Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Herbata na zdrowie – nie tylko zielona cz. 2

    W I części artykułu zatytułowanego „Herbata na zdrowie – nie tylko zielona” opisaliśmy proces powstawania herbaty oraz przedstawiliśmy, jaka jest różnorodność herbat i jej rodzaje. W II części opiszemy, jakie są jej właściwości, zarówno pozytywne, jak i negatywne dla naszego organizmu. Jaki jest najlepszy sposób parzenia herbaty z cytryną? Zapraszamy do lektury!

    Herbata na zdrowie – właściwości zdrowotne herbat

    Właściwości zdrowotne herbat

    Herbaty zawierają cenne katechiny należące do flawonoidów, które powstrzymują inwazję wolnych rodników. Neutralizują one najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Ponadto występują one też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Nie mniej jednak w herbacie jest ich najwięcej. Stanowią bowiem nawet do 40% suchej masy.

    Według wszelkich danych dzięki obecności katechin herbata ma właściwości wspomagania ochrony organizmu przed miażdżycą i zawałem serca. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, który jest bardzo szkodliwy dla naszych tętnic. Chociaż tego jeszcze nie udowodniono, przypuszcza się również, że picie herbaty, szczególnie zielonej może zapobiegać powstawaniu choroby nowotworowej i wzmacniać działanie leków przeciwnowotworowych. Natomiast w Chinach, gdzie pije się tej herbaty najwięcej, stwierdzono najniższą na świecie zapadalność na raka prostaty.

    Herbata na zdrowie – dodatkowe właściwości

    Również inni specjaliści tacy jak dermatolodzy i kosmetolodzy są przekonani, że w herbacie istnieją związki poprawiające kondycję skóry, a jednocześnie spowalniają procesy starzenia. Są one też pomocne przy leczeniu chorób grzybiczych i owrzodzeniach. Dotyczy to szczególnie wyciągu z zielonej herbaty, którą dodaje się do wielu kosmetyków i maści leczniczych. Ważne jest także, aby pamiętać o starej metodzie stosowania okładów z herbacianej esencji, które łagodzą stany zapalne spojówek oczu.

    Herbatę obecnie bardzo się ceni głównie za zdrowotne działanie flawonoidów. Nie bez znaczenia jest też jej wyśmienity smak i aromat. Usuwa również zmęczenie i dodaje nam sił. Te ostatnie właściwości wynikają z faktu istnienia w herbacie kofeiny. Jest ona alkaloidem działającym pobudzająco na system nerwowy. Wyliczono, iż filiżanka herbaty o pojemności 160 ml zawiera 40-50 mg kofeiny, czyli więcej niż znajduje się jej w tej samej ilości kawy. Posiada zatem właściwości poprawiające nastrój, usprawniania koncentracji i lepszego zapamiętywania oraz usuwania senności.

    Właściwości negatywne herbat – tanina

    Mocny napar herbat działa odtruwająco w przypadku zatruć np. metalami ciężkimi, czy przy ostrym zatruciu alkoholem. W herbacie związkiem wiążącym toksyny jest garbnik o nazwie tanina, który występuje w największej ilości w jej czarnej odmianie. Jest to chyba jedyne korzystne działanie tej substancji. Natomiast niekorzystne właściwości w wyniku działania taniny na organizm to: zmniejszenie wchłaniania żelaza z pożywienia. Zaleca się, aby nie popijać herbatą posiłków i preparatów żelazotwórczych. Ponadto herbata wypijana w nadmiarze może wywołać bezsenność, kołatanie serca, bóle głowy, drżenie mięśni i zawroty głowy. Poza tym nasila także wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co szkodzi osobom cierpiącym na wrzody żołądka.

    Herbata z cytryną

    Dodatkowo herbata z cytryną może zaszkodzić zdrowiu, ale wtedy gdy cytrynę doda się zaraz po zalaniu herbaty wrzątkiem. Wynika to z tego, że liście herbaty zawierają metal aluminium, który jest nieszkodliwy, gdyż występuje w postaci trudno przyswajalnej. Tymczasem podczas zaparzania herbaty metal ten tylko w niewielkich ilościach przechodzi do naparu, a w większości kumuluje się w fusach.

    W przypadku, gdy do gorącej herbaty w czasie zaparzania dodamy plasterek cytryny lub sok z cytryny, aluminium z herbaty po dodaniu kwasu powoduje tworzenie przyswajalnego cytrynianu glinu. Może on być bardzo szkodliwy dla organizmu.

    herbata na zdrowie

    Naukowcy twierdzą, iż może odkładać się np. w mózgu. Trwają też badania w kierunku określenia, czy związek cytrynian glinu może przyczyniać się do powstania choroby Alzheimera. Aby napić się herbaty z cytryną należy ją dodawać do naparu bez fusów i dopiero wówczas, kiedy ta wystygnie. Natomiast przyswajalne związki glinu powstaną wtedy, gdy cytrynę lub sok z cytryny doda się do szklanki zawierającej herbaciane fusy. Z uwagi na to należy je usunąć przed dodaniem cytryny. Wtedy nie powstanie ten toksyczny związek.

    Herbata na zdrowie – podsumowanie

    Podsumowując, jeżeli chcemy pijać ulubione herbaty, które mają dobre, ale i również niekorzystne właściwości udajmy się najpierw do dietetyka. Dobierze on dla nas dietę indywidualną uwzględniającą nasze preferencje lub zaleci wykluczenie danego rodzaju herbaty. Wskaże także tę, która nam nie zaszkodzi.

     

    Źródła:

    https://www.medonet.pl/zdrowie,zielona-herbata—wlasciwosci–przeciwwskazania–zastosowanie,artykul,1728977.html

    https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie-aa-et7U-jxQi-FX4F.html

    https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/herbata-wlasciwosci-rodzaje-ciekawostki-aa-Pu7h-o2pL-sJ8S.html

    https://allegro.pl/artykul/5-najzdrowszych-herbat-dlaczego-warto-je-pic-wqA24rqobHL

     

    Ładowanie...

    Translate »
    Ładowanie