Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Dieta ryżowa – jadłospis, efekty

    Sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów z każdym rokiem przybywa. Z jednej strony jest to doskonała wiadomość, ponieważ tak szeroka oferta pozwala dopasować dietę do naszych indywidualnych potrzeb. Z drugiej jednak tak ogromny wybór może okazać się dezorientujący czy wręcz problematyczny. Tym bardziej że istnieje wiele rozwiązań, które obiecują niemal natychmiastowe efekty, bez wyrzeczeń czy rygorystycznych zasad. Przykładem może być coraz popularniejsza dieta ryżowa. Według jej założeń możemy schudnąć nawet 10 kilogramów w 30 dni, jedząc proste posiłki z łatwo dostępnych składników. Czy faktycznie jest to dieta cud? Co warto wiedzieć o tej metodzie i czy na pewno jest ona przeznaczona dla każdego?

    Dieta ryżowa — czy obiecuje gruszki na wierzbie?

    Nie da się ukryć, że w gąszczu różnego rodzaju diet, można się łatwo pogubić. Oczywiście większość z nich obiecuje szybkie efekty bez kompromisów, przez co jeszcze trudniej jest nam wybrać rozwiązanie, które będzie nie tylko skuteczne, ale jednocześnie bezpieczne dla naszego zdrowia. Jak jest z dietą ryżową? Czy możemy stosować ją bez obaw?

    Warto wiedzieć, że jest to metoda, którą opracowano i rozwijano już w latach 30. XX wieku. Uznano ją wtedy za skuteczny sposób na leczenie nadciśnienia tętniczego. Skutkiem ubocznym miał być znaczący spadek wagi. Jakie jeszcze były jej założenia?

    Dieta ryżowa - jadłospis, efekty

    Na czym polega dieta ryżowa?

    Pierwotne założenia tej metody były dość nieskomplikowane. Jak sama jej nazwa wskazuje, opierała się ona na takich składnikach jak ryż, cukier, owoce oraz przetwory owocowe. Dzienna kaloryczność to około 2000 kilokalorii. Po kilku tygodniach jej stosowania można było zaobserwować pierwsze efekty w postaci polepszenia wyników ciśnienia tętniczego oraz utraty zbędnych kilogramów. Niestety, pacjenci skarżyli się przede wszystkim na jej monotonność oraz fakt, że wiele produktów było podczas jej stosowania zakazane. Na szczęście jej obecna forma wygląda inaczej, dzięki czemu zdecydowanie zyskała na atrakcyjności. Co więcej, zmieniła się także grupa potencjalnych odbiorców tej metody odchudzania.

    Współcześnie stosuje się ją przede wszystkim jako sposób na zrzucenie nadmiarowych kilogramów. Aby jednak była skuteczna, w codziennym jadłospisie muszą się znaleźć produkty takie jak ryż (zarówno biały, jak i brązowy) oraz warzywa i owoce (także w formie przetworów). W menu powinny pojawić się także chude mięso i ryby, nabiał, jak również orzechy. Konieczna jest także suplementacja witamin (przede wszystkim żelaza). Nie wolno jednocześnie zapominać o piciu dużych ilości wody (minimum 2 litry dziennie). Ważną zmianą, w porównaniu do pierwotnej wersji diety, jest również jej kaloryczność. W obecnym wariancie oscyluje ona w granicach 1500 kilokalorii.

    Dieta ryżowa 3-dniowa oraz miesięczna

    Warto wiedzieć, że dieta ryżowa posiada kilka odmian, które różnią się między sobą kalorycznością oraz listą dopuszczalnych produktów. Najbardziej rygorystyczny wariant trwa jedynie trzy dni, podczas których możemy spożywać jedynie ryż oraz duże ilości wody. Specjaliści sugerują jednak, że ta wersja ma charakter bardziej oczyszczający niż odchudzający, a utracone kilogramy szybko wrócą. Znacznie skuteczniejszy może okazać się wariant, który trwa maksymalnie cztery tygodnie i można go powtarzać nie częściej niż raz na trzy miesiące. Jest on dużo bardziej urozmaicony i pozwala jeść różne produkty. Należy jednak zwrócić uwagę, że dzienna kaloryczność nie powinna tutaj przekraczać 1000 kilokalorii (pozwala to uzyskać ujemny bilans energetyczny). Co więcej, mogą ją bez przeszkód stosować osoby cierpiące na celiakię lub na nietolerancje pokarmowe. Dużą zaletą tego rozwiązania jest także to, że większość produktów jest łatwo dostępna i niedroga.

    Dieta ryżowa - jadłospis, efekty

    Co jeść podczas diety ryżowej?

    Ze względu na swoją specyfikę dietę ryżową najlepiej stosować wiosną i latem, kiedy owoce i warzywa są świeże i bardziej odżywcze. Dobrze jest postawić również na mięso oraz ryby sprawdzonego pochodzenia. Dobrze jest również wybierać różne odmiany ryżu, na przykład brązowy, dziki czy basmati. Co więcej, produkt ten to doskonałe źródło węglowodanów, które pozwoli nam osiągnąć zdrową i smukłą sylwetkę. Przed zakupem dobrze jest jednak zwrócić uwagę na zawartość błonnika w danej odmianie. W zależności od tego inna mogą być wartości odżywcze wybranego składnika.

    Kto może stosować dietę ryżową?

    Zanim zaczniemy stosować dietę ryżową, dobrze jest wcześniej zasięgnąć opinii specjalisty. Lekarz lub dietetyk, w oparciu o szczegółowy wywiad, będzie w stanie ustalić, czy dana opcja jest dla nas odpowiednia.

    Dietę ryżową poleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzycę, choroby serca oraz dla tych, którzy prowadzą bardziej siedzący tryb życia. Może być także dobrym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Należy jednak prowadzić ją pod opieką dietetyka, który pomoże nam ustalić jadłospis w taki sposób, aby dostarczał on wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Tylko w takich warunkach będzie to metoda w pełni bezpieczna i odpowiednia dla naszego organizmu.

    Dieta ryżowa - jadłospis, efekty

    Dieta ryżowa skutki uboczne

    Stosując dietę ryżową, należy przede wszystkim pamiętać o tym, aby wybierać wyłącznie nieprzetworzone, świeże produkty. Kaloryczność posiłków powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb oraz trybu życia. Warto przy tym zachować zdrowy rozsądek, ponieważ zbyt mała ilość kalorii w ciągu dnia może nam poważnie zaszkodzić, a efekty będą krótkotrwałe. Specjaliści ostrzegają także przed efektem jo-jo. Źle poprowadzona dieta ryżowa może sprawić, że, choć pierwsze efekty zauważymy bardzo szybko, szybko wrócimy do starej wagi. Co więcej, istnieje także ryzyko, że zaszkodzimy swojej ogólnej kondycji zdrowotnej, na przykład prawidłowej przemianie materii czy funkcjonowaniu jelit.

    Dieta ryżowa opinie

    Dietetycy sugerują, by dobrze przemyśleć wybór tego rozwiązania. Mimo kilku pozytywnych korzyści, jakie może przynieść, jest ono dość ubogie w wartości odżywcze, a jednocześnie dość monotonne. Znacznie lepszym pomysłem może być menu oparte o różnorodne produkty sezonowe, dobrze zbilansowane i dopasowane do indywidualnych preferencji. Jedzenie powinno być bowiem nie tylko zdrowe, ale również smaczne i pożywne. Tylko dostarczając wartościowych składników w odpowiedniej ilości, będziemy w stanie budować właściwe nawyki żywieniowe.

    Źródła informacji:

    • https://www.medonet.pl/zdrowie,dieta-ryzowa—zasady–rodzaje-diety–efekty,artykul,1730343.html
    • https://centrumrespo.pl/odchudzanie/dieta-ryzowa-na-czym-polega-czy-jest-bezpieczna/
    • https://fitking.pl/dieta-ryzowa-na-czym-polega-i-czy-jest-bezpieczna/

    Ładowanie...

    Translate »
    Ładowanie