W dzisiejszych czasach wiele zmieniło się w sferze naszego odżywiania. Wpływ na to ma między innymi tempo życia oraz liczne, często zgubne, nawyki. Jednym z nich jest rozregulowany rytm posiłków. Często nie mamy bowiem czasu na to, aby zjadać pięć dań w ciągu dnia, więc podjadamy wtedy, kiedy mamy wolną chwilę. Większość pracujących osób dopiero wieczorem może pozwolić sobie na moment relaksu, a także na jedzenie. Specjaliści są jednak zgodni co do tego, że nieprzemyślana konsumpcja wieczorem może mieć opłakane skutki. Jak więc powinny wyglądać dietetyczne kolacje? Na co zwrócić uwagę podczas ich komponowania?
Zwykle dzieje się tak, że zakazany owoc smakuje najlepiej. To, czego nie powinniśmy robić, kusi najbardziej. Jedną z tak zwanych guilty pleasures (z języka angielskiego – grzeszne przyjemności) jest z pewnością objadanie się na wieczór lub w nocy. Zdecydowana większość z nas przyznaje się do tego, że przynajmniej czasem zdarza im się zjadać zbyt duże porcje niezdrowych przekąsek, właśnie w godzinach późnowieczornych.
Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Przede wszystkim winić należy to, że coraz częściej jemy nieregularnie. Wychodząc w pędzie z domu, szkoda nam czasu na zjedzenie porządnego śniadania. W ciągu dnia z kolei nie mamy możliwości przygotować pełnowymiarowego posiłku. Często łapiemy więc coś “w biegu” i czekamy na chwilę powrotu do domu. W praktyce okazuje się, że większość z nas dopiero wtedy ma możliwość zjedzenia czegoś konkretnego. Warto jednak wiedzieć, że wcale nie jest to dobre rozwiązanie. Dlaczego?
Nasz precyzyjnie skonstruowany organizm został zaprojektowany w taki sposób, aby działać w trybie dobowym. Każdy element funkcjonuje w myśl zasady, że w dzień jesteśmy aktywni, a wieczorem i w nocy zwalniamy tempo i odpoczywamy. Dostarczenie w tych godzinach zbyt wielu bodźców oraz zadań do wykonania może skutkować kiepskim samopoczuciem, a nawet trudnością w zasypianiu. Konieczność strawienia spożytego posiłku, często zbyt ciężkiego i obfitego, to spore obciążenie dla naszego organizmu. Efektem wieczornego podjadania mogą być więc liczne problemy i znaczący spadek formy. Czy oznacza to jednak, że nic nie wolno nam o tej porze jeść?
Dobra wiadomość jest taka, że kolacja to jak najbardziej słuszny i potrzebny posiłek w ciągu dnia. Należy jednak mieć przy tym świadomość, że musi być ona odpowiednio skomponowany.
Dietetyczna kolacja jest niezbędna, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie kaloryczne oraz odżywcze. Jednocześnie musimy jednak pamiętać o kilku zasadach, które taki posiłek musi spełniać. Z uwagi na jego specyfikę, między innymi na porę spożywania, jego skład musi być odpowiednio przemyślany. Co więcej, jako ostatni w ciągu dnia, wpływa na jakość nocnego odpoczynku oraz na jego przebieg.
Podstawowa zasada dotycząca przygotowania ostatniego w ciągu dnia posiłku jest taka, że powinien być on lekkostrawny. Dzięki temu organizm bez trudu strawi spożyte składniki, a my unikniemy uczucia ciężkości. Prawidłowo skomponowana wieczorna potrawa przyczyni się ponadto do harmonijnego i spokojnego zasypiania.
Co to wszystko oznacza jednak w praktyce? Jak sugerują specjaliści i pokazują najnowsze badania, zdrowa kolacja powinna zawierać duże ilości białka i węglowodanów. Ich obecność w posiłku wpływa na jakość snu, a także na jego przebieg. Udowodniono, że składniki takie jak kasza, ryż czy warzywa pozwolą nam się skuteczniej wyciszyć przed położeniem się do łóżka. Co więcej, chude mięso, warzywa strączkowe lub orzechy zapewnią nam ciągły i nieprzerwany odpoczynek.
Na liście tego, czego zdecydowanie powinniśmy podczas kolacji unikać, znajdziemy przede wszystkim produkty z wysoką zawartością tłuszczu. Nie zaleca się również spożywania składniki słodkich, na przykład ciast czy innych wyrobów cukierniczych. Dobrze jest ponadto unikać gotowych dań o dużym stopniu przetworzenia. Wszystkie te elementy mogą wpłynąć nie tylko na prawidłowy przebieg procesów trawiennych, ale także na zdrowy i spokojny sen. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na to, co kładziemy na swój wieczorny talerz.
Choć szczegółowy dobór kalorii w ciągu dnia zależy w dużej mierze od indywidualnych potrzeb i uwarunkowań, dobrze jest zwrócić uwagę na popularny schemat, często sugerowany przez dietetyków. Zakłada on, że najwięcej kalorii powinien zawierać pierwszy w ciągu dnia posiłek, czyli śniadanie. Nieco mniejszą wartość energetyczną powinien mieć obiad. Kolacja z kolei powinna być najlżejsza pod względem doboru składników. Dzięki temu przez cały dzień zachowamy pełnię sił i doskonałe samopoczucie, a wieczorem przygotujemy się do harmonijnego odpoczynku.
Komponując wieczorne menu, dobrze jest zadbać również o zapewnienie sobie odpowiedniej dawki magnezu. Możemy uzupełnić ewentualne niedobory, stosując dobrze dobraną suplementację lub produkty, które stanowią jego źródło. Składnik ten bowiem przyczynia się do tego, że śpimy spokojnie przez całą noc. Jego brak może z kolei doprowadzić do bezsenności.
Przed snem warto również pamiętać o wyciszeniu całego organizmu. Dobrze jest wprowadzić do swojej codzienności rytuały, które pomogą nam zwolnić i wyciszyć zmysły. Warto ograniczyć ilość bodźców, ale także sięgnąć po ziołowe napary lub wodę. W razie problemów można także skorzystać ze specjalistycznej pomocy dietetyka, który pomoże nam skomponować zdrowe i smaczne kolacje, dzięki którym zapewnimy sobie komfortowy odpoczynek.
Źródła informacji:
Ładowanie...