Fleksitarianizm to w ostatnim czasie bardzo popularny sposób odżywiania. Polega na tym, że w menu konkretnej osoby znajdują się przede wszystkim warzywa i inne produkty roślinne. Czasami jednak można pozwolić sobie na zjedzenie ryby lub mięsa. Dieta jest elastyczna i pomaga ochronić się przed cukrzycą, nowotworami lub chorobami związanymi z układem krążenia. Warto zatem poznać jej najważniejsze zasady.
Dietę uwzględniającą zasady fleksitarianizmu nazywa się bardzo często semiwegetariańską. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które pragną zdrowo się odżywiać, ale nie chcą całkowicie zrezygnować z mięsa. Podstawę przy komponowaniu codziennych posiłków stanowią warzywa, owoce, orzechy i produkty z pełnego zboża. Jednakże w tym przypadku od czasu do czasu można przygotować potrawę z rybą lub mięsem w roli głównej. Dzięki temu ludzie odżywiający się w ten sposób mogą pozyskać dla swojego organizmu cenne składniki i dobrodziejstwa płynące ze ścisłej diety wegetariańskiej. Nie pozbawią się też wartości wynikających ze spożywania potraw rybnych i mięsnych.
Najważniejszą zasadą diety semiwegetariańskiej jest to, aby w swoim życiu jeść więcej warzyw i owoców, a mniej mięsa. Sposób odżywiania cieszy się dużą popularnością, gdyż można go bardzo dobrze dostosować do własnych preferencji, a przede wszystkim wyznawanego stylu życia. Metoda przyczynia się do tego, że osoby, które ją preferują, mają wrażenie, że ich nawyki żywieniowe zostały zmienione na dużo lepsze. Ogromnym atutem jest też fakt, że dieta jest przyjazna dla budżetu. Nie wymaga bowiem kupowania drogich i egzotycznych produktów. Zgodnie z zasadą tego sposobu odżywiania potrawy mające w składzie mięso wolno spożywać dwa razy w tygodniu. Jednakże do tej grupy zalicza się też osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego tylko raz w tygodniu, a w pozostałe dni tygodnia ograniczają ich konsumpcję.
Ograniczenie mięsa na rzecz zwiększonej ilości warzyw i owoców daje bardzo pozytywne rezultaty. Dzięki temu dla organizmu zostaje dostarczone mniej tłuszczu, a więc i ograniczona jest ilość złego cholesterolu. W rezultacie dieta przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa cukrzycy, nowotworów, czy też chorób serca. Co więcej, spora ilość nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów, a także ograniczenie udziału przetworzonej żywności pozwala zabezpieczyć się przed chorobami cywilizacyjnymi. Specjaliści zalecają dietę opartą na zasadach fleksitarianizmu jako metodę umożliwiającą poprawę ogólnego stanu zdrowia. Dieta z dużą zawartością warzyw obniża ciśnienie krwi, glukozę i cholesterol. W rezultacie morfologia krwi po wprowadzeniu takiego sposobu odżywiania znacznie się poprawia.
Wiele osób przechodzi na dietę wegetariańską także z innych pobudek. Oczywiście kwestie zdrowotne odgrywają bardzo istotną rolę, ale liczy się coś jeszcze. Ludzie dążą też do poprawy dobrobytu zwierząt. Ograniczenie spożywania mięsa i kupowanie produktów pochodzenia zwierzęcego ze sprawdzonych źródeł przyczynia się do lepszych warunków życia zwierząt. Może się wydawać, że w porównaniu z przemysłową produkcją produktów z mięsa takie działanie niewiele może zmienić. Jednak należy od czegoś zacząć, a pierwszy mały krok może być pewnym przełomem. Im więcej ludzi będzie miało podobne podejście, tym sytuacja w ogólnym rozrachunku będzie się poprawiać. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że produkcja mięsa stanowi bardzo duże zagrożenie dla otaczającego nas środowiska przyrodniczego.
Fleksitarianizm to dość młode rozwiązanie, jeśli chodzi o odżywianie człowieka. Przeprowadzonych badań nadal jest niewiele w porównaniu do innych diet. Jednak zdrowy rozsądek podpowiada, że rezygnacja z przetworzonej żywności na rzecz większej ilości warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych, orzechów i produktów z pełnego ziarna może przynieść pozytywne rezultaty. Co więcej, w piramidzie zdrowia mięso czerwone jest na samej górze. Natomiast statystyczny Kowalski wbrew tym zaleceniom spożywa bardzo wiele produktów pochodzenia zwierzęcego. W rezultacie podupada na zdrowiu. Ograniczenie spożywania mięsa jest zgodne z zaleceniami specjalistów zajmujących się sprawami dotyczącymi odżywiania człowieka, dlatego dieta z pewnością przyniesie wiele korzyści dla organizmu. W odżywianiu jest jedna najważniejsza zasada, wszystko trzeba spożywać z umiarem. Dieta oparta na fleksitarianizmie właśnie na takich zasadach się opiera.
Najlepiej jednak skonsultować się z dietetykiem przed wprowadzaniem do swojego życia zmian w diecie. Profesjonalista dobierze sposób odżywiania indywidualnie, bo każdy człowiek jest inny. Dietetyk uwzględni choroby, gusta kulinarne, alergie i podpowie czego unikać, aby czuć się młodo i dobrze przez długi czas.
Źródła:
Ładowanie...