Znak przekreślonego kłosa pojawia się obecnie na coraz większej liczbie produktów żywnościowych. Jest to informacja, że dany artykuł jest bezpieczny dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Dowiedz się, czym jest gluten i gdzie występuje.
Gluten jest to białko pochodzenia zbożowego. Znajduje się ono w tradycyjnych zbożach, a więc w pszenicy, jęczmieniu, życie czy owsie. Gluten po połączeniu z wodą tworzy plastyczną strukturę. Występuje on nie tylko w mące powstałej z konkretnych zbóż, ale także w makaronach, chlebie, czy cieście. Okazuje się też, że związek ten można znaleźć w wędlinach, gdzie raczej niewiele osób się tego spodziewa.
Gluten występuje we wszystkich artykułach robionych z tradycyjnych zbóż. Jest to zatem pszenica, żyto, jęczmień i owies. Dlatego prezentowane białko występuje w pieczywie, gotowych ciastach i ciasteczkach, kaszkach, czy musli. Na liście produktów zawierających gluten znajdują się też kasze jęczmienne, bułka tarta, kawa zbożowa i wiele, wiele więcej. Często zdarza się, że gluten pszenny dodaje się do przetworów mięsnych, a więc parówek, wędlin, czy pasztetów. Niektóre produkty mogą być zanieczyszczone glutenem, mimo że go nie mają. Jest to związane z tym, że powstają one w firmach, które produkują również artykuły zawierające gluten.
Oczywiście nie jest to wielkie odkrycie, że na diecie bezglutenowej należy spożywać produkty, które pozbawione są szkodliwego alergenu. W tym przypadku zaleca się takie artykuły jak: kukurydza, ryż, proso, soja, komosa ryżowa, ciecierzyca, soczewica, jaja, owoce, warzywa i mięso. Produktem bezglutenowym można nazwać artykuł, w którym ilość glutenu nie jest większa niż 20 ppm. Są to oficjalne wytyczne Komisji Europejskiej. Na liście produktów bezglutenowych znajdują się owoce warzywa świeże i mrożone. Do tego można spożywać jogurty, mleko, sery twarogowe, kefir, maślankę, orzechy, pestki, nasiona, zioła i przyprawy, nasiona roślin strączkowych, na przykład soczewicę, ciecierzycę fasole i groch. Warto także spożywać mięso, ryby i jaja w formie nieprzetworzonej oraz wiele, wiele więcej.
Produktów z glutenem nie mogą spożywać osoby z celiakią. Co więcej, do tej grupy zalicza się też ludzi nadwrażliwych na to białko. U tych osób spożycie glutenu może powodować bóle brzucha, wysypki, bóle głowy, czy też ciągłe zmęczenie. Dlatego osoby zmagające się z taką nieprawidłowością muszą dokładnie czytać składy produktów. Istotne jest także to, że współcześnie jest tak, że producent produktów spożywczych musi podać informacje, czy na terenie firmy wykorzystuje się czynniki alergenne.
Dieta bezglutenowa jest przeznaczona dla osób, które mają celiakię lub są nadwrażliwe na prezentowane białko. W pozostałych przypadkach nie jest to konieczne. Ważne jest też to, że nieodpowiednio stosowana może ona prowadzić do niedoborów składników mineralnych, na przykład wapnia, magnezu, czy żelaza. Zatem istotne jest to, aby skontaktować się z dietetykiem, a szczególnie w początkowej fazie. Specjalista opracuje dietę przeznaczoną dla konkretnej osoby. Co więcej, będzie sprawował kontrolę, a także w razie potrzeby wprowadzi potrzebne korekty.
Niektóre osoby sięgają po dietę bezglutenową, ponieważ są przekonane, że tym sposobem stracą zbędne kilogramy. Wszystko zależy od tego, po jakie produkty się sięga. Rezygnacja z tradycyjnego pieczywa może przyczynić się do tracenia na wadze. Jednakże przetworzone produkty bezglutenowe zawierają więcej tłuszczu, co może skutkować rezultatem odwrotnym do zamierzonego.
Gluten jest to białko, które występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Produkty bezglutenowe zalecane są dla osób, które borykają się z celiakią lub są nadwrażliwe na prezentowany alergen. Rozwiązaniem na ten problem jest wyeliminowanie produktów zawierających gluten. Zaleca się jedzenie kaszy gryczanej, jaglanej, produktów z mąki kukurydzianej, ciecierzycy czy soczewicy. Można także spożywać mięso w formie nieprzetworzonej, jajka, przetwory mleczne, orzechy, miód, warzywa, owoce i wiele, wiele więcej. Osoby, które chcą schudnąć, nie powinny wybierać diety bezglutenowej. W tym przypadku liczą się dobre nawyki żywieniowe. Jednakże dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób nadwrażliwych na gluten. Jest ona potrzebna do tego, aby poprawić ich samopoczucie. Chroni ona także przed nieprzyjemnymi odczuciami powstającymi po zjedzeniu produktów zawierających gluten.
Najlepiej skontaktować się z dietetykiem, który opracuje dietę dopracowaną do indywidualnych potrzeb, ponieważ każdy człowiek jest inny. Wybierając dietę opracowaną przez dietetyka, masz pewność, że odżywiasz się dobrze. Co więcej, specjalista zawsze doradzi, na co zwracać szczególną uwagę, a czego unikać.
Bibliografia:
https://bezgluten.pl/blog/co-to-jest-gluten-i-gdzie-wystepuje [dostęp 02.02.2023r.]
https://dietetycy.org.pl/dieta-bezglutenowa/ [dostęp 02.02.2023r.]
Ładowanie...