Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Dlaczego warto jeść pomarańcze? Ponieważ mają wiele cennych właściwości oraz skład, który sprzyja zdrowiu człowieka. Poza tym są bardzo smaczne, a ich wygląd przyciąga nasz wzrok. To właśnie pomarańcza, spośród wszystkich cytrusów, jest najbardziej powszechnym oraz cenionym owocem. Dodatkowo swoją słodyczą przewyższa grejpfruta i cytrynę. Przede wszystkim owoc ten ma wiele substancji czynnych wpływających pozytywnie na pracę układu krwionośnego, trawiennego, odpornościowego, nerwowego oraz psychicznego człowieka. Ponadto jest stosowana w przemyśle kosmetycznym.

Pomarańcze to najczęściej słodkie i soczyste owoce należące do rodziny rutowatych (Rutaceae). Okazuje się, że jest wiele różnych gatunków roślin nazywanych pomarańczami. Spośród nich najbardziej popularna jest pomarańcza chińska zwana pomarańczą słodką (Citrus sinensis). Przeważa ona w naszych sklepach. Nie mniej jednak pod tą nazwą wyróżnia się także np. pomarańczę bergamota (inaczej bergamotka, Citrus bergamium), pomarańczę gorzką (inaczej kwaśna, Citrus x aurantium), czy też olbrzymią (inaczej pomelo, Citrus maxima).

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Zanim zajmiemy się uzasadnianiem, dlaczego warto jeść pomarańcze, należy napisać na temat pochodzenia tych owoców. Tym bardziej że część ludzi wymienia zupełnie inne kraje, jeśli chodzi o ich pochodzenie. Są to najczęściej Hiszpania lub Sycylia.

Pochodzenie i najwięksi producenci pomarańczy

Delektowanie się owocami pomarańczy jest tak naprawdę możliwe dzięki plantatorom z Azji Południowowschodniej. Ojczyzną cytrusów bowiem są Chiny i Indie. Gorzka odmiana pomarańczy dotarła do Europy z tych krajów ok. X wieku. To właśnie z niej udało się wyhodować pomarańcze słodkie i rozpowszechnić je w krajach obu Ameryk. Natomiast w Europie prozdrowotne działanie pomarańczy jest znane dopiero od XVI w. Owoce te spożywa się na surowo lub wyciska się z nich sok pomarańczowy, bądź wykorzystuje się je na przetwory, a także mogą być one dodatkiem do sałatek, galaretek itp. Ponadto ze skórki owoców, kwiatów i młodych pędów wytwarza się olejki eteryczne. Tymczasem kandyzowana skórka pomarańczowa jest używana w ciastkarstwie i cukiernictwie.

Obecnie pomarańcze są uprawiane w ponad stu krajach świata. Powszechnie znane owoce pomarańczy mają zazwyczaj pomarańczową skórkę i włóknisty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Do ich największych producentów należy Brazylia, Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Hiszpania i Włochy. Aktualnie pomarańczowe drzewo jest jednym z najczęściej uprawianych na świecie. Znawcy tych owoców twierdzą, że możemy się przekonać już w sklepie, czy dane pomarańcze są słodkie i soczyste. Posiadają one bowiem wgłębienie przypominające pępek.

Skład i właściwości, dla których warto jeść pomarańcze

Pomarańcze zawierają wiele cennych dla zdrowia człowieka witamin, minerałów oraz związków. Dzięki temu charakteryzuje je bardzo dużo pozytywnych właściwości, których nie posiadają inne owoce. Nie mniej jednak są one w 90% złożone z wody.

Skład pomarańczy – witaminy, minerały i związki

W skład pomarańczy należą takie witaminy jak: A, C, E, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy). Natomiast minerały to: potas, wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Do związków, które zawiera pomarańcza należą: beta – karoten, woda, związki polifenolowe, zarówno kwasy fenolowe, jak i flawonoidy. Pozostałe związki to: flawanony, hesperydyna, naringenina, antocyjany oraz karotenoidy. Zawartość związków polifenolowych ogółem w soku pomarańczowym wynosi 370-7100 mg/l. Dla porównania w soku jabłkowym ilość ta wynosi 23-250 mg/l. Szklanka (250 ml) soku z pomarańczy może dostarczyć od 100 mg do 1,8 g polifenoli ogółem. Owoc ten obfituje także w błonnik pokarmowy.

warto jeść pomarańcze

Właściwości pomarańczy

Woda zawarta w pomarańczach bardzo dobrze wypłukuje z organizmu toksyny, tymczasem witamina C jest wartościowym antyoksydantem. Unieszkodliwia ona bowiem agresywne cząstki tlenu, które wytwarzane są w organizmie człowieka na przykład z powodu palenia papierosów, picia alkoholu, stresu oraz małej ilości snu. Okazuje się, że jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natomiast czerwone pomarańcze oprócz beta-karotenu, wytwarzają także antocyjany. Dzięki nim dojrzałe owoce mają charakterystyczną, krwistoczerwoną barwę.

Tymczasem witaminy z grupy B, a w tym kwas foliowy wpływają korzystnie na skórę i układ nerwowy, a potas jest cenny z uwagi na utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi i rytmu serca. Ponadto pomarańcze zawierają substancje, które blokują pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związków o działaniu przeciwbakteryjnym.

Błonnik pokarmowy, który posiadają w dużej ilości reguluje przemianę materii. Zaleca się, aby pomarańcze spożywać razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki (albedo). W niej są bowiem flawonoidy wzmacniające działanie witaminy C. Witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.

Pomarańcze są również niezastąpione w profilaktyce antynowotworowej i są najzdrowsze oraz najsmaczniejsze w okresie zimowym. Ogólnie owoce te wspierają równowagę układu nerwowego. Z przeprowadzonych badań pomarańczy wynika, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci. Zapobiega również nowotworom sutka, wątroby i jelita grubego u dorosłych. Dodatkowo wspomaga odporność organizmu człowieka.

Pomarańcze są stosowane również w diecie odchudzającej i oczyszczającej. Dodatkowo, dzięki witaminie A wpływają pozytywnie na oczy. Wspiera ona działanie błon śluzowych. W tym przypadku zmniejsza problemy z suchością oczu. Karotenoidy zawarte w tym owocu powstrzymują zmiany zachodzące z wiekiem w plamce żółtej. Pomagają zatem utrzymać ostrość wzroku.

Inne specyficzne właściwości pomarańczy

Chronią one mózg. Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że codzienne picie świeżego soku z pomarańczy w ilości minimalnej 1 szklanki, (dzięki obecności w nim flawonoidów) zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu o 19 %. Ponieważ zawierają dużo potasu to dzięki temu obniżają ryzyko kamicy moczanowej, ale także nadciśnienia krwi i osłabienia struktury kości. Oczyszczają zatem nerki. Nie mniej jednak osoby z chorobami nerek ze względu na dużą ilość potasu w pomarańczach powinny ograniczyć się do jednej sztuki dziennie. Natomiast osoby ze schorzeniami sercowymi, które przyjmują na stałe leki z grupy beta-blokerów nie powinny w ogóle jeść pomarańczy.

Pomarańcze ogólnie uspokajają i poprawiają nastrój dzięki zawartości magnezu, który obniża poziom hormonu stresu, kortyzolu. Pomagają zatem zwalczyć napięcie psychiczne i uczucie zmęczenia. Wspierają w ten sposób równowagę układu nerwowego. Składnik o nazwie cholina, poprawia koncentrację i usprawnia pamięć. Ułatwia także zasypianie. Ponadto cholina i kwas foliowy mają pozytywny wpływ na procesy przemiany tłuszczów w organizmie, zapobiegając ich odkładaniu.

Pomarańcze wspomagają również funkcjonowanie żołądka i jelit oraz są dobrym rozwiązaniem dla osób zmagających się z cukrzycą. Tymczasem pomarańczy i soku z niej nie powinny spożywać osoby z nadkwaśnością żołądka, a także cierpiący na artretyzm.

Wartości odżywcze pomarańczy

Wartości odżywcze pomarańczy liczone dla ilości 100 g.

Ile zatem mają kalorii pomarańcze? Ich wartość kaloryczna wynosi 47 kcal. Natomiast wartość odżywcza średniej wielkości pomarańczy o masie 150 g to ok. 70 kcal. Zawartość: białka – 0,94 g, tłuszczy – 0,12 g, węglowodanów – 11.75 g, w tym cukry proste 9.35 g i błonnik – 2.4 g.

Minerały, w tym fosfor – 14 mg, potas – 181 mg, sód – 0 mg, wapń – 40 mg, żelazo – 0,10 mg, magnez – 10 mg, cynk – 0,07 mg.

Witaminy, w tym witamina B1 – 0,087 mg, witamina B2 – 0,040 mg, niacyna – 0,282 mg, witamina B6 – 0,060 mg, kwas foliowy – 30 µg, witamina E – 0,15 mg, witamina C – 53,2 mg, witamina A – 225 IU

100 g soku pomarańczowego zawiera 45 kcal, czyli szklanka soku (250 ml) to ok. 112 kcal.

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to 309 kcal.

W Internecie jest wiele wiadomości na temat pomarańczy i ich składu oraz właściwości. Podawane są też przepisy na robienie soków pomarańczowych, różnych potraw z udziałem pomarańczy, olejków eterycznych, kosmetyków, diet np. odchudzających. Podkreślamy, że nie można samemu stosować tych przepisów bez kontroli u dietetyka. Tylko dietetyk może dobrać stosowną dla nas dietę. Uwzględni bowiem nasze gusta oraz schorzenia. Będziemy wtedy pewni, że nic nam nie zaszkodzi.

Źródła:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-siedem-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-pomarancze,nId,2509628

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/pomarancze-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze-aa-Cv74-SM1p-nGTN.html

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/pomarancza-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-pomaranczy,21032.html

https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/pomarancza-lecznicze-wlasciwosci-pomaranczy,5023,n,2669

https://vitapedia.pl/pomarancza

https://zywienie.abczdrowie.pl/pomarancza-skladniki-wlasciwosci-sok-z-pomaranczy

 

 

 

 

Ładowanie...

Ładowanie