Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Herbata na zdrowie – nie tylko zielona

    Herbata na zdrowie jest faktycznie słusznym stwierdzeniem. Posiada ona znacznie więcej właściwości pozytywnych, niż negatywnych dla organizmu człowieka. Nie mniej jednak między określonymi rodzajami herbat są pewne różnice z punktu widzenia ich charakterystycznych cech. Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej najstarsze rodzaje mają ponad 1700 lat. Od tysiącleci, ale i dziś uchodzi za doskonały zamiennik kawy. Dodatkowo jest idealnym uzupełnieniem posiłków i deserów. W zasadzie zawsze podczas spotkań ze znajomymi serwujemy napar z herbaty. Niektórzy uważają herbatę za niemal polski napój narodowy, gdyż znajdujemy się na 3 miejscu wśród wszystkich krajów europejskich, które umiłowały sobie ten napój. Więcej herbaty piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii.

    Herbata na zdrowie – powstawanie herbaty

    Herbata jest hodowana na plantacjach, ale gdy już podrośnie przycina się ją do kształtu krzewu. Ma on ok. 1,50 m, aby zbiory jej były łatwiejsze. Natomiast w naturze roślina ta może urosnąć do wysokości dużego drzewa. Najbardziej znane i prawdopodobnie najstarsze herbaciane drzewa rosną w lesie w prowincji Yunnan. Osiągają one ponad 32 m wysokości, a ich wiek szacuje się na ok. 1700 lat. Na istniejącej tam kwaśnej glebie w ciepłym i wilgotnym klimacie, a dodatkowo na wysokości ok. 2 tys. m są uprawiane dwie podstawowe odmiany herbaty tj.: chińska Camelia sinensis i indyjska Camelia assamica.

    Pierwsze liście nadające się do zbioru pojawiają się po 3-5 latach. Zrywa się je praktycznie przez cały rok, średnio co 10 dni. Listki herbaty rozkłada się na odpowiednich stołach z siatki. Leżą one na nich przez kilkanaście godzin. Podczas więdnięcia tracą większość wody.

    Następnie, jeżeli mamy zamiar uzyskać herbatę liściastą są one podsuszane i przełamywane. Natomiast herbata granulowana powstaje w wyniku miażdżenia liści i ich rozwijania oraz zwijania. W dalszej kolejności surowiec jest poddawany procesowi fermentacji. Wówczas to tlen zawarty w powietrzu wnika do zgniecionych liści. Dzięki temu zmieniają one kolor z zielonego na czerwono-pomarańczowy, a herbata nabiera aromatu.

    Rodzaje herbat

    Od tych etapów opisanego procesu zależy m.in., czy otrzymamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, żółtą czy białą. Końcowym etapem obróbki jest podgrzanie. Wówczas przez herbatę przechodzi strumień gorącego powietrza zatrzymując wszystkie procesy chemiczne. Po zakończeniu tego etapu są utrwalane: kolor, smak i aromat herbaty.

    Podczas wszystkich tych etapów surowiec jest dodatkowo przesiewany. W ten zatem sposób selekcjonuje się go. Herbata liściasta pozostaje na sicie. Natomiast susz, który nie przechodzi przez sito, nazywany jest herbatą łamaną. Tymczasem pył, który pozostaje po ostatnim przesiewie jest przeznaczony do produkcji herbat ekspresowych. Niektóre rodzaje herbat są poddawane dodatkowo, tak jak wino, „leżakowaniu” w chłodnych suchych pomieszczeniach, gdzie dojrzewają przez kilka lat.

    herbata na zdrowie

    Herbata na zdrowie – rodzaje herbat i ich główne cechy

    Wyróżniamy takie rodzaje herbat jak: czarna, zielona, czerwona, żółta i biała. Istnieją także napoje „herbatopodobne” takie jak: Yerba Mate, Lapacho, Rooibos i Honeybush.

    Czarna herbata

    Jest to w całości herbata sfermentowana i wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Napar z niej sporządzony ma intensywną barwę, wyrazisty smak i aromat. Ten rodzaj herbaty zawiera dużo garbników i kofeiny oraz katechin. Ma właściwości pobudzające i odtruwające organizm. Ponadto wzmacnia zęby i ma działanie bakteriobójcze. Ten rodzaj herbaty jest często wzbogacany przez producentów owocami, kwiatami, wanilią czy rumem. Tymczasem aromatyzowana bergamotką daje gatunek – herbatę Earl Grey.

    Zielona herbata

    Powstaje ona w ten sposób, że świeżo zerwane liście zostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, aby zatrzymać proces fermentacji. Napar ma gorzkawy smak i barwę cytrynowo-żółtą. Napój ten zawiera mniej kofeiny i garbników niż herbata czarna.

    Tymczasem zawartość katechin w niej jest pięciokrotnie wyższa. Ze względu na to uważa się, iż herbata zielona jest najzdrowsza. Najlepiej oczyszcza z toksyn i powstrzymuje procesy starzenia. Dodatkowo chroni serce oraz ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Obniża również poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Łagodzi dokuczliwą nadkwasotę u ludzi. Także bywa aromatyzowana owocami i kwiatami. W przypadku tej herbaty, niektóre jej gatunki można zaparzać dwu- lub trzykrotnie, przy czym pierwsze  zaparzenie daje napar pobudzający, a drugie – uspokajający.

    Czerwona herbata

    Inaczej zwana Oolong jest herbatą poddawaną bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Jej odmiana Pu-erh musi dodatkowo leżakować (nawet 50 lat). Napar ma intensywny smak i niezbyt przyjemny, nieco błotny zapach. Zawiera on, w porównaniu do innych herbat, największe ilości mikroelementów i kofeiny. Ma właściwości obniżania poziomu cholesterolu, poprawiania pamięci, pomagania w walce z otyłością. Ponadto wyrównuje poziom ciśnienia krwi i działa moczopędnie.

    Biała herbata

    Podstawą jej wytwarzania są pączki listków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć. Suszy się je w dość niskiej temperaturze i dzięki temu susz ma srebrzysty odcień. Napar z niej ma kolor jasnożółty oraz jest delikatny w smaku. Zawiera on stosunkowo mało kofeiny, ale jest bogaty w cenne katechiny. Posiada wszystkie zdrowotne cechy herbaty zielonej. W sprzedaży jest w postaci skręconych listków i zwijanych kulek w kształcie truskawki lub wielkości perły.

    Żółta herbata

    Jest ona w Europie prawie nieznana. Przygotowuje się ją z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej (12-15%) fermentacji podczas procesu zwijania. Ma smak i aromat zbliżony do herbaty zielonej najwyższej jakości i tak samo działa.

    Herbata na zdrowie – napoje „herbatopodobne”

    Napoje te, choć nazywamy je herbatą, nie powstają z krzewu herbacianego, nie mniej jednak napar z nich zrobiony jest smaczny i zdrowy.

    Yerba Mate

    Wytwarza się go z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jej napar jest zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny. Zawiera m.in. kofeinę, dzięki czemu zwalcza senność i zmęczenie. Również posiada w swym składzie dość duże ilości witami A i C, które wzmacniają organizm. Wykazuje także działanie moczopędne i hamuje apetyt, czyli wspomaga przy odchudzaniu. Istnieją dwie odmiany tj.: Green i Brown. Liście są suszone w dymie z ogniska i dają bardziej cierpki smak oraz wyraźniejszy aromat.

    Lapacho

    Surowcem jest drobno pocięta kora Tabebuia avellanede z drzewa rosnącego w Andach. W jego naparze są bardzo korzystne dla zdrowia człowieka kombinacje minerałów i mikroelementów. Wzmacnia on siły obronne oraz odtruwa i odkwasza organizm. Ma właściwości antybiotyczne i przeciwwirusowe. Okazało się też, że obniża poziom cukru we krwi.

    Rooibos

    Powstaje z suszonych, pociętych liści i małych gałązek z czerwonokrzewu, który rośnie w południowej Afryce. Napar z niego jest bogaty w witaminę C, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Łagodzi także dolegliwości żołądkowe, ma działanie uspokajające, działa łagodnie nasennie i pomaga przy bólach głowy. Ponadto zawiera dużo fluoru, a zatem wzmacnia zęby i chroni przed chorobami dziąseł. Nie zawiera kofeiny, dlatego można podawać dzieciom.

    Honeybush

    Stanowi susz z listków, młodych łodyżek i kwiatów występującego w południowej Afryce miodokrzewu. Napar jego jest słodkawy, żółtoczerwony, o wyraźnym miodowym i orzeźwiającym zapachu. W składzie jego są związki obniżające ciśnienie krwi, poziom cukru i cholesterolu. Dodatkowo korzystnie wpływa na drogi oddechowe i podnosi ogólną odporność organizmu.

    Herbata na zdrowie – właściwości zdrowotne herbat

    Właściwości zdrowotne herbat

    Herbaty zawierają cenne katechiny należące do flawonoidów, które powstrzymują inwazję wolnych rodników. Neutralizują one najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Ponadto występują one też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Nie mniej jednak w herbacie jest ich najwięcej. Stanowią bowiem nawet do 40% suchej masy.

    Według wszelkich danych dzięki obecności katechin herbata ma właściwości wspomagania ochrony organizmu przed miażdżycą i zawałem serca. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, który jest bardzo szkodliwy dla naszych tętnic. Chociaż tego jeszcze nie udowodniono, przypuszcza się również, że picie herbaty, szczególnie zielonej może zapobiegać powstawaniu choroby nowotworowej i wzmacniać działanie leków przeciwnowotworowych. Natomiast w Chinach, gdzie pije się tej herbaty najwięcej, stwierdzono najniższą na świecie zapadalność na raka prostaty.

    Herbata na zdrowie – dodatkowe właściwości

    Również inni specjaliści tacy jak dermatolodzy i kosmetolodzy są przekonani, że w herbacie istnieją związki poprawiające kondycję skóry, a jednocześnie spowalniają procesy starzenia. Są one też pomocne przy leczeniu chorób grzybiczych i owrzodzeniach. Dotyczy to szczególnie wyciągu z zielonej herbaty, którą dodaje się do wielu kosmetyków i maści leczniczych. Ważne jest także, aby pamiętać o starej metodzie stosowania okładów z herbacianej esencji, które łagodzą stany zapalne spojówek oczu.

    Herbatę obecnie bardzo się ceni głównie za zdrowotne działanie flawonoidów. Nie bez znaczenia jest też jej wyśmienity smak i aromat. Usuwa również zmęczenie i dodaje nam sił. Te ostatnie właściwości wynikają z faktu istnienia w herbacie kofeiny. Jest ona alkaloidem działającym pobudzająco na system nerwowy. Wyliczono, iż filiżanka herbaty o pojemności 160 ml zawiera 40-50 mg kofeiny, czyli więcej niż znajduje się jej w tej samej ilości kawy. Posiada zatem właściwości poprawiające nastrój, usprawniania koncentracji i lepszego zapamiętywania oraz usuwania senności.

    Właściwości negatywne herbat – tanina

    Mocny napar herbat działa odtruwająco w przypadku zatruć np. metalami ciężkimi, czy przy ostrym zatruciu alkoholem. W herbacie związkiem wiążącym toksyny jest garbnik o nazwie tanina, który występuje w największej ilości w jej czarnej odmianie. Jest to chyba jedyne korzystne działanie tej substancji. Natomiast niekorzystne właściwości w wyniku działania taniny na organizm to: zmniejszenie wchłaniania żelaza z pożywienia. Zaleca się, aby nie popijać herbatą posiłków i preparatów żelazotwórczych. Ponadto herbata wypijana w nadmiarze może wywołać bezsenność, kołatanie serca, bóle głowy, drżenie mięśni i zawroty głowy. Poza tym nasila także wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co szkodzi osobom cierpiącym na wrzody żołądka.

    Herbata z cytryną

    Dodatkowo herbata z cytryną może zaszkodzić zdrowiu, ale wtedy gdy cytrynę doda się zaraz po zalaniu herbaty wrzątkiem. Wynika to z tego, że liście herbaty zawierają metal aluminium, który jest nieszkodliwy, gdyż występuje w postaci trudno przyswajalnej. Tymczasem podczas zaparzania herbaty metal ten tylko w niewielkich ilościach przechodzi do naparu, a w większości kumuluje się w fusach.

    W przypadku, gdy do gorącej herbaty w czasie zaparzania dodamy plasterek cytryny lub sok z cytryny, aluminium z herbaty po dodaniu kwasu powoduje tworzenie przyswajalnego cytrynianu glinu. Może on być bardzo szkodliwy dla organizmu.

    herbata na zdrowie

    Naukowcy twierdzą, iż może odkładać się np. w mózgu. Trwają też badania w kierunku określenia, czy związek cytrynian glinu może przyczyniać się do powstania choroby Alzheimera. Aby napić się herbaty z cytryną należy ją dodawać do naparu bez fusów i dopiero wówczas, kiedy ta wystygnie. Natomiast przyswajalne związki glinu powstaną wtedy, gdy cytrynę lub sok z cytryny doda się do szklanki zawierającej herbaciane fusy. Z uwagi na to należy je usunąć przed dodaniem cytryny. Wtedy nie powstanie ten toksyczny związek.

    Herbata na zdrowie – podsumowanie

    Podsumowując, jeżeli chcemy pijać ulubione herbaty, które mają dobre, ale i również niekorzystne właściwości udajmy się najpierw do dietetyka. Dobierze on dla nas dietę indywidualną uwzględniającą nasze preferencje lub zaleci wykluczenie danego rodzaju herbaty. Wskaże także tę, która nam nie zaszkodzi.

     

    Źródła:

    https://www.medonet.pl/zdrowie,zielona-herbata—wlasciwosci–przeciwwskazania–zastosowanie,artykul,1728977.html

    https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie-aa-et7U-jxQi-FX4F.html

    https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/herbata-wlasciwosci-rodzaje-ciekawostki-aa-Pu7h-o2pL-sJ8S.html

    https://allegro.pl/artykul/5-najzdrowszych-herbat-dlaczego-warto-je-pic-wqA24rqobHL

     

    Ładowanie...

    Translate »
    Ładowanie