Proces redukcji tkanki tłuszczowej należy do szczególnie złożonych. Nie wystarczy bowiem przeprowadzić głodówki czy szybkiej diety, aby pozbyć się niechcianych kilogramów. Nawet jeśli uda się zmniejszyć wagę, szybko może okazać się, że efekty będą nietrwałe, a co więcej, mogą zaburzyć nasz naturalny rytm. Jak więc podejść do sprawy, aby nasza upragniona szczupła sylwetka stała się faktem? Jak opracować diety odchudzające jadłospis, aby przynosiły w pełni zadowalające efekty?
Chociaż wciąż można znaleźć osoby, które na tak postawione pytanie odpowiedziałyby twierdząco, rzeczywistość wygląda zgoła inaczej. Dieta, choć niezwykle istotna w całym procesie, to jedynie podstawa do budowania zdrowych i bezpiecznych dla naszego organizmu nawyków. W całym przedsięwzięciu kluczową sprawą jest zmiana podejścia oraz baza właściwego odżywiania, która będzie z nami nie tylko w okresie odchudzania, ale również później. Dzięki temu zachowamy zgrabną sylwetkę, ale i doskonałe samopoczucie, które będzie efektem tego procesu.
Współczesne diety odchudzające oparte są w dużej mierze na tak zwanym deficycie kalorycznym. Jest to tak skomponowany jadłospis, który dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale w mniejszej ilości. Konkretne wartości ustala się każdorazowo na podstawie szczegółowego wywiadu środowiskowego przeprowadzonego z pacjentem. Dzięki temu uzyskujemy prawidłowe zapotrzebowanie energetyczne, na podstawie którego tworzy się konkretną dietę.
To, ile powinniśmy jeść, aby schudnąć, zależy od wielu czynników. Dietetyk, opracowując dietę, bierze przede wszystkim pod uwagę naszą aktualną wagę, ale również tryb życia, codzienne zapotrzebowanie energetyczne, jak również pożądaną wagę, którą chcemy osiągnąć. Od tych elementów zależy bowiem orientacyjny czas trwania całego procesu, ale także tempo odchudzania. Warto jednak wiedzieć, że właściwie skomponowany jadłospis to tylko początek zmian. Niezbędnymi składnikami są ponadto regularna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu oraz wprowadzenie zdrowej rutyny na co dzień. Tylko taki zestaw działań umożliwi nam osiągnięcie trwałych i zadowalających efektów.

Ta kwestia również obrosła przez lata różnego rodzaju przekłamaniami i błędnym myśleniem. Utarte przekonania mogą być naprawdę krzywdzące i wprowadzać pacjentów w konsternację.
Jedną z takich nieścisłości jest z pewnością przekonanie, że, aby schudnąć, trzeba zrezygnować ze wszystkiego, co się lubi. Ten mit wiąże się w dużej mierze z tym, że jeszcze do niedawna trzon diet odchudzających opierał się o wykluczanie z menu niektórych składników oraz o drastyczne zmniejszenie kaloryczności posiłków. Co więcej, bardzo często taki jadłospis był mało różnorodny, a niejednokrotnie także tworzony bez odpowiedniego przygotowania. To, co również wpływało na wątpliwą jakość takiego jedzenia, to to, że było trudniej niż dziś o bezpieczne źródła smacznych i zbilansowanych jadłospisów. Obecnie możemy czerpać garściami z inspiracji z Internetu, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z wykwalifikowanym dietetykiem. Dzięki jego wsparciu, wiedzy i doświadczeniu będziemy mogli jeść w pełni zdrowo i smacznie, a przy tym bezpiecznie pozbywać się zbędnych kilogramów.
Zanim zdecydujemy się na próbę zrzucenia zbędnej tkanki tłuszczowej, warto zrozumieć cały proces, aby móc się do niego dobrze przygotować. Chudnięcie jest bowiem złożonym przedsięwzięciem i zawsze powinien być odpowiednio rozłożony w czasie. Nawet jeśli w obiegu znajdziemy metody, które obiecują szybkie efekty bez wyrzeczeń, warto traktować je z dużą dozą ostrożności. Oczywiście, odchudzanie nie musi być udręką, ale z pewnością nie wydarzy się, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Musi zostać dobrze przemyślane i zaplanowane tak, aby dopasować je do oczekiwań i możliwości danej osoby. Co więcej, współczesne diety odchudzające mają wspierać, a nie męczyć pacjenta. Dlatego bardzo często codzienny jadłospis opracowuje się tak, aby wpisał się w gust i preferencje żywieniowe odbiorcy. Dlatego tak istotne jest, aby dietetyk uważnie wysłuchał jego oczekiwań i zebrał informacje na temat ewentualnych alergii czy nietolerancji. Uwzględnienie wszystkich tego rodzaju aspektów sprawi, że codzienne menu będzie smaczne i pożywne.
Przede wszystkim nie powinno się do tej sprawy podchodzić zbyt luźno. Jeśli zależy nam na trwałych i satysfakcjonujących efektach, najlepiej udać się po pomoc do specjalisty. On nie tylko wskaże nam, jaka dieta będzie dla nas najodpowiedniejsza. Podpowie również , jak dobierać poszczególne składniki, abyśmy smacznie jedli, gubiąc jednocześnie zbędne kilogramy.
W komponowaniu odpowiedniej diety ważne są nie tylko zbilansowane składniki odżywcze oraz preferencje żywieniowe. Bardzo istotne jest ponadto korzystanie z sezonowych, najlepiej ekologicznych, składników spożywczych. Co więcej, należy unikać wysoko przetworzonych dań. Mogą nam na dłuższą metę poważnie zaszkodzić, wpływając negatywnie na zachodzące w naszym organizmie procesy wewnętrzne. Warto również postawić na świeże produkty, głównie owoce i warzywa, a także na ryby i nabiał ze sprawdzonych źródeł. Menu oparte o takie elementy wpłynie nie tylko na nasze funkcjonowanie, ale także dostarczy nam zdrowych i smacznych posiłków, które pomogą nam uzyskać szczupłą sylwetkę i doskonałe samopoczucie na długi czas.
Ładowanie...