Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Dieta dla kobiet 50+

Wiele osób twierdzi, że życie zaczyna po pięćdziesiątce. I coś w tym bez wątpienia jest. W tym okresie człowiek ma już pewne rzeczy za sobą i jest ustatkowany. Nie musi „gonić” za dobrami materialnymi, dążyć do wyrobienia sobie pozycji, bo to najczęściej już ma. Jest przez to mniej zestresowany i dostrzega wszystko wokół lepiej, mocniej i bardziej. Tak naprawdę nigdy nie jest za późno na to, aby żyć pełnią życia i odkrywać świat na nowo. W każdej chwili można także zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Właściwe pożywienie odsunie w czasie starość, doda energii i przyczyni się do poprawy wyników badań lub zmniejszenia dawki niektórych leków. Jaka zatem powinna być dieta dla kobiet 50+?

Jakie produkty powinna uwzględniać dieta dla kobiet 50+?

Kobiety, które przekraczają pięćdziesiąty rok życia, poza standardowymi problemami bardzo często przechodzą także menopauzę. Wówczas organizm doświadcza poważnych zmian, które rzutują praktycznie na każdy aspekt życia. Jedną z nich jest przyrost wagi. Jednak nie trzeba się z nim godzić, gdyż powstaje nie tylko na skutek ograniczenia estrogenu, wolniejszego metabolizmu, ale również diety, na którą ma się wpływ.

Dieta kobiety po pięćdziesiątce powinna uwzględniać kilka najważniejszych zasad. Przy komponowaniu codziennych posiłków uwzględnia się duże ilości kolorowych warzyw i owoców. Istotne znacznie mają również produkty pełnoziarniste, które powinny stanowić co najmniej połowę artykułów zbożowych. Nie zaleca się także tłuszczów zwierzęcych, a także cukrów prostych. Co więcej, rezygnuje się także ze smażenia na rzecz gotowania na parze, ponieważ podczas obróbki termicznej dochodzi do tworzenia się toksycznych substancji takich jak nitrozaminy.

Zwraca się przede wszystkim uwagę na wapń zawarty na przykład w migdałach, mleku, czy też zielonych warzywach, a także witaminę D i likopen, który zabezpiecza przed promieniowaniem słonecznym. Ponadto składniki te wzmacniają kości, chronią przed osteoporozą i mają dobry wpływ na serce. Pożądane są także produkty mające błonnik pokarmowy, gdyż reguluje on pracę jelit. Natomiast fitoestrogeny zawarte w roślinach strączkowych łagodzą symptomy menopauzy. Nie należy także zapominać o aktywności fizycznej.

dieta dla kobiet 50+

Jakich produktów nie powinna zawierać dieta dla kobiet 50+?

Kobieta po pięćdziesiątym roku życia powinna uważać szczególnie na sól. Zbyt duża ilość tego składnika może przyczyniać się do problemów z ciśnieniem. Ponadto negatywnie wpływa na pracę nerek i mózgu. Dodatkowo zatrzymuje wodę w organizmie. Bardzo groźny jest także cukier. Zbyt duża jego ilość to nie tylko dodatkowe kilogramy, ale także niebezpieczeństwo zachorowania na cukrzycę typu II. Jest on obecny nie tylko w słodyczach. W sporych ilościach znajduje się w jogurtach, płatkach śniadaniowych, wodach smakowych, czy konfiturach.

Niebezpieczne jest także przetworzone mięso, które zwiększa ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową, szczególnie raka jelita grubego. Dojrzałe kobiety powinny także unikać spożywania alkoholu. Oczywiście nie jest on wskazany w przypadku osób w każdym wieku, ale osoby 50+ powinny szczególnie uważać. Nadmierne spożywanie trunków ma negatywny wpływ na pracę całego organizmu, a przede wszystkim wątroby, trzustki i serca. Co więcej, starsze osoby znacznie trudniej metabolizują alkohol.

Dietę kobiet po pięćdziesiątym roku życia dostosowuje się do stylu życia i aktywności fizycznej

Bardzo duże znaczenie ma styl życia i aktywność fizyczna. Dlatego panie, które nie uprawiają żadnego sportu, dążą do spożywania ok. 1700 kalorii dziennie. W przypadku wykazywania pewnego stopnia aktywności limit ten wzrasta do 2000 kalorii. Natomiast trenujące kobiety potrzebują nawet 2500 kalorii każdego dnia.

Dieta dla kobiet 50+ wymaga rozpatrzenia wielu aspektów. Panie znajdują się wówczas w szczególnym okresie, gdyż organizm przechodzi szereg zmian. Dlatego przed rozpoczęciem przygody ze zdrowym odżywianiem najlepiej udać się do dietetyka, który dobierze dietę indywidualnie i uwzględni choroby towarzyszące, alergie, czy gusta kulinarne. Tylko wówczas zyskuje się gwarancje, że spożywane posiłki przyniosą pożądane efekty w postaci lepszego samopoczucia, większej energii, czy dobrego wyglądu!

Źródła:

1. https://bonavita.pl/jaka-jest-skuteczna-dieta-odchudzajaca-po-50-roku-zycia-jadlospis-i-przepisy

2. https://parenting.pl/zdrowa-dieta-po-50-roku-zycia-produkty-ktorych-nalezy-unikac

3. https://polki.pl/dieta-i-fitness/odchudzanie,odchudzanie-50-dieta-dla-dojrzalej-kobiety,10033896,artykul.html

4. https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-po-50

Ładowanie...