W czasach, kiedy otaczający nas świat zmienia się tak szybko, a współczesne potrzeby ulegają ciągłym modyfikacjom, cały czas pojawiają się nowe zawody. Są one odpowiedzią na oczekiwania nowoczesnego świata i jego kondycji. Przykładem takiego zajęcia, które pojawiło się niedawno, jest dietetyk kliniczny. Czym dokładnie zajmuje się taka osoba i w jakiej sprawie można się do niej zwrócić?
W dzisiejszym świecie coraz więcej osób reprezentuje pogląd, że wszystko, co nas otacza, ma ze sobą jakieś powiązania. W wielu dziedzinach życia można ten trend zaobserwować. Poszczególne elementy działają ze sobą synergicznie, dzięki czemu często jedna sytuacja wynika z innej.
Podejście to okazuje się niezwykle pomocne w wielu sferach, na przykład w medycynie i szeroko pojętej kondycji naszego ciała. Analizując swój organizm całościowo, w ten sposób możemy skuteczniej ustalić źródło problemu. Następnie możemy dopasować rozwiązanie. Właśnie tego rodzaju zadania stoją przed dietetykiem klinicznym. Jest to specjalista, który pomaga opracować zbilansowaną dietę, w oparciu o nasz stan zdrowia i ogólną kondycję. Dzięki temu tak dobrane menu pomaga nam nie tylko zrzucić zbędne kilogramy. Umożliwia jednocześnie przeprowadzenie całego procesu we w pełni bezpiecznych warunkach.
Konieczność wykształcenia nowej kadry specjalistów z zakresu dietetyki wzięła się przede wszystkim z potrzeby potraktowania organizmu człowieka w sposób holistyczny. W praktyce oznacza to przekonanie, że poszczególne części naszego ciała są ze sobą ściśle połączone zarówno w kwestii funkcjonowania, jak również pod względem zależności. Co więcej, problemy takie jak nawracające przybieranie na wadze czy dolegliwości z tym związane mogą wynikać ze stanu naszego zdrowia. Ich przyczyną może być na przykład przebyty zabieg chirurgiczny albo choroba. Praca dietetyka klinicznego polega więc na rzetelnej i dogłębnej analizie naszej kondycji, a następnie na opracowaniu właściwego rozwiązania.
Codzienna praca tego specjalisty polega w dużej mierze na całościowym spojrzeniu na ludzki organizm. Pomaga on swoim pacjentom uzyskać pożądaną sylwetkę, w oparciu o aktualne wyniki badań i historię choroby. Dzięki temu obraz jest pełniejszy i pozwala na wychwycenie wszystkich nieprawidłowości i niuansów, które często okazują się kluczowe w przypadku procesu odchudzania. Celem podejmowanych przez niego działań jest również opracowanie takiego menu, które zagwarantuje nam pełnię zdrowia.
Choć pozornie może się nam wydawać, że jest to nazwa tego samego zawodu, w rzeczywistości ich praca nieco się od siebie różni. W obu przypadkach biorą oni na warsztat nasze ciało. Poznając lepiej nasz organizm, tryb życia i nawyki żywieniowe, pomagają uzyskać zdrową i szczupłą sylwetkę. Działania dietetyka klinicznego są jednak bardziej pogłębione. Aby mógł opracować on prawidłową i bezpieczną metodę, musi poznać dokładnie stan naszego zdrowia. Jest to podstawowa różnica w działaniach, pomiędzy dietetykiem a dietetykiem klinicznym.
Ważną różnicą w pracy dietetyka klinicznego jest również to, że pomaga on przede wszystkim osobom zmagającym się z szeroko pojętymi problemami układu trawiennego. Bardzo często zwracają się do niego ci, którzy nie tyle chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, ale rozwiązać zaburzenia metabolizmu czy związane z tym dolegliwości. Opracowanie właściwego jadłospisu dla takiego pacjenta jest w pewnym stopniu dopiero finałowym etapem współpracy. Wcześniej specjalista analizuje stan zdrowia, dostępne badania, a także diagnozuje źródło kłopotów. Właściwie dopasowana dieta jest naturalną konsekwencją wykonanej pracy.
Inną istotną różnicą pomiędzy tymi dwoma zawodami jest kwestia wymagań związanych z doświadczeniem i edukacją. Aby praktykować dietetykę kliniczną, należy ukończyć specjalistyczne studia (dostępne coraz częściej także na uniwersytetach medycznych). Dodatkowo wymaga się ukończenia egzaminu, ale również szeregu kursów dokształcających. W ramach systematycznego rozwoju zawodowego zaleca się ponadto systematyczne doszkalanie. Dzięki nim dietetyk kliniczny może uzupełniać zdobytą wiedzę o nowe wyniki badań oraz o zmieniający się stan wiedzy.
Niektóre działania obu specjalistów pokrywają się, dlatego każdy może pójść do dietetyka klinicznego. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze dietetyk będzie w stanie zaproponować nam skuteczną pomoc.
Podsumowując, jeśli zależy nam wyłącznie na opracowaniu zbilansowanej diety i na zmianie nawyków żywieniowych, wystarczy nam porada klasycznego dietetyka. Jeśli jednak zmagamy się z różnego rodzaju dolegliwościami trawiennymi, cierpimy na cukrzycę albo na inne schorzenia związane z układem pokarmowym, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie wsparcie dietetyka klinicznego. Warto przy tym wiedzieć, że specjalista ten może wesprzeć zarówno zdrowe osoby, jak i te zmagające się już z jakimiś schorzeniami. Dopasowanie odpowiedniego rozwiązania odbywa się bowiem na podstawie szczegółowej diagnostyki oraz wywiadu medycznego. Podejście będzie różne w zależności od uzyskanych wyników oraz bieżących potrzeb pacjenta. Dietetyk kliniczny pomoże nam w różnych sytuacjach, nie tylko wtedy, kiedy mamy problemy ze swoją wagą. Wskaże właściwą drogę również wtedy, kiedy borykamy się z otyłością, cukrzycą czy chorobami przewodu pokarmowego.
Źródła informacji:
Ładowanie...