Herbata czarna, biała, zielona, żółta i czerwona, wybór w tym względzie jest naprawdę bardzo duży. W ostatnim czasie sporą furorę robi herbata czerwona, a już szczególnie czerwona herbata na odchudzanie Warto zatem dowiedzieć się, jaka jest prawda. Dlatego w niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej właśnie czerwonej herbacie.
Niezależnie od tego czy mamy do czynienia z herbatą białą, zieloną, czarną, czy czerwoną wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, czyli herbaty chińskiej. Wszystko zależy od stopnia rozwoju daru Matki Natury i stopnia procesu fermentacji. Pu-erh, czyli herbata czerwona poddawana jest częściowej fermentacji. Po tym procesie zioło zostawia się, aby osiągnęło właściwy stopnień dojrzałości. Ten proces sprawia, że herbata ma piękną czerwoną lub brunatną barwę. Jest to herbata, którą produkuje się przede wszystkim w południowo-wschodnich Chinach, a także na Tajwanie. Legenda głosi, że jak wiele rzeczy czerwona herbata została odkryta przypadkowo. Liście herbaty przywiezione na teren Europy sfermentowały przypadkowo pod wpływem działania ciepła i wilgoci.
Czerwona herbata jest świetnym sposobem na zwalczanie wolnych rodników, a więc ma właściwości antyoksydacyjne. W efekcie pozwala opóźnić proces starzenia się organizmu, a także korzystnie wpływa na kondycję skóry. Dzięki niej zmarszczki pojawiają się dużo później. Reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze. Pomaga również zachować właściwy poziom cholesterolu. Co więcej, w czerwonej herbacie znajdziemy mnóstwo cennych witamin i minerałów, na przykład wapń, cynk, żelazo, selen, flor, magnez i inne.
Czerwona herbata zawiera bardzo wiele polifenoli, które wpływają na przyspieszenie perystaltyki jelit. Jest to herbata, która aktywuje wydzielanie żółci w żołądku. Dlatego dzięki niej proces trawienia zastaje znacznie przyspieszony. Co więcej, w czerwonej herbacie występują związku, które blokują biosyntezę tłuszczu. Zatem dzięki czerwonej herbacie nie dochodzi do zbytniego odkładania się tłuszczu w organizmie. Najlepiej jest wypijać od 3 do 6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie. Jednakże trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że czerwona herbata nie ma w sobie właściwości odchudzających. Najlepszą receptą na odchudzanie jest zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Warto także udać się do dietetyka, który dobierze dietę indywidualnie do naszych potrzeb. Dostosuje ją do naszych upodobań, trybu życia, gustów kulinarnych i ewentualnych dolegliwości. Ponadto podpowie także, czego należy unikać i na co zwrócić szczególną uwagę.
Warto przede wszystkim skupić się na walorach smakowych, aby w pełni wykorzystać smak czerwonej herbaty. Listki herbaty zalewamy wodą o temperaturze od 90 do 95 stopni Celsjusza. Co więcej, suszu nie należy także zbyt długo parzyć. Czas parzenia powinien trwać od 1 do 3 minut. W przypadku czerwonej herbaty możemy z tego samego suszu skorzystać kilkukrotnie. Należy również zwrócić uwagę na jakość surowca. Liście powinny być całe. Trzeba unikać pokruszonych i zmielonych na pyłek liści, ponieważ wówczas nie skorzystamy w pełni ze smaku czerwonej herbaty. Warto także stawiać na herbatę pochodzącą z upraw ekologicznych.
Czerwona herbata ma wiele licznych właściwości. Dlatego warto włączyć ją do swojego menu. Napój ten przede wszystkim wzmacnia i pobudza, ponieważ zawiera kofeinę. Ze względu na zawartość polifenoli ma działanie antynowotworowe. Poprawia kondycję skóry, a także skutecznie opóźnia proces starzenia się organizmu. Herbata pomaga wydalić szkodliwe składniki przemiany materii i toksyny. Zawartość fluoru sprawia, że czerwona herbata skutecznie wzmacnia zęby. Zatem hamuje rozwój próchnicy. Czerwona herbata podobnie jak zielona wspomaga redukcję. Ma wiele właściwości antyoksydacyjnych i prozdrowotnych.
Oczywiście jak każdego produktu czerwonej herbaty nie spożywamy w nadmiarze. Co więcej, jest ona także nieodpowiednia dla ludzi cierpiących na zespół jelita wrażliwego. Osoby, które marzą o uzyskaniu pięknej sylwetki, powinny przede wszystkim sięgać po zbilansowaną dietę, a także nie zapominać o aktywności fizycznej. W tym względzie warto skorzystać z pomocy specjalisty, czyli dietetyka. Dzięki temu otrzymamy dietę dopasowaną do naszych potrzeb.
Dietetyk opracuje dla nas dietę, w której uwzględni takie czynniki jak: wiek, styl życia, gusta kulinarne, a także ewentualne schodzenia. Ponadto także podpowie, na co szczególnie należy zwrócić uwagę. W ten sposób będziemy mieć pewność, że nie tylko uzyskamy wymarzoną sylwetkę, ale także zadbamy o swoje zdrowie. Czerwona herbata może być świetnym dopełnieniem diety, ale należy zdawać sobie sprawę z tego, że bez właściwego odżywiania i aktywności fizycznej się nie obędzie. Nie ma także innego cudownego środka, który pomoże nam ominąć dietę i ćwiczenia, ponieważ te dwa elementy stanowią filary zdrowia i dobrego wyglądu.
Bibliografia:
https://www.dietapremium.pl/pl/blog/czerwona-herbata-na-odchudzanie [dostęp 10.10.2024r.]
Ładowanie...