Ogórki i pomidory to produkty posiadające wiele prozdrowotnych właściwości i składników odżywczych. Z tego powodu są często dodawane do różnego rodzaju kanapek czy sałatek. Wokół ogórków i pomidorów krąży jednak wiele żywieniowych mitów. Według wielu osób podanie artykułów w jednej potrawie wywiera bowiem szkodliwy wpływ na organizm. Czy można łączyć ogórki z pomidorami? O czym należy pamiętać podczas dodawania ich do jednego dania, aby było ono smaczne i zdrowe?
Pomidory i ogórki to bogate źródło różnorodnych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty ochraniają także ciało przed rozwojem wielu poważnych chorób. Do niewątpliwych zalet ogórków i pomidorów należy również ich wyjątkowo niska kaloryczność. Dzięki temu stanowią doskonałe uzupełnienie każdej diety odchudzającej.
Pomidory posiadają wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy oraz karotenoidów. Oprócz tego zawierają również fosfor i potas, a także witaminy A, E i C. Za ich sprawą ochraniają organizm przed rozwojem nowotworów czy miażdżycy i wspomagają pracę układu nerwowego. Poprawiają również trawienie i znacząco wzmacniają odporność.
Składające się w większości z wody ogórki są zaś bogatym źródłem potasu, magnezu i krzemu. Ich skórka zawiera także witaminę K. Podawane w wersji kiszonej dostarczają również organizmowi dużych ilości kwasu mlekowego oraz witamin B i C. Dzięki temu zapobiegają występowaniu stanów zapalnych, obniżają ryzyko raka i poprawiają pamięć. Dobroczynnie wpływają także na kondycję dróg moczowych, skóry czy stawów.
Zestawienie w jednym daniu ogórków z pomidorami, oprócz wielu zalet, posiada jednak również pewną wadę. Jest nią znajdujący się w surowych ogórkach enzym zwany askorbinazą, który utlenia zawartą w pomidorach witaminę C. W efekcie pozbawia ją dobroczynnych dla zdrowia właściwości.
Witamina C, zwana również kwasem askorbinowym, odpowiada za powstawanie oraz regenerację tkanek kostnych i zębowych. Bierze też udział w syntezie kolagenu i przyspiesza procesy metaboliczne. Oprócz tego pomaga również w prawidłowym przyswajaniu żelaza, dzięki czemu ochrania organizm przed zgubnymi skutkami niedokrwistości. Utrata powyższych cech z powodu askorbinazy może tym samym wydawać się wysoce szkodliwa dla organizmu.
Warto jednak nadmienić, że każde 100 g pomidorów zawiera jedynie 23 mg witaminy C. Kwas askorbinowy jest także obecny w wielu innych codziennie spożywanych artykułach żywnościowych, co daje wiele możliwości jego nieprzerwanej suplementacji. Dzięki temu szkodliwe działanie askorbinazy pozostanie praktycznie niezauważalne.
Należy również pamiętać o tym, że askorbinaza uwalnia się wyłącznie podczas krojenia lub mielenia zawierających ją owoców i warzyw. Przechowywanie ogórka na półce obok pomidora nie stanowi więc żadnego zagrożenia dla witaminy C. Ponadto enzym jako białko bez trudu rozpuszcza się także w przewodzie pokarmowym i przemienia w aminokwasy, tracąc swe szkodliwe właściwości. Nie utlenia tym samym witaminy C już znajdującej się w komórkach organizmu.
Przyjmuje się, że już kilka kropel soku z ogórka wystarczy do całkowitego usunięcia witaminy C z 1 kg pomidorów. Proces utleniania witaminy C można jednak z łatwością zatrzymać poprzez stosowanie się do kilku prostych zasad. Dzięki temu ogórki z pomidorami podane na jednym talerzu nie wywrą negatywnego wpływu na zdrowie i ogólne samopoczucie.
Askorbinaza jest najbardziej szkodliwa w środowisku o pH 5,6. Aby zabezpieczyć przygotowaną potrawę przed utratą witaminy C, wystarczy zatem zakwasić posiłek przy użyciu kilku kropel soku z cytryny lub limonki. Doskonale w tym celu sprawdzi się także ocet balsamiczny. Warto również pamiętać, aby przyrządzić ogórki z pomidorami tuż przed posiłkiem. Dzięki temu pokrojone plasterki produktów nie będą leżały obok siebie zbyt długo na talerzu, co znacząco ograniczy negatywny wpływ askorbinazy na witaminę C.
Dobrym rozwiązaniem jest także zastąpienie surowych ogórków ich kiszonymi lub konserwowymi odpowiednikami. Nie zawierają one bowiem szkodliwego enzymu. Aby mieć pewność, że dieta będzie bogata w witaminę C, zdecydowanie warto również skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem. Specjalista pomoże poprawnie ułożyć codzienny jadłospis i dostosować posiłki do indywidualnych zdrowotnych potrzeb.
Askorbinaza to nie jedyny szkodliwy czynnik, który może wywrzeć negatywny wpływ na witaminę C i pozbawić ją dobroczynnych właściwości. Aby mieć pewność, że posiłek będzie zdrowy i bezpieczny dla organizmu, zdecydowanie warto również unikać wystawiania owoców i warzyw na działanie promieniowania ultrafioletowego, wysokich temperatur czy tlenu atmosferycznego. Nie należy również przechowywać artykułów spożywczych w bliskim towarzystwie ciężkich metali. Witamina C może też stracić swoje prozdrowotne cechy podczas solenia, suszenia czy konserwowania posiłków. Jej działanie może także zostać zaburzone przez różnorodne leki, takie jak aspiryna.
Wbrew powtarzanym mitom żywieniowym, ogórki z pomidorami nie wyrządzają poważnych szkód w organizmie. Ich połączenie na talerzu zapewnia organizmowi wiele witamin i minerałów, a także ochrania narządy wewnętrzne przed poważnymi schorzeniami. Witamina C jest obecna w wielu różnych produktach spożywczych, co sprawia, że można z łatwością uzupełnić jej ewentualne braki spowodowane askorbinazą. Z powyższych powodów nie warto unikać łączenia ogórków z pomidorami i narażać się na niedobory substancji odżywczych.
Ładowanie...