Gdy za oknem szaro i ponuro, z niechęcią myślimy o jakichkolwiek aktywnościach. Wielu z nas z radością zagrzebałoby się w ciepłej pościeli albo po prostu zapadłoby w zimowy sen. I choć jest to rozwiązanie nieosiągalne, istnieją skuteczne sposoby na rozgrzanie się i pozbycie się jesienno-zimowej chandry. Dieta jesienna rozgrzewająca różni się znacząco od menu wiosenno-letniego. O ile w czasie ciepłych miesięcy raczej powinniśmy ochładzać organizm, o tyle jesienią i zimą konieczne jest dostarczenie takich składników, które rozgrzeją nas od środka i dostarczą niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych, by poradzić sobie z niesprzyjającą aurą – dieta na jesień i zimę.
Okres jesiennej słoty i zimowych zamieci nie sprzyja rozpoczynaniu jakichkolwiek prób zrzucenia zbędnych kilogramów. Z kolei konieczność pokazania ciała latem, zmusza nas często do weryfikacji swojego wyglądu i podjęcia bardziej zdecydowanych kroków. W tym okresie częściej również myślimy o zdrowym odżywianiu.
Tymczasem zima to często czas folgowania swoim, niekoniecznie zdrowym nawykom. W tym okresie rzadko kto myśli o tym, że oprócz ciepłych czapek, kurtek i swetrów musimy ogrzać swoje ciało także od wewnątrz. Jest to jednak bardzo ważne, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które wspomogą nasz układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami, które atakują nas, gdy za oknem deszcz i plucha.
Dieta rozgrzewająca na zimę zasadniczo różni się od menu wiosenno-letniego. Wynika to przede wszystkim z faktu, że wydatki organizmu, potrzebne do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, zwiększają się zauważalnie. W efekcie tego częściej sięgamy po bardziej tłuste produkty.
Co więcej, w okresie, w którym mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zastępujemy je cięższymi potrawami, które niepotrzebnie obciążają nasz organizm i mogą spowodować wzrost naszej wagi.
Na szczęście jest na to rada. Z pomocą przychodzą doskonałe produkty, które nie tylko rozgrzeją nasz organizm, ale również dostarczą nam niezbędnych zimą składników, potrzebnych w walce z chłodem i słotą.
Natura podsuwa nam wiele rozgrzewających produktów, które sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym. Należą do nich przede wszystkim warzywa korzeniowe, imbir, kiszonki (nie tylko w postaci kapusty!), cebula oraz fasola.
Powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, aby spożywane posiłki były bogate w witaminy D, C oraz A, a także w żelazo. Są to składniki, które wspomagają budowanie odporności organizmu oraz dobrego samopoczucia w okresie jesienno-zimowym.
Warto również pamiętać o tym, aby pić w ciągu dnia dużo ciepłych napojów. Ważne jest jednak, aby nie były one zbyt gorące, ponieważ za wysoka temperatura wypijanych płynów może prowadzić do różnych schorzeń i chorób, takich jak wrzody żołądka.
Wybierając produkty rozgrzewające na sezon jesienno-zimowy należy pamiętać, by unikać cytrusów, bowiem, choć są bogate w witaminę C, wychładzają one organizm.
W okresie, w którym temperatury spadają poniżej zera, warto pamiętać o tym, żeby spożywane danie były ciepłe. Dotyczy to przede wszystkim śniadań, które w lecie często przyjmują formę płatków owsianych z zimnym mlekiem. Tymczasem w sezonie jesienno-zimowym powinny być one podgrzane. Dobrym pomysłem będzie na przykład tradycyjna jajecznica albo owsianka na ciepło z rozgrzewającymi przyprawami — goździkami i cynamonem.
Ważne jest również to, aby w sezonie jesienno-zimowym spożywać posiłki regularnie. Najlepiej co 3-4 godziny, co daje ich od 4 do 5 dziennie. Warto także zadbać o dostarczenie organizmowi dań bogatych w kwasy omega-3, takich jak tłuste ryby, orzechy oraz w olej lniany.
Przemyślana dieta rozgrzewająca, bogata w witaminy i minerały dostarczy nam niezbędnych składników, aby zadbać o sobie w okresie zwiększonej zachorowalności na różne infekcje.
Ładowanie...