Osoby zmagające się z nadprogramowymi kilogramami, bardzo często próbują zrzucić je za pomocą intensywnych treningów cardio. Aktywność fizyczna jest w takiej sytuacji wskazana, to nie ulega wątpliwości. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z faktu, iż nie przyniesie pożądanych efektów bez jednoczesnego wprowadzenia odpowiednich nawyków żywieniowych. Sam rodzaj zastosowanej diety zależy oczywiście od upodobań danego człowieka. Niektórzy wolą codzienne posiłki bazujące na owocach i warzywach, inni tak zwane diety koktajlowe. Niestety bardzo często okazuje się, że to, co jednym służy, innym wręcz szkodzi. Pojawiają się wówczas przykre objawy w postaci uczucia głodu, rozdrażnienia czy problemów żołądkowych. Nie dziwi zatem, że najrozsądniejszym sposobem żywienia jest racjonalne dobieranie składników pokarmowych. Chodzi o unikanie śmieciowego jedzenia, a skupienie się na odpowiednich porcjach węglowodanów, tłuszczy i białka. Grupy krwi a dieta, to zależność, która daje równie dobre efekty, co zbilansowana dieta. Na czym dokładnie polega żywienie tego rodzaju?
Spożywanie pokarmów zgodnych z grupą krwi jest równoznaczne, z tym że organizm lepiej je przyswaja i łatwiej trawi. Poza tym odchudzający się człowiek ma też pewność, że każdego dnia spożywa odpowiednią, potrzebną ilość witamin, składników odżywczych i soli mineralnych. I choć niektórzy naukowcy do dziś spierają się o zasadność i skuteczność takiej diety, jedno jest pewne – pozwala ona zdrowo i szybko schudnąć!
Za najmłodszą grupę krwi uznaje się grupę AB. Ludzie, którzy ją posiadają, zazwyczaj mają mocny układ immunologiczny. I chociaż rzadziej występują u nich alergia czy artretyzm, bardziej niż inni narażeni są na wystąpienie chorób nowotworowych.
Dieta bazująca na rodzajach krwi, w takim przypadku eliminuje mięso, a konkretnie wołowinie i wieprzowinie. Unikać trzeba też kukurydzy, gryki, fasoli czy pszenicy. Ta ostatnia spowalnia metabolizm i zakłóca działanie insuliny. Wskazane są natomiast ryby i owoce morza, zielone warzywa oraz produkty białkowe.
Najważniejsza dietetyczna wskazówka dla osób z grupą krwi AB? Unikaj czerwonego mięsa!
Myśliwi, to osoby z grupą krwi 0. W ich przypadku tendencja do tycia swoje źródło ma w naturalnych niedoborach hormonów tarczycy. Warto podkreślić, iż bez znaczenia jest to czy ktoś posiada tak zwaną zerówkę dodatnią, czy ujemną. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku powinien skupić się na diecie bazującej na mięsie.
Wskazanymi produktami są kolejno ryby, owoce morza, banany, szpinak, papryka czy właśnie chude, czerwone mięso. Nie zaleca się natomiast spożywania produktów zbożowych, ziemniaków, kalafiora czy picia piwa.
Najważniejsza dietetyczna wskazówka dla osób z grupą krwi 0? Jedz dużo mięsa!
Osoby z grupą krwi A, to rolnicy. Nic dziwnego, że w ich przypadku zdrowa, zbilansowana dieta powinna opierać się na produktach pochodzenia roślinnego. Mięso nie jest wskazane. Podobnie zresztą jak nabiał, ryby, piwo czy inne napoje gazowane.
Rolnicy powinni skupić się na wzmocnieniu układu odpornościowego. W walce z nadprogramowymi kilogramami ich sojusznikami mogą być praktycznie wszystkie warzywa i owoce, na przykład ananasy, wiśnie czy śliwki.
Koczownicy, a więc osoby z grupą krwi B w przeciwieństwie do rolników mają mocny, silny układ immunologiczny. Nie zmienia to jednak faktu, iż stosunkowo często zmagają się z różnymi chorobami, na przykład cukrzycą, chronicznym zmęczeniem czy zaburzeniami układu krążenia. W ich przypadku podstawą diety są produkty mleczne i mięso. Wskazane są zatem jajka, prawie wszystkie warzywa, mięso i mleko. Niezalecane są z kolei pomidory, pszenica i rośliny strączkowe, które spowalniają metabolizm.
Grupy krwi a dieta, to zależność kwestionowana, choć w wielu przypadkach skuteczna. Zanim ktokolwiek sięgnie jednak po tego rodzaju żywieniowe wskazówki, powinien dobrze przemyśleć wszystkie za i przeciw. Kwestię tą najlepiej przedyskutować też ze swoim lekarzem.
Źródło https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-dla-roznych-grup-krwi
Ładowanie...