Banan rozkochał w sobie wiele osób. Ten wyjątkowy żółty, zakrzywiony owoc jest chętnie kupowany przez Polaków niezależnie od pory rok. Bardzo często spożywa się go na surowo. Poza radością jedzenia można w ten sposób dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze.
Banan to szczególny owoc, który jest spokrewniony z imbirem, kurkumą i kardamonem. Ciekawe jest to, że owoc ten jest również najczęściej sprzedawany na świecie. Istotne jest to, że pod tym względem wyprzedza on jakże popularne jabłka.
Banan może występować w wielu odmianach. Specjaliści podkreślają, że jest ich około 400. Warto podkreślić, że mogą mieć skórkę czerwoną, różową, fioletową, a nawet prawie czarną. Miąższ także różni się pod względem smaku i konsystencji.
Banany zawierają bardzo dużo magnezu, potasu, a także błonnika. Żółte owoce dostarczają również do ludzkiego układu karotenoidy, które są antyoksydantami. Należy też wspomnieć o witaminie C i B6. Trzeba zdawać sobie sprawę także z tego, że banany są dość kalorycznym owocem. Jeden banan ma około 100 kcal. Jednak stanowią one doskonałe źródło energii, które jest dobrze przyswajalne.
Duża zawartość potasu sprawia, że banany obniżają ciśnienie krwi. Co więcej, zabezpiecza on także przed nadmierną utratą wapnia z organizmu, a więc chroni układ kostny. Kolejną rzeczą jest to, że banany mają zdolność zobojętniania kwasu żołądkowego. W efekcie banany mogą mieć działanie przeciwwrzodowe. Dzięki temu błona śluzowa jest bardziej odporna na działanie kwasu żołądkowego. Banany zawierają także substancję, która ma działanie prebiotyczne. Działa dobrze na rozwój flory jelitowej. Co więcej, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają pozytywne działanie na komórki, które wyścielają przewód pokarmowy. Z kolei związki fenolowe, czyli antyoksydanty podejmują skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Dlatego opóźniają proces starzenia się organizmu i przeciwdziałają chorobom przewlekłym. Co więcej, sprzyjają także wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Banany także warto spożywać bezpośrednio przed, jak i po treningu. Wynika to z tego, że dodają one wiele energii. Zawarty w bananach potas doskonale działa na koncentrację.
Magnez zawarty w bananach rozluźnia mięśnie. Dlatego może to wpływać pozytywnie na ból odczuwalny podczas miesiączki. Wsparciem jest w tym przypadku witamina B6, która wspaniale łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego. Witamina B6 zwiększa wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego, dlatego obecność tych dwóch składników jest taka ważna.
Banany są także owocami młodości. Zawierają one witaminę C, A i E. Są to inaczej witaminy młodości, które skutecznie zabezpieczają przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydacyjne działanie mają również takie minerały jak: selen, miedź i cynk. Witamina C pomaga także w produkcji kolagenu i elastyny. Zatem chroni przed powstawaniem nowych zmarszczek i niweluje te już istniejące.
Banany bardzo dobrze działają na odporność dzięki zawartości witaminy C i E. Korzystnie na układ immunologiczny działa też selen, cynk i miedź. Prezentowane żółte owoce pobudzają także namnażanie pozytywnych bakterii probiotycznych.
Wiele osób preferuje dojrzałe banany, a jeszcze inne zielone. Które są zatem lepsze? Pierwsze są dobre, kiedy chcemy bardzo szybko uzyskać energię, z kolei drugie wówczas, gdy zależy nam na dłuższym jej utrzymaniu.
Istotne jest to, aby nie przechowywać bananów w lodówce, ponieważ wtedy wytworzą się na skórce brzydkie, ciemne plamy. Najlepsza dla tych owoców jest temperatura pokojowa. Gdy nie chcemy, aby banan za szybko zrobił się dojrzały, wtedy należy owinąć owoc folią aluminiową lub spożywczą. W efekcie uda nam się spowolnić proces dojrzewania.
Istnieje bardzo wiele przyczyn, dla których warto włączyć pyszne, żółte owoce do swojej diety. Banany są doskonałe w smaku i zdrowe. Można je jeść na surowo lub zrobić z nich sałatkę bądź też inne wspaniałe danie. Świetnie smakują z jogurtem i w koktajlach. Jest to bardzo wartościowa przekąska, która smakuje i dzieciom i dorosłym. Banany mają witaminy młodości. Dobrze działają na układ pokarmowy i obniżają ciśnienie krwi. Świetnie nadają się też dla sportowców, gdyż stanowią świetną dawkę energii. Banany można zjadać dojrzałe lub zielone. Pierwsze dostarczają energii bardzo szybko, drugie pozwalają utrzymać ją na dłużej. Bananów nie należy też przechowywać w lodówce, a w temperaturze pokojowej.
Wszelkie kwestie dotyczące diety warto skonsultować z dietetykiem, ponieważ dzięki temu dostanie się wszelkie wytyczne. Dieta będzie dostosowana do konkretnej osoby i skorygowane, gdy pojawi się taka potrzeba.
Bibliografia:
https://dietetycy.org.pl/banany-wlasciwosci/ [dostęp 30.01.2023r.]
Ładowanie...