Podjadanie w okresie menopauzy to częsty objaw, który niestety może skończyć się nadwagą. W tym czasie trudno jest już zrzucić zbędne kilogramy. Na co zwracać uwagę i jak sobie z tym poradzić?
Okres przekwitania o kobiet (również u mężczyzn) to czas bardzo dużych zmian hormonalnych. Znacznie obniża się tempo metabolizmu. Co za tym idzie ta sama ilość jedzenia, która wcześniej była normą dla organizmu, teraz przekracza możliwość efektywnego jego wykorzystania. A do tego towarzyszące zmiany nastroju oraz ogólne zmiany w organizmie zwiększają chęć podjadania. Zdecydowanie warto tego unikać, a przede wszystkim – dobrze jest zwracać uwagę na to, co jemy.
Najlepiej byłoby nie jeść zbyt dużej ilości pokarmów. Nawet jeśli będą zdrowe, ale zjemy ich za dużo, to waga będzie bezlitośnie piąć się w górę. Jednak jeśli już chcesz mieć pod ręką jakąś przekąskę, to koniecznie zwróć uwagą na to, aby była zdrowa.
Byłoby dobrze, gdybyś swoją dietę dopasowała do potrzeb organizmu w trudnym okresie menopauzy. Wszelkie ponadprogramowe składniki nie są wskazane. Musisz też pamiętać o tym, że właściwie zbilansowane posiłki to zdecydowanie mniej potrzeby podjadania pomiędzy nimi. Jednak wcale nie tak prosto ułożyć odpowiednią dla tego okresu dietę. Zdecydowanie dobrze jest zapytać dietetyka o właściwe menu.
Odpowiednie dobranie składników zaspokoi potrzeby Twojego organizmu i dzięki temu obniżysz chęć podjadania do minimum. Co zatem jeść, aby podjadanie w okresie menopauzy Ciebie nie dotyczyło?
Bardzo ważne jest dostarczanie do organizmu dużej ilości wapnia. Zatem dobrze jest jeść 3 razy w ciągu dnia produkty mleczne. Jogurt, kefir czy chudy biały ser będą doskonałym źródłem tego cennego pierwiastka dla zagrożonych osteoporozą kości. Pamiętać przy tym należy o pokarmach bogatych w witaminę D3. Tłuste ryby morskie, żółty ser w niewielkich ilościach i jajka będą doskonałym jej źródłem. Należy jednak zapytać dietetyka, w jaki sposób dodatkowo uzupełniać jej zasoby. W naszym klimacie u ludzi występują ogromne niedobory tej witaminy, a jest niezbędna, aby wapń z pożywienia mógł wzmocnić kości.
Szczególnie cennymi składnikami diety w okresie menopauzy są te bogate w fitoestrogeny, inaczej estrogeny roślinne, które wykazują podobieństwo do tych żeńskich (Polskie Wydawnictwo Naukowe). Mogą być zatem świetnym składnikiem diety kobiet w okresie menopauzy. Charakteryzuje się ona stopniowym obniżaniem poziomu estrogenów, których coraz mniej produkują w tym okresie jajniki.
Dlatego też warto pod okiem dietetyka wprowadzić do diety soję i inne produkty strączkowe jak fasola, bób, ciecierzyca czy soczewica. Świetne są też nasiona lnu lub słonecznika, wiśnie, winogrona czy orzechy ziemne. Można je nawet spożywać wraz z czerwonym winem, (byle w niewielkich ilościach), podanym do obiadu przygotowanego na bazie ryżu i kukurydzy.
Pamiętaj też o dobrych tłuszczach. Dla dobrego nastroju, którego nie trzeba wywoływać zajadaniem czekoladą, wskazana jest odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Dlatego sięgaj często po ryby morskie, orzechy włoskie czy siemię lniane.
Zdecydowanie nie wszystko jest dobrym składnikiem w diecie kobiety w okresie menopauzy. Jednak pamiętając o tym, że wszelkie wykluczenia składników odżywczych trzeba jednocześnie mądrze zastąpić produktami zalecanymi – dobrze jest ustalić to z dietetykiem. Wówczas nie tylko objawy menopauzy będą mniej dotkliwe i nie tylko będziesz mniej podjadać, ale i Twoje zdrowie na tym zdecydowanie skorzysta.
Unikaj zatem słodyczy, czerwonego mięsa i zawartych w nim niezdrowych tłuszczów, ale przede wszystkim cukru i soli. Żadna wysokoprzetworzona żywność nie jest w tym okresie wskazana. Dietetyk poda Ci przepisy na świetne potrawy, które ochronią Twoje zdrowie i sylwetkę. Podpowie jakie zioła wspomogą trawienie i zniwelują objawy menopauzy, a jakie świetnie zastąpią sól.
Pamiętaj, że podjadanie w okresie menopauzy ma zgubne skutki zarówno dla sylwetki jak i samopoczucia. Jeśli nie jesteś zadowolona ze swojego wyglądu, to i proces menopauzy będzie dla Ciebie trudny. Jeśli zadbasz o właściwie zbilansowaną dietę, to zachowasz zgrabną sylwetkę, ale przede wszystkim zdrowie, a w tym okresie należy dbać o siebie szczególnie.
Weź też pod uwagę, że dietetyk ułoży dietę specjalnie dla Ciebie. A to oznacza, że weźmie pod uwagę Twój wygląd, choroby, na które ewentualnie cierpisz i ustali z Tobą, jakie masz cele i potrzeby. Dostaniesz listę zakupów i nie będziesz zastanawiać się w sklepie, co powinnaś włożyć do koszyka.
Wartość skorzystania z porad dietetyka to także możliwość poznania nowych smaków i nowych przepisów. To pozwala jeść nie tylko zdrowo, ale też smacznie. A jeśli jesz zdrowe rzeczy i nie jesteś wciąż głodna, (co zdarza się na dietach cud wygrzebanych w czeluściach internetu), to nie masz też potrzeby podjadania. Nie masz także negatywnych skutków ubocznych.
Źródła:
http://www.czytelniamedyczna.pl/2641,fitoestrogeny-rola-prozdrowotna-i-zawarto-w-produktach.html
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-i-menopauza/
Ładowanie...