Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Dietetyczne obiady odchudzanie

Chociaż za procesem odchudzania zawsze stoi szereg starannie opracowanych działań i aktywności, to jedzenie stanowi najważniejszy klucz do sukcesu. To właśnie odpowiednio dobrana kaloryczność oraz lista składników odżywczych decyduje o tym, czy i jak szybko pozbędziemy się zbędnych kilogramów. W tym wszystkim niezwykle istotne jest także to, aby stworzony jadłospis był zdrowy i smaczny. Potrawy powinny być sezonowe i pozyskane, w miarę możliwości, lokalnie, aby dostarczać nam niezbędnych elementów, energii, ale również smaku. Bez niego bowiem cały proces będzie znacznie trudniejszy i mniej przyjemny. Jak więc powinny wyglądać dietetyczne obiady odchudzanie? Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania zdrowych i zbilansowanych posiłków, które mają pomóc nam w pozbywaniu się niepożądanych kilogramów?

Odchudzanie – dlaczego nie tylko ilość kalorii ma znaczenie?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. Już dawno temu odkryto bowiem, że nie chodzi wyłącznie o kaloryczność potraw, ale również o ich smak oraz zawartość składników odżywczych. Nasz organizm jest precyzyjnym mechanizmem, który potrzebuje określonych składników, takich jak witaminy, minerały, ale także produkty, które usprawniają pracę naszego ciała. Dopiero przemyślane i precyzyjnie dobrane połączenie tych elementów może przybliżyć nas do osiągnięcia zamierzonego celu.

Dobranie właściwej do potrzeb kaloryczności jest oczywiście bardzo istotne, ponieważ to na deficycie kalorycznym opiera się większość współcześnie stosowanych diet. Wynika to z prostego założenia, że organizm potrzebuje określonych składników, aby mógł się prawidłowo rozwijać. Nie powinniśmy więc wykluczać żadnego z niezbędnych elementów. Ważne jest jednak to, aby w taki sposób opracować dzienne menu, aby nasz organizm nie miał, z czego odkładać nadwyżek, w postaci tkanki tłuszczowej. Deficyt kaloryczny w praktyce oznacza więc, że nasze ciało wykorzystuje to, co zgromadził wcześniej, dzięki czemu tracimy zbędne kilogramy. Należy mimo wszystko przy tym pamiętać, że nadal dostarczamy do swojego ciała wszystkich koniecznych do prawidłowego funkcjonowania składników. Tym samym możemy jeść smacznie i dobrze, nawet będąc na diecie.

Dla wielu osób obawa przed ograniczeniem wszystkiego, co lubią, jest na tyle silna, że nie podejmują żadnych kroków, aby schudnąć. Tymczasem takie przekonanie obrosło przez lata w liczne mity i błędne myślenie, które potem działa krzywdząco na postrzeganie całego procesu. Tak naprawdę bowiem, dieta nie musi być przykrą sprawą i celem, który realizujemy z obrzydzeniem i ogromnym trudem. Prawidłowo opracowany jadłospis, który możemy stworzyć z pomocą wykwalifikowanego dietetyka, to nie tylko źródło niezbędnych na co dzień składników, ale również doskonałe połączenia produktów spożywczych, które będą rozpieszczać nasze kubki smakowe. Jak więc skomponować pyszne dania obiadowe?

Dobra dieta na odchudzanie Dietetyk onkologiczny Dietetyczne obiady odchudzanie

Zdrowe i pożywne dietetyczne obiady odchudzanie – jakie powinien być?

Choć stanowisk w kwestii tego, który z posiłków jest najważniejszy, znajdziemy bardzo wiele, w skutecznym odchudzaniu jedno jest pewne. Ich ilość, a także wielkość powinna być precyzyjnie ustalona. Powinny być one regularne i odbywać się najlepiej o stałych porach. Dobrze jest także unikać podjadania pomiędzy daniami. Zaleca się całkowite wykluczenie przekąsek z codziennego menu, ponieważ nie wnoszą one zbyt wiele do naszego zbilansowanego jadłospisu, a jednocześnie mogą zagrozić powodzeniu naszej misji.

Chociaż nie ma pełnej zgodności co do tego, który posiłek w ciągu dnia jest tym najbardziej istotnym, trudno zaprzeczyć, że obiad jest jednym z najważniejszych. Jest to bowiem centralny punkt w planie dnia, którego zadaniem jest dostarczyć nam energii i składników odżywczych na pozostały czas. Specjaliści są zgodni co do tego, że poszczególne elementy posiłku powinny być tak skonstruowane, aby dostarczyły nam zastrzyku niezbędnej energii, ale jednocześnie tego, co akurat w danej chwili potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

Jak powinien wyglądać dobrze skomponowany obiad? Przede wszystkim powinien on być zbilansowany i prawidłowo zróżnicowany. Powinien składać się z różnych elementów, z których każdy będzie odpowiedzialny za inne produkty odżywcze. Aby ułatwić to zadanie, dietetycy i lekarza podpowiadają, aby podzielić swój talerz obiadowy na części. Najpierw dzielimy go na dwie połowy. Jedną z nich należy wypełnić warzywami i (mniejszą ilością) owoców. Drugą połowę należy podzielić jeszcze na pół. Jedną z powstałych w ten sposób ćwiartek należy uzupełnić produktami zawierającymi białko, na przykład mięsem drobiowym, rybami lub, w przypadku wegetarian, tofu lub warzywami strączkowymi. W ostatniej ćwiartce muszą znaleźć się elementy zawierające skrobię lub zboża, może to być pełnoziarnisty makaron lub ryż. Sprawdzą się także ziemniaki. W razie problemów możemy poprosić o pomoc dietetyka, który opracuje dla nas odpowiednie menu.

Dietetyczne obiady odchudzanie – pomysły

Stosując zasadę podziału talerza obiadowego, możemy go niemal dowolnie uzupełniać o ulubione, a jednocześnie w pełni zdrowe produkty. Tak naprawdę reguła ta nie musi dotyczyć wyłącznie centralnego posiłku. W taki sam sposób możemy komponować również śniadania i kolacje. Należy jednak wiedzieć, że wówczas zaleca się dopasowanie kaloryczności. Może to być trudne zadanie, jeśli nie mamy w tej kwestii doświadczenia. Wtedy możemy skierować się po pomoc do dietetyka. Podpowie nam on, jakie elementy mogą znaleźć się na naszym talerzu. Z czasem zyskamy łatwość w samodzielnym tworzeniu smacznych i zbilansowanych dań. W ramach dostępnych rodzajów produktów możemy je bowiem niemal dowolnie miksować i zmieniać.

Jeśli jemy mięso, możemy korzystać zarówno z wielu gatunków ryb, ale także z mięsa drobiowego takiego jak indyk czy kaczka. Także wegetarianie nie powinni mieć trudności z dopasowaniem odpowiedniego rozwiązania. Jesienią i zimą, kiedy brakuje świeżych owoców i warzyw, możemy posiłkować się kiszonkami lub przygotowanymi latem przetworami. Z kolei największe pole manewru mamy podczas ciepłych miesięcy. Wówczas możemy jeść lekko i zdrowo. Doskonałym rozwiązaniem na lato będzie pożywna sałatka z kurczakiem lub typowo warzywna albo pieczony łosoś ze szparagami. Możliwości zależą w dużej mierze od naszego gustu i preferencji smakowych.

Dietetyczne obiady odchudzanie

Jedz sezonowo i smacznie!

W procesie przygotowywania smacznych i dietetycznych obiadów warto kierować się zasadą sezonowości i lokalności. Jeśli brakuje nam inspiracji, wystarczy pójść na najbliższy stragan i sprawdzić, co aktualnie możemy kupić. Co więcej, dietetyczne obiady odchudzanie, przygotowane z tego rodzaju składników nie są skomplikowane i na ogół nie wymagają od nas stosowania żadnych zaawansowanych zabiegów. Wiosną i latem, kiedy takich produktów mamy pod dostatkiem, wystarczy wybrać składniki na smaczną sałatkę albo coś w rodzaju talerza z przystawkami, na którym mogą znaleźć się ryby i świeże warzywa. Z kolei jesienią i zimą możemy sięgnąć po kiszonki albo po gotowe przetwory, których również nie brakuje.

Warto przy tym pamiętać, że zasada podziału talerza może pomóc nam skomponować smaczne i odżywcze posiłki. Jeśli będziemy mieć jakiekolwiek problemy, można udać się również po specjalistyczną poradę do dietetyka. Podpowie nam on, jak zbilansować swoje posiłki i jak je komponować, aby zawierały odpowiednią ilość kalorii i niezbędnych składników odżywczych.

Źródła informacji:

  • https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zdrowa-dieta/dietetyczny-obiad-zasady-przepisy-jak-powinien-wygladac-dietetyczny-obiad/nnwjqy8
  • https://ntfy.pl/blog/jak-powinien-byc-ulozony-zdrowy-obiad

Ładowanie...