Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Dieta przeciwzapalna – zasady, zalecane produkty, jadłospis

Stan zapalny występuje wtedy gdy w organizmie człowieka pojawia się infekcja. Gdy trwa on krótko, wszystko jest w porządku i stanowi to naturalne zjawisko. Problem pojawia się, gdy przechodzi on w stan przewlekły. Wówczas może wywołać wiele chorób cywilizacyjnych do nowotworów włącznie. Doskonałym sposobem zapobiegającym i pomagającym zniwelować problem jest stosowanie diety przeciwzapalnej. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie tekst, z którego dowiesz się, jakie zasady ma dieta przeciwzapalna i poznasz też przykładowy jadłospis.

Co warto wiedzieć na temat stanu zapalnego organizmu?

Stan zapalny pojawia się, gdy organizm człowieka podejmuje walkę z czynnikami wywołującymi infekcje. Jest to nic innego, jak reakcja obronna, która uruchamia się w celu dokonania naprawy uszkodzonych tkanek. W sytuacji, gdy wszystko przebiega prawidłowo, stan zapalny samoistnie znika, a człowiek wraca do pełni sił. Natomiast pewne warunki mogą sprawić, że proces ten pozostaje i przyjmuje formę przewlekłą. Nie jest to dobra sytuacja, ponieważ długofalowo może przyczynić się do powstania różnych schorzeń.

Jakie czynniki mogą zwiększyć prawdopodobieństwo wytworzenia się przewlekłego stanu zapalnego organizmu?

Specjaliści podkreślają, że do powstania przewlekłego stanu zapalnego prowadzą używki, niezdrowy tryb życia, a także spożywanie przetworzonej żywności. Co więcej, na wspomnianej liście wymienia się również zanieczyszczenie środowiska, przyjmowanie niektórych preparatów leczniczych i długotrwały stres. Z kolei najlepszym sposobem na ochronę przed postaniem stanu zapalnego w ciele człowieka jest odpowiednia dieta i sen. Właściwy sposób odżywiania to wspaniały sposób zapobiegania, jak i zwalczania wielu różnych współczesnych chorób cywilizacyjnych, na przykład cukrzycy, miażdżycy, łuszczycy i nowotworów.

Dieta przeciwzapalna - zasady, zalecane produkty, jadłospis

Dieta przeciwzapalna, czyli jakie są jej podstawowe zasady?

Najważniejszym celem diety przeciwzapalnej jest dostarczenie organizmowi człowieka witamin i potrzebnych składników odżywczych. Dzięki temu może on lepiej radzić sobie z różnymi wyzwaniami, takimi jak infekcje. Właściwie ustawiony plan żywieniowy zagwarantuje lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego i tym samym wzmocni odporność organizmu. W przypadku diety przeciwzapalnej zaleca się dobre wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, warzywa i owoce, które stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów. Listę produktów, które należy spożywać w przypadku tego sposobu odżywiania, prezentujemy w kolejnej części artykułu.

Dieta przeciwzapalna, czyli jakie produkty należy spożywać przy jej praktykowaniu?

Dieta przeciwzapalna jest bardzo podobna do śródziemnomorskiego sposobu odżywiania, który jednocześnie uznawany jest za najzdrowszy na świecie wg rankingu „U.S. News & World Report” z 2022r . Osoby, które pragną pójść w tym właśnie kierunku, powinny spożywać surowe warzywa, a także owoce. Sporą dawkę witamin i ważnych składników odżywczych mają takie dary Matki Natury jak: truskawki, borówki, maliny, cytrusy, porzeczki, papryka, brokuły, cebula, czosnek, bakłażan, sałata, pomidory, jarmuż i wiele, wiele więcej. Z kolei źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, nierafinowany olej rzepakowy, lniany, owoce morza i świeże ryby morskie.

Kolejnym ważnym elementem diety przeciwzapalnej są orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, migdały, nasiona słonecznika, dyni i sezamu. Nie obędzie się także bez niezwykle wartościowych nasion roślin strączkowych, a więc: ciecierzycy, soczewicy, grochu, fasoli czy soi. Ponadto, produkty te bardzo dobrze zastępują białko zwierzęce. W diecie przeciwzapalnej poleca się też kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną, brązowy, czarny i czerwony ryż, chleb orkiszowy z pełnego przemiału oraz makaron razowy. Należy stosować przyprawy w formie naturalnych ziół: imbir, czosnek, oregano, majeranek, rozmaryn, kurkuma, gałka muszkatołowa, goździki czy pieprz cayenne. Pamiętaj też o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Pij wodę mineralną, herbatki ziołowe i naturalne soki warzywne oraz owocowe przygotowane metodą cold press.

Dieta przeciwzapalna - zasady, zalecane produkty, jadłospis

Dieta przeciwzapalna, czyli jakie produkty absolutnie nie mogą znaleźć się w codziennym jadłospisie, czego unikać?

W diecie przeciwzapalnej absolutnie nie można spożywać żywności wysokoprzetworzonej i jedzenia typu fast food. Zrezygnuj również z dań gotowych typu instant, słodyczy, ciasteczek i innych niezdrowych deserów. Co więcej, zapomnij o paluszkach, chipsach, krakersach, piwie, białym makaronie, pieczywie z oczyszczonej i pozbawionej wartości mąki, tłustym mleku i jego przetworach. Wyłącz wieprzowinę, dziczyznę, tłuste pasztety, konserwy, parówki i inne produkty o podobnym charakterze.

Dieta przeciwzapalna krok po kroku, czyli przykładowy jadłospis

Na zakończenie prezentujemy krótki dzienny jadłospis skomponowany z produktów zalecanych w diecie przeciwzapalnej. Na śniadanie polecamy owsiankę przygotowaną na bazie napoju migdałowego z dodatkiem owoców sezonowych, migdałami i pestkami słonecznika. W porze obiadowej można przygotować potrawę złożoną z kaszy gryczanej, kotletów z ciecierzycy pieczonych w piekarniku i sałatki z tartej marchewki. Do picia będzie koktajl z jarmużu, natki pietruszki i jabłka. Z kolei na kolację tradycyjne kanapki z chleba orkiszowego z pastą z makreli i pomidorem oraz herbatka z rumianku.

Osoby, które pragną wprowadzić do swojego życia dietę przeciwzapalną, powinny udać się do dietetyka. Specjalista dobierze produkty indywidualnie do Twoich potrzeb, preferencji i uwzględni alergie, choroby i inne czynniki. Dzięki temu zyskasz gwarancję, że Twój sposób odżywiania jest nie tylko zdrowy, ale także bezpieczny.

Bibliografia:

https://dietetycy.org.pl/dieta-przeciwzapalna/

https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/skuteczne-odchudzanie/ranking-diet-dieta-srodziemnomorska-najzdrowsza-dieta-2022/

Ładowanie...