Dieta kopenhaska jest to rozwiązanie, które obiecuje szybkie rezultaty, jeśli chodzi o odchudzanie w ciągu krótkiego czasu. Jednakże trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że takie efekty są za piękne, żeby mogły być prawdziwe. Poznaj główne założenia i dieta kopenhaska menu.
Jest to inaczej dieta 13-dniowa, którą określa się także dietą duńskiego Szpitala Królewskiego. Opracowano ją we wczesnych latach 2000. Bardzo szybko stała się popularna, ponieważ w krótkim czasie obiecywała spektakularne efekty. Trwa ona 13 dni. Na tej diecie nie można przekraczać kaloryczności od 600 do 800 kcal. W ciągu dnia spożywamy trzy posiłki, a więc: śniadanie, obiad i kolację. Pierwsze danie jemy między godziną 8:00 a 9:00, z kolei obiad między 12:00 a 14:00, natomiast kolację nie później niż o godzinie 18:00. Podstawę menu stanowią produkty białkowe, czyli nabiał, jajka, chude mięso i ryby. Dopuszcza się spożywanie niewielkiej ilości owoców i warzyw. Każdego dnia trzeba wypijać 2 litry wody mineralnej niegazowanej i czarną kawę. Inne napoje są niestety zakazane. Nie można też podjadać między posiłkami. Jak widać, jest to dieta niezwykle restrykcyjna.
Na diecie kopenhaskiej można spożywać niewiele produktów. Jest to chude mięso, ryby, jajka, chudy twaróg, może też być jogurt naturalny. Dozwolone jest również jedzenie niewielkiej ilości warzyw liściastych, picie soku z cytryny, wody mineralnej i kawy.
Co więcej, raz na 3 dni można zjeść jedną kromkę razowego pieczywa, dodać kostkę cukru do kawy lub spożyć jedną porcję owoców, na przykład jabłko. Można także dodać małe ilości olejów roślinnych do sałatek.
Pierwszego dnia na śniadanie można wypić czarną kawę z kostką cukru. Na obiad zjeść dwa gotowane jajka i 400 g gotowanego szpinaku z pomidorem. Na kolacje proponujemy 200 g polędwicy wieprzowej, 150 g sałaty i trochę soku z cytryny. Drugiego dnia na śniadanie może być czarna kawa z grzanką z chleba pełnoziarnistego. Na obiad dwa gotowane jajka, 150 g polędwicy wieprzowej, 150 g sałaty i sok z cytryny. Z kolei na kolację można zjeść pomidora z gotowanym selerem i jabłko. Trzeciego dnia na śniadanie może być czarna kawa, na obiad 250 g polędwicy wieprzowej, 150 g sałaty i odrobina soku z cytryny i pomarańcza. Dzień zakończymy, jedząc 500 g jogurtu naturalnego i plaster chudej wędliny. Jak widać, nie jest to wcale interesujące i zróżnicowane menu.
Dieta kopenhaska jest niezwykle restrykcyjna. Można z nią dużo schudnąć w ciągu tygodnia, ale niestety nie jest to bezpieczne dla zdrowia. Co więcej, osoba, która jest na takiej diecie, może odczuwać zmęczenie, ospałość, nerwowość i drażliwość. Ponadto pojawiają się zawroty głowy i migreny. Kolejnym negatywnym skutkiem są zaparcia i zwiększone ryzyko kamicy żółciowej. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że posiłki o kaloryczności 800 kcal nie są w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Do tego po 13 dniowej diecie i powrocie do normalnego odżywiania pojawia się efekt jo-jo.
Każda osoba, która chce chudnąć, nie powinna wierzyć w żadne diety cud. Proces ten musi przebiegać powoli i spokojnie. Najlepszą dietą jest dieta zdrowa, w której znajdują się owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chudy twaróg, mięso, jaja, ryby i owoce morza, tłuszcze roślinne, a także odpowiednia ilość płynów. Jedyną rzeczą, z która rezygnuje się, gdy zależy nam na dobrym odżywianiu, jest przetworzona żywność, niezdrowe słodycze i słodzone napoje. Dieta redukcyjna dostarcza wszystkich niezbędnych składników i jednocześnie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przez dietę kopenhaską lub inne podobne człowiek wyrabia sobie tylko nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Zatem należy jasno powiedzieć nie, restrykcyjnym i toksycznym dietom.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc skorzystanie z pomocy specjalisty, czyli dietetyka. Dzięki temu uzyskamy dietę dopasowaną do naszych potrzeb i gustów kulinarnych. Co więcej, specjalista podpowie, na co należy zwrócić szczególną uwagę i czego unikać. Na bieżąco będzie również niwelował wszelkie błędy. W ten sposób nie tylko osiągniemy naszą wymarzoną sylwetkę, ale zadbamy także o nasze zdrowie. Ponadto diety opracowane przez dietetyków są trwałe i sprzyjają wypracowaniu pozytywnych nawyków żywieniowych. W ten sposób masz gwarancję, że nie przytyjesz i nie doświadczysz tak zwanego efektu jo-jo.
Podopieczni dietetyka uzyskują zdrowe, zbilansowane diety, które zostają z nimi na całe życie. Co więcej, osoby korzystające z pomocy specjalisty otrzymują wiedzę, która pozwala im budować swoje zdrowie po zakończeniu współpracy z dietetykiem. Dlatego warto zapoznać się z naszą ofertą i przekonać się, że utrata niepotrzebnych kilogramów wcale nie musi być trudna i nieprzyjemna. Zdrowe jedzenie dostarcza nie tylko odpowiednich składników, ale również jest pyszne. Do tego przygotowanie zdrowych potraw wcale nie zajmuje więcej czasu niż niezdrowych.
Bibliografia:
https://centrumrespo.pl/dieta/dieta-kopenhaska-zasady-jadlospis/ [dostęp 23.08.2024r.]
Ładowanie...