etykiety, które zdradzają wiele szczegółów dotyczących powstawania i procesu produkcji danego składnika. Niestety, producenci żywności próbują nas coraz częściej zdezorientować, stosując skomplikowane nazwy, których przeciętny użytkownik nie rozumie lub nie zna. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest to, że możemy zjeść to, czego próbowaliśmy uniknąć.

Problem ukrytego cukru w diecie jest poważniejszy niż może nam się w pierwszej chwili wydawać. Często, w dobrej wierze, poświęcamy podczas zakupów dużo dodatkowego czasu na śledzenie etykiet. Tymczasem w praktyce i tak zjadamy coś, co, mając fachową wiedzę, na pewno ominęlibyśmy szerokim łukiem.

Producenci żywności, często niestety z premedytacją, stosują różne techniki, aby skusić nas do zakupu produktów zawierających dużą ilość cukru. Czasem są to różne chwyty marketingowe, polegające między innymi na stosowaniu atrakcyjnego nazewnictwa, typu „fit” czy „light”. Mają one sugerować, że batonik czy napój są pozbawione cukru. Inną metodą może być również wpisywanie na etykietę nazw nieznanych konsumentowi, które oznaczają substancję słodzącą lub jakieś jej pochodne.

Taka praktyka producentów jest niejednokrotnie oszustwem, ponieważ powoduje dezorientację i wprowadza w błąd. Jak się więc chronić przed tym? Co warto wiedzieć, aby móc skuteczniej unikać ukrytego cukru w produktach spożywczych?

Cukry w pożywieniu ukryte – na co trzeba uważać?

W dzisiejszych czasach każda osoba prowadząca swoje gospodarstwo domowe musi bardzo uważać. Wysoko przetworzona żywność czy przemysłowa hodowla to tylko niektóre aspekty współczesności. Jeśli chcemy unikać kiepskiej jakości produktów zalewających sklepy, musimy zachować czujność, a także mieć elementarną wiedzę, która pomoże nam uchronić się przed złymi praktykami.

Bardzo ważna jest tutaj konsumencka świadomość. Warto wiedzieć, że cukier, jeden z bardziej szkodliwych składników, jest obecny w wielu produktach. Nie tylko w ciastkach czy cukierkach, ale również w przetworach, a nawet w gotowych daniach typu instant! Wybierając się do sklepu, dobrze jest mieć ten fakt na uwadze i jeszcze uważniej czytać etykiety.

cukry w pożywieniu ukryte

Jakie produkty zawierają cukier?

Warto wiedzieć, że cukier to składnik wielu dań i produktów spożywczych. Mimo iż pozornie mało słodkie, w rzeczywistości mają one w składzie cukier lub inne substancje słodzące. Wiele soków, płatków śniadaniowych, wód smakowych czy produktów nabiałowych jest dodatkowo dosładzanych. Po co?

Biorąc pod uwagę, że odbiorcami tego typu produktów są w dużej mierze dzieci, producenci starają się, by najmłodsi chętniej sięgali właśnie po ich markę. Niestety, taka praktyka może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jeśli bowiem policzymy całkowite dzienne spożycie cukru (uwzględniając również cukier ukryty), okazuje się, że wielokrotnie przekraczamy dopuszczalne normy. Coraz częściej problem ten dotyczy również dzieci, dla których są one znacznie niższe. Tymczasem atrakcyjne reklamy i marketing sprawiają, że dzieci wybierają właśnie te najbardziej słodkie produkty, które szkodliwie działają na ich prawidłowy rozwój.

Sposoby na „ukrycie” cukru w produktach spożywczych

Większość konsumentów, szczególnie tych bardziej świadomych, nauczyło się już, że warto czytać etykiety, aby dowiedzieć się więcej o danym produkcie. Niestety, wielu nieuczciwych producentów żywności znalazło sposób i na to.

Jednym z nich jest ukrywanie w składzie cukru pod innymi nazwami. Substancje słodzące obecne są zarówno w naturze, jak i również uzyskuje się je w sposób sztuczny. Każdy taki produkt ma swoją nazwę, która nie zawsze jest szerzej znana. Cukier znajduje się w owocach. Można go pozyskać także z brzozy, a nawet z innych roślin, takich jak agawa. Określenia takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza czy laktoza to tylko niektóre z rodzajów cukrów. Ta substancja kryje się również pod słowami: maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, a nawet słód jęczmienny.

Analizując etykiety, warto więc zachować czujność, a ponadto sprawdzić także, jaka jest zawartość węglowodanów w produkcie (ta informacja musi znaleźć się na opakowaniu). Wartość tę należy podzielić przez pięć, co da nam faktyczną liczbę łyżeczek cukru lub innej substancji słodzącej w 100 gramach produktu. Ta informacja jest szczególnie istotna, ponieważ pokazuje całościową ilość. Tymczasem zdarza się często, że cukier (pod różnymi nazwami) pojawia się w składzie więcej niż raz, na przykład jako składnik ciasta, a następnie jako element farszu. To również jeden z zabiegów, który może zmylić konsumenta.

Cukry w pożywieniu ukryte – uważaj na to, co jest „fit”

Innym popularnym zabiegiem ukrywania cukru w produktach jest stosowanie atrakcyjnie brzmiących nazw. Słysząc, że coś jest „fit” lub „light”, czasem dajemy się zwieść i myślimy, że to coś zdrowszego. Tymczasem niestety, w większość przypadków „brak cukru” w składzie oznacza jedynie, że jedna substancja została zastąpiona inną. Być może nie znajdziemy tam białego cukru, ale będą tam za to inne sztuczne słodziki.

Aby uniknąć rozczarowania, warto zachować czujność. Duża część producentów żywności stosuje szkodliwe praktyki, które mają na celu zwiększyć sprzedaż, a nie dbać o nasze zdrowie. Atrakcyjny produkt, który teoretycznie spełnia wymagania odbiorców (ma mało cukru, więc jest zdrowy!) w rzeczywistości stanowi próbę uśpienia ich czujności za sprawą mylących nazw i określeń.

Jak unikać cukru w diecie?

Choć szkodliwe praktyki mogą niepokoić, nie jesteśmy w tym starciu zupełnie bezbronni. Nasza czujność oraz rosnąca z każdym rokiem wiedza, sprawiają, że możemy uchronić się przed nieuczciwością. Jak możemy to zrobić?

Przede wszystkim warto czytać etykiety. Nieznane nazwy można bez problemu zweryfikować (w Internecie znajdziemy wiele stron wyjaśniających skomplikowane określenia). Dobrze jest przy tym zwracać uwagę również na całościową zawartość węglowodanów w produkcie. Należy ponadto unikać produktów wysoko przetworzonych, ale również takich z długą listą składników. Co więcej, warto wiedzieć, że każdy skład ułożony jest pod względem ilości danego elementu. Im wyżej na liście, tym jest go więcej w daniu czy innym produkcie.

Pozytywną praktyką może być również stawianie na rzetelnych i sprawdzonych producentów żywności. W Polsce i za granicą działa wielu wyjątkowych hodowców i przedsiębiorców, którzy stawiają etykę i zdrowie konsumentów bardzo wysoko na swojej liście priorytetów. Na koniec warto także zasięgnąć porady dietetyka, co jeść, aby nasza dieta była zdrowa, smaczna, a przy tym zawierała umiarkowaną ilość cukru.

 

Źródła informacji:

  • https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/cukier-w-produktach-spozywczych
  • https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/cukier-ukryty-w-pozornie-zdrowych-produktach-aa-iQK7-vTiT-wvtU.html
  • https://portal.abczdrowie.pl/ukryty-cukier-w-tych-produktach-sie-go-nie-spodziewasz

Ładowanie...