Sposoby na idealną cerę według dietetyka dotyczą dbałości o właściwy dobór składników naszej diety w celu osiągnięcia pięknej i zdrowej skóry. Dieta odpowiednio dobrana wpływa bowiem na jej stan od środka, a kosmetyki od zewnątrz. Warto zatem wzbogacić nasz jadłospis o składniki, które poprawiają elastyczność, czy też ogólny stan zdrowia skóry i nie bazować na środkach kosmetycznych.
Są one składnikiem błon komórkowych. Kwasy omega-3 pomagają w regeneracji skóry, ujędrniają ją oraz mają właściwości przeciwzapalne. Osoby, które spożywają małe ich ilości, mogą mieć większą podatność na choroby skóry.
Kwasy omega-3 występują w takich produktach, jak:
Jest to grupa związków, których zadaniem jest usuwanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu zapobiegamy procesom starzenia organizmu, w tym komórek skóry. Nasz organizm wytwarza antyoksydanty endogenne. Z pożywieniem dostarczamy organizmowi antyoksydanty egzogenne. Antyoksydanty zawierają niektóre warzywa, owoce, zioła i przyprawy oraz kakao, herbata i wino.
Wśród warzyw, które mają pozytywny wpływ na cerę, wyróżniamy takie jak np. natka pietruszki, marchew, szpinak, pomidory, kapusta, szpinak, papryka czerwona, rukola, i brokuły. Produkty te mają zdolności antyoksydacyjne za sprawą likopenu, beta-karotenu i chlorofilowi.
Aronia, owoce jagodowe, w tym maliny, jeżyny, jagody i truskawki, czarna porzeczka i żurawina niesłodzona, czereśnia, wiśnia, owoce cytrusowe, granat, śliwki i jabłka poprawiają wygląd skóry. W owocach tych są obecne takie przeciwutleniacze: głównie antocyjany, kwas elagowy, kwas chlorogenowy, glutation.
Są to m.in. oregano, kurkuma, cynamon, imbir, rozmaryn, tymianek, chili, czosnek i wiele innych. Potencjał antyoksydacyjny ziół i przypraw jest bardzo duży dzięki olejkom eterycznym, związkom siarki i polifenoli. Niemniej jednak trzeba wziąć pod uwagę, że ich ilość w dziennej racji pokarmowej jest stosunkowo mała.
Antyoksydanty zawarte są także w kakao, herbacie zielonej i czarnej, czerwonym winie wytrawnym.
Dla uzyskania dobrej kondycji skóry bardzo ważne są witaminy. Niedobory niektórych z nich powodują bowiem suchość i bladość skóry. Mogą pojawiać się również pękające naczynka, cienie pod oczami, a nawet łojotok. Jak przypominają dietetycy oprócz witamin antyoksydacyjnych, czyli A, C i E ważne są także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz witamina K.
Źródłem tych witamin są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce m.in. szpinak, szparagi, kapusta, brokuły, awokado i banan. Występują one również w produktach mlecznych, jajach, roślinach strączkowych oraz w orzechach i nasionach.
Podobnie jak witaminy, mikro- i makroelementy mają wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry. Występują w produktach pełnoziarnistych m.in. otrębach, płatkach owsianych, kaszy gryczanej oraz produktach mlecznych. Zawierają je także jaja, indyk i wątróbka, ryby morskie i warzywa, w tym: zielone warzywa liściaste, pomidory, cebula i czosnek. Ponadto są w owocach awokado, cytrusach, orzechach i nasionach.
Jest on składnikiem budulcowym naskórka. Wpływa zatem na poprawę jego struktury, jędrność i nawilżenie. Jego niedobór może wynikać ze skłonności do zmian alergicznych.
Potas odpowiada za prawidłowe nawodnienie skóry oraz zapobiega zamianom trądzikowym.
Żelazo odpowiada za zabarwienie skóry. Bladość może być oznaką anemii. Natomiast krzem wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych. Dlatego też na ten składnik mineralny szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby borykającymi się z pękającymi naczynkami.
Cynk działa przeciwzapalne, przeciwtrądzikowo, wpływa na regenerację komórek skóry, a jod zapobiega przesuszaniu i łuszczeniu skóry.
Nawodnienie organizmu ma znaczny wpływ na skórę. Zbyt mała ilość wody może bowiem powodować przesuszenie, szorstkość, a nawet uwidaczniać zmarszczki. Dodatkowo odpowiednia ilość spożywanych płynów umożliwia pozbycie się toksyn, co ma znaczący wpływ na skórę. Dorosły człowiek powinien wypijać ok. 2 litrów płynów dziennie. Zapotrzebowanie każdej z osób może się nieznacznie różnić. Potrzeby te są związane z wiekiem, masą ciała, wzrostem, aktywnością fizyczną, a także aktualną porą roku. Dietetycy uważają, iż głównym źródłem płynów powinna być woda mineralna, herbaty, w tym najlepiej ziołowe i liściaste oraz soki świeżo wyciskane.
Źródła:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/co-jesc-by-miec-zdrowa-cere/
https://www.superpharm.pl/blog/jak-mie-ladna-cere-rady-kosmetologa
Ładowanie...