Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Dlaczego warto jeść strączki?

Trendy w odżywianiu nieustannie się zmieniają. Modyfikacjom podlegają zarówno gusty konsumentów, ale również zwiększa się wiedza jak i poziom świadomości odbiorców. Wszystkie te elementy mają ogromny wpływ na nasze codzienne wybory. Ważnym czynnikiem są ponadto najnowsze badania, które pokazują, które produkty warto jeść, aby zachować zdrową i zgrabną sylwetkę. W ścisłym kanonie znajdują się warzywa strączkowe, które mogą poszczycić się nie tylko wysokimi walorami smakowymi, ale również licznymi właściwościami odżywczymi i prozdrowotnymi. Dlaczego więc warto jeść strączki i jak skomponować z ich udziałem urozmaicony jadłospis?

Dlaczego warto jeść strączki? Dieta sezonowa i lokalna, czyli zdrowe nawyki buduje się od dziecka

Choć świat od dawna jest dla większości z nas globalną wioską, w pewnych kwestiach warto zachować bardziej tradycyjny model życia. Kuchnie całego świata są dziś coraz bardziej popularne i dostępne od ręki. Wystarczy pójść do pierwszego lepszego supermarketu, aby kupić składniki potrzebne do wykonania sushi czy zupy ramen. Nie ma w tym oczywiście nic złego, o ile takie egzotyczne uczty robimy sobie raz na jakiś czas. Nie bez kozery mówi się, że najzdrowsza dieta to ta oparta na produktach sezonowych, dostępnych lokalnie, czyli w miejscu, w którym żyjemy na co dzień.

Badania dietetyków i lekarzy pokazują niezbicie, że najlepiej działa na nas to, co rośnie w naszym ogródku. Oznacza to, że produkty bardziej egzotyczne (chociaż z pewnością bardzo smaczne i odżywcze) nie zapewnią nam zdrowego i zbilansowanego menu. Wynika to przede wszystkim z faktu, że są to dania nowe i nieznane naszym żołądkom i podniebieniom. Choć na co dzień się nad tym nie zastanawiamy, okazuje się, że trawienie surowej ryby może być dla naszego organizmu problematyczne. Kłopoty mogą objawiać się na różne sposoby. W ekstremalnych przypadkach może dochodzić do poważnych niestrawności, nietolerancji pokarmowych, a nawet do reakcji alergicznych.

Zachłyśnięci nowościami ze świata, dość łatwo zapominamy albo całkiem porzucamy tradycyjne produkty, które stosowało się w naszej kuchni od wieków. Jednym z takich składników są strączki, które dopiero od niedawna nieśmiało wracają na nasze stoły. Ich pozytywne właściwości warto pokazywać już naszym dzieciom, które lepiej znają smak pizzy niż sałatki z bobem i pomidorami.

warto jeść strączki

Warzywa strączkowe – smak i zdrowie w naszym menu!

W tej kategorii znajdziemy produkty takie jak bób, fasolkę szparagową, a także różne odmiany fasoli i groszku. Niektórym być może kojarzą się one niezbyt miło z obowiązkową porcją warzyw w dzieciństwie. Jako że przed laty wybór był mniejszy, także i rodzice mieli mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o wpajanie swoim pociechom zdrowych nawyków. Stąd być może wynika fakt, że na jakiś czas zapomniano i zdegradowano strączki.

Ich siła dała jednak znać o sobie i na nowo powróciły one na nasze stoły. Warto wiedzieć, że do tej grupy zaliczają się rozmaite gatunki warzyw, z których większość z nich dostępna jest w różnych odmianach. Każde z nich ma inne właściwości smakowe, a przy tym można z nich przygotować najróżniejsze potrawy, od dań obiadowych aż po desery. Co więcej, są one raczej łatwe w uprawie, dzięki czemu możemy rozpocząć ich hodowlę we własnym ogródku. Jeśli jednak nie mamy smykałki do ogrodnictwa, z łatwością znajdziemy je na straganie w przystępnej cenie. Jakie jeszcze walory mają magiczne strączki?

Dlaczego warto jeść strączki – naturalny sprzymierzeniec zdrowej diety

Poznając na nowo zbawienne właściwości roślin strączkowych, nie zdziwimy się, że są one polecane przez dietetyków i lekarzy jako źródło zdrowia i składników odżywczych. Nie może ich więc zabraknąć w zbilansowanym jadłospisie każdego, komu zależy na prawidłowym rozwoju swojego organizmu.

Jakie zalety mają strączki? Przede wszystkim są niezwykle bogatym źródłem białka. Jest ono na tyle wartościowe, że poleca się je osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Mogą być one smaczną i zdrową alternatywą dla produktów mięsnych. Należy jednak pamiętać, że zawierają one również węglowodany. Nie zaleca się więc spożywania ich w połączeniu z ryżem czy makaronem. Taki miks może okazać się bowiem zbyt dużą bombą kaloryczną oraz zbyt dużą porcją węglowodanów w jednym posiłku, co nie jest zalecane dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej jak np. cukrzyca, insulinooporność.

Do niezaprzeczalnych zalet warzyw strączkowych należy także fakt, że mają one w sobie dużo błonnika pokarmowego. Składnik ten ułatwia trawienie, a przy tym oczyszcza jelita i reguluje poziom cukru we krwi. Co więcej, mają one również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że poleca się je osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Zapewniają nam również dzięki temu dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Czy strączki mają jakieś wady?

Jak każdy produkt spożywczy, także i rośliny strączkowe nie będą dobre w zbyt dużych ilościach. Lekarze sugerują również unikanie soi, która także zalicza się do strączków. Kontrowersje wokół niej mają swoje źródło w najnowszych badaniach, które sugerują, że spożywana w formie niesfermentowanej zawiera dużo toksyn oraz fitoestrogenów, które mogą oddziaływać negatywnie na pracę tarczycy. Tu istotne jest przede wszystkim zachowanie odpowiedniej przerwy od przyjęcia leku na tarczycę – lewotyroksyny, a zjedzeniem produktu sojowego.

Znacznie bezpieczniejsze i pewniejsze są nasze rodzime strączki, takie jak bób czy fasolka szparagowa. Zaleca się ich spożywanie sezonowo (szczególnie od maja do lipca, kiedy są najbardziej świeże i odżywcze). Zawierają one bowiem witaminy i minerały, przede wszystkim witaminy A oraz te z grupy B. Zapewniają nam one zdrową formę i dobre samopoczucie. Aby mieć jednak pewność, że nasz jadłospis pełen warzyw strączkowych jest zbilansowany i odpowiedni, najlepiej udać się do specjalisty lekarza lub dietetyka. Oni w oparciu o indywidualny wywiad, pomogą nam stworzyć smaczne i bezpieczne dla naszego zdrowia menu. Podpowiedzą także, czego unikać, aby nasz organizm lepiej się rozwijał i zachował doskonałą formę na lata.

 

Źródła informacji:

Ładowanie...