Uważa się, że jeśli ktoś chce schudnąć i ma ku temu realne powody – nie ma znaczenia, w jakim momencie roku przejdzie na dietę i zacznie trenować. Istotna jest motywacja, samozaparcie i sama chęć. Oczywiście jest w tym sporo racji. W końcu dla chcącego nic trudnego. Jednak są miesiące, w których zrzucenie zbędnych kilogramów wydaje się po prostu łatwiejsze. Tym bardziej, jeśli w trakcie zastosujemy się do żywieniowych wytycznych. Przechodząc jednak do sedna – odpowiednim, dającym oczekiwane rezultaty czasem- są chłodne miesiące. Odchudzanie jesienią, zimą staje się przyjemniejsze i dające szybsze efekty.
By pozbyć się nadprogramowych kilogramów, trzeba oczywiście skupić się na odpowiednim żywieniu. To w końcu prawidłowo zbilansowana, odchudzająca dieta na jesień lub też odchudzająca dieta na zimę, da nam oczekiwane rezultaty. Samo uprawianie sportu zda się na nic. Treningi choćby nie wiadomo, jak męczące nie są bowiem w stanie zastąpić zbilansowanej diety. Oczywiście w czasie jej praktykowania warto iść na siłownię, biegać lub zapisać się na fitness. Taka aktywność nie powinna jednak stanowić fundamentu naszego odchudzania.
Dieta odchudzająca na jesień, podobnie zresztą jak dieta odchudzająca na zimę powinna bazować na konkretnych produktach. Z racji tego, że w tym okresie do czynienia mamy z niskimi temperaturami, obniżonym nastrojem i ogólną chandrą – powinniśmy zrezygnować z wysokokalorycznych przekąsek.
Zamiast nich do diety warto włączyć wszelkiej maści orzechy. Nie dość, że zawierają one witaminy z grupy B, to jeszcze działają uspokajająco. Pełnoziarniste produkty zbożowe, a więc makarony, kasze i brązowe ryże, to kolejne propozycje. Tego rodzaju elementy diety stanowią źródło węglowodanów. Z kolei ryby, którymi w zimowe i jesienne dni również powinniśmy się zajadać, dostarczą nam kwasów tłuszczowych omega 3. Dzięki nim wspomożemy pracę mózgu i będziemy odpowiednio stymulować nasz układ nerwowy. Co zaskakujące, skuteczne o tych porach roku są również ostre przyprawy. Dzięki nim wytarzają się przecież endorfiny i rozgrzewa organizm.
Wśród produktów stricte wspomagających odchudzanie nie powinno zabraknąć natomiast sezonowych warzyw i owoców. W tym czasie warto również wspomagać organizm składnikami uodporniającymi. Cytrusy, dynie, kiszona kapusta, ryby i marchewki, to tylko przykłady. Wniosek? Odchudzanie jesienią, zimą może być nawet przyjemne! Wszystkie wymienione powyższej produkty są przecież smaczne i powszechnie stosowane. Konkretne ich przygotowanie sprawia natomiast, że jesteśmy w stanie zachować smukłą sylwetkę. Do tego wszystkie ich wymienione, dobroczynne właściwości pomogą przetrwać chłodne, a czasami wręcz mroźne dni.
Jesienna dieta odchudzająca okazuje się jedną z najskuteczniejszych. Odchudzająca dieta zimowa również. Jednak dlaczego, to właśnie zimne miesiące sprzyjają odchudzaniu? Co sprawia, że dokładnie w tym czasie łatwiej pozbyć się nadprogramowych kilogramów?
Jeśli chodzi o jesień, to w jej trakcie mamy dostęp do wielu sezonowych, zdrowych produktów. Lekkie i smaczne dania można wtedy przyrządzić z owoców i warzyw, które w innym czasie nie są dostępne. Poza tym czas ten oznacza mniejszą presję. Latem, gdy wszyscy chcą zaprezentować się z jak najlepszej strony, my możemy czuć się bardzo niekomfortowo, biegając lub uprawiając inny sport, który ma nam pomóc w walce z nadwagą. Większość osób woli poczekać kilka tygodni i rozpocząć swoje starania wczesną jesienią.
Z kolei przewagą zimy są bardzo niskie temperatury. Uporczywy dla niektórych chłód pobudza bowiem organizm do wytwarzania większych ilości brązowego tłuszczu. A więc takiego, który stanowi dobry jego rodzaj i wpływa na przyspieszenie procesów przemiany materii.
Odchudzanie jesienią, zimą może być zatem nie tylko skuteczne, ale i przyjemne. Jeśli skomponujemy naszą dietą odpowiednio – również smaczne!
Źródło: https://fitness.wp.pl/18887,odchudzanie-zima
Ładowanie...