Żyjemy w ciągłym biegu. Wstajemy rano, szykujemy się do pracy, wsiadamy do auta i ruszamy w trasę. Po dotarciu do biura od razu zasiadamy do komputera. Po południu wracamy natomiast do domu i zajmujemy się codziennymi obowiązkami. Niektórzy z nas muszą przypilnować dzieci, inni zająć się pilnymi sprawami. Czy w wirze wszystkich tych obowiązków regularne jedzenie jest możliwe? Z pewnością tak, choć wszystko zależy od dobrej organizacji i odpowiedniego rozplanowania dnia.
Nie ma jednak wątpliwości, że takie podejście zaprocentuje. Okazuje się bowiem, że nie liczy się wyłącznie to, co jemy, ale również sposób, w jaki to robimy. Nieregularne posiłki mogą sprowadzić na nas szereg konsekwencji – między innymi nagły, niespodziewany przyrost wagi. Choć to pewien paradoks, zapominanie o jedzeniu, a nawet czasowe głodówki bardzo często kończą się nadprogramowymi kilogramami. Nie ma więc sensu tłumaczyć się brakiem czasu, tylko wprowadzić zasady, zgodnie z którymi codzienne, regularne jedzenie stanie się możliwe.
Wiele osób sądzi, że regularne jedzenie określa zasada trzech posiłków dziennie. Jest to kluczowy, podstawowy w zasadzie błąd w myśleniu. Dlaczego? Ponieważ, mimo że w ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi spore dawki energii, to jednak takowe szybko zamieniają się w dodatkowe kilogramy. Właśnie dlatego lepiej jeść mniejsze porcje, ale częściej – co najmniej pięć posiłków dziennie. Jedzenie regularnie w ten sposób nie obciąża zanadto żołądka. Co więcej, proces trawienny działa na najwyższych obrotach, a my cały czas czujemy się rześko.
Poza tym regularne posiłki, a już na pewno śniadania realnie wpływają na nasz humor! Jeśli postaramy się poranną porcję jedzenia odpowiednio zbilansować, tym lepiej. Węglowodany złożone i białko są kluczowe. A czego unikać? Z pewnością słodyczy. Po nich szybko powróci uczucie głodu i charakterystycznego „ssania”.
To, co dzięki regularnym posiłkom jest możliwe, to również polepszenie koncentracji i poprawienie pamięci. Cała tajemnica polega na tym, że dzięki przemyślanemu żywieniu, cukier uwalnia się w organizmie stopniowo. To z kolei prowadzi do regularnych dawek dodatkowej energii. A ta motywuje oczywiście mózg do działania. Brak nagłych spadków cukru to również gwarancja witalności. Nie odczuwamy wówczas dojmującego zmęczenia czy osłabienia. Wnioski? Stałe pory posiłków, małe, ale częste porcje – właśnie w ten sposób powinniśmy się odżywiać.
Od dawna mówi się też, że nieregularne jedzenie prowadzi do nadwagi. I co ważne – okazuje się, że jest w tym sporo prawdy! Lepiej jeść częściej, ale mniej. Trzy, podstawowe posiłki w postaci śniadania, obiadu i kolacji prowadzą bowiem do tego, że w międzyczasie po prostu podjadamy. Sięgamy po batony, słodkie przekąski i ciastka. Tym samym dostarczamy naszemu organizmowi nic nie wartych, pustych kalorii. A to już prosta droga do pożegnania się ze szczupłą sylwetką – niestety!
Dieta bogata w warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, ryby, a także naturalne źródła węglowodanów i białka, to o wiele korzystniejsza z możliwości. To, co jemy, ma realny wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Jednak, jak wynika ze wszystkich przytoczonych powyższej twierdzeń-ogromne znaczenie ma też sposób spożywania kolejnych posiłków. Czy w to wierzymy, czy też nie – regularne jedzenie okazuje się jedną z kluczowych kwestii, gdy chodzi o zdrowe żywienie. Dzięki niemu jesteśmy w stanie uniknąć nagłych zmian nastroju, zmęczenia, no i oczywiście niechcianego tłuszczyku!
Ładowanie...