Walka z chorobą nowotworową jest wyjątkowo ciężka i wyniszczająca. Nic dziwnego, że coraz większa świadomość społeczeństwa na temat raka, doprowadziła do szukania coraz to nowych profilaktyk. Ludzie chętniej się badają, bo jak wiadomo – wczesne wykrycie choroby, to większa szansa na jej wyleczenie. Mnóstwo osób praktykuje również odpowiedni styl życia i dietę. Tak, by ryzyko zachorowania zmniejszyć do minimum. Już jakiś czas temu naukowcy dowiedli przecież, że dieta antynowotworowa istnieje! Co więcej, według niektórych danych, takowa może minimalizować niebezpieczeństwo zachorowania na mniej więcej 40 procent podtypów raka.
Podstawą diety profilaktycznej są przede wszystkim warzywa i owoce. Chodzi głównie o ich współdziałanie, a nie oddziaływanie poszczególnych z nich. Zbilansowane menu charakteryzuje się też tutaj sporymi ilościami błonnika, produktami pełnoziarnistymi i substancjami roślinnymi.
Pierwszą, kluczową zasadą diety antyrakowej jest korzystanie z sezonowości produktów. To oznacza, że do menu warto włączyć te owoce i warzywa, które pojawiają się w określonych porach roku. Jedzenie zgodne z naturą i jej darami może bowiem zbawiennie wpływać na nasze zdrowie. Co więcej, przy komponowaniu kolejnych posiłków warto bawić się kolorami poszczególnych składników. Udowodniono, że warzywa i owoce, które mają najwięcej koloru, są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy. Najlepiej jest, gdy każdy posiłek w diecie antynowotworowej składa się przynajmniej z trzech kolorów.
Poza tym warto zadbać również o tak zwaną higienę spożywania posiłków. Co to oznacza? Między innymi to, że najlepiej jest kupować produkty pochodzące z upraw ekologicznych. Jeśli z jakichś powodów jest to jednak niemożliwe, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przed jedzeniem dokładnie płuczemy warzywa i owoce, tak by zniknęły osadzające się na nich pestycydy. Następnie je obieramy, I, mimo że w ten sposób pozbawiamy je dużej ilości witamin, to jednak pozostałość szkodliwych substancji również zostaje wyeliminowana. A to przecież najważniejsze.
Jak widać, dieta antynowotworowa jest stosunkowo prosta i mało wymagająca. Liczy się przede wszystkim racjonalne dobieranie produktów i ich późniejsze przygotowywanie. Na jakich jednak składnikach skupić się najbardziej? Co w przypadku profilaktyki raka jest najskuteczniejsze?
Podstawę w diecie antynowotworowej stanowią owoce i warzywa. By jednak miały one realny wpływ na nasze zdrowie, musimy jeść je pięć razy dziennie! Światowa Organizacja Zdrowia zaleca nawet, by takowych porcji było osiem. Jeśli jednak skupić się na pierwszym wariancie, to powinien on prezentować się w proporcjach: trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców na dzień. Dzięki jedzeniu naturalnych produktów nie spożywamy artykułów o dużej zawartości tłuszczu. Naszemu organizmowi dostarczamy natomiast naturalne, roślinne substancje bogate w witaminy i minerały.
Poza tym, warzywa i owoce wyróżniają się ogromną ilością przeciwutleniaczy w swym składzie. A te wykazują właściwości ochronne dla człowieka. Już sam fakt, że żyjemy w czasach, gdy środowisko naturalne jest mocno zanieczyszczone, powinien dać nam do myślenia. Nasze zapotrzebowanie na przeciwutleniacze cały czas rośnie. Gdy dodać do tego właściwości antynowotworowe wspomnianych produktów okazuje się, że w diecie antyrakowej są one rzeczywiście konieczne.
Dieta antynowotworowa to również rezygnacja z soli. Jej nadużywanie prowadzi bowiem do wielu schorzeń, między innymi raka żołądka. Nie trzeba oczywiście rezygnować z innych przypraw i jedzenie podawać w jałowej formie. Sól wystarczy przecież zamienić na zioła, pietruszkę lub bazylię. Pamiętając rzecz jasna o zasadzie, że świeże zioła dodajemy do dania pod sam koniec jego gotowania. Dzięki temu zachowają one swoje prozdrowotne właściwości i rzeczywiście nam pomagają.
Źródło: https://www.zwrotnikraka.pl/dieta-antyrakowa-zasady-2/
Ładowanie...