Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Jak pokonać podjadanie w okresie menopauzy?

    Podjadanie w okresie menopauzy to częsty objaw, który niestety może skończyć się nadwagą. W tym czasie trudno jest już zrzucić zbędne kilogramy. Na co zwracać uwagę i jak sobie z tym poradzić?

    Menopauza i podjadanie

    Okres przekwitania o kobiet (również u mężczyzn) to czas bardzo dużych zmian hormonalnych. Znacznie obniża się tempo metabolizmu. Co za tym idzie ta sama ilość jedzenia, która wcześniej była normą dla organizmu, teraz przekracza możliwość efektywnego jego wykorzystania. A do tego towarzyszące zmiany nastroju oraz ogólne zmiany w organizmie zwiększają chęć podjadania. Zdecydowanie warto tego unikać, a przede wszystkim – dobrze jest zwracać uwagę na to, co jemy.

    Czy podjadanie w okresie menopauzy może być zdrowe?

    Najlepiej byłoby nie jeść zbyt dużej ilości pokarmów. Nawet jeśli będą zdrowe, ale zjemy ich za dużo, to waga będzie bezlitośnie piąć się w górę. Jednak jeśli już chcesz mieć pod ręką jakąś przekąskę, to koniecznie zwróć uwagą na to, aby była zdrowa.

    Jak pokonać podjadanie w okresie menopauzy, czyli co jeść?

    Byłoby dobrze, gdybyś swoją dietę dopasowała do potrzeb organizmu w trudnym okresie menopauzy. Wszelkie ponadprogramowe składniki nie są wskazane. Musisz też pamiętać o tym, że  właściwie zbilansowane posiłki to zdecydowanie mniej potrzeby podjadania pomiędzy nimi. Jednak wcale nie tak prosto ułożyć odpowiednią dla tego okresu dietę. Zdecydowanie dobrze jest zapytać dietetyka o właściwe menu.

    Odpowiednie dobranie składników zaspokoi potrzeby Twojego organizmu i dzięki temu obniżysz chęć podjadania do minimum. Co zatem jeść, aby podjadanie w okresie menopauzy Ciebie nie dotyczyło?

    Bardzo ważne jest dostarczanie do organizmu dużej ilości wapnia. Zatem dobrze jest jeść 3 razy w ciągu dnia produkty mleczne. Jogurt, kefir czy chudy biały ser będą doskonałym źródłem tego cennego pierwiastka dla zagrożonych osteoporozą kości. Pamiętać przy tym należy o pokarmach bogatych w witaminę D3. Tłuste ryby morskie, żółty ser w niewielkich ilościach i jajka będą doskonałym jej źródłem. Należy jednak zapytać dietetyka, w jaki sposób dodatkowo uzupełniać jej zasoby. W naszym klimacie u ludzi występują ogromne niedobory tej witaminy, a jest niezbędna, aby wapń z pożywienia mógł wzmocnić kości.

    podjadanie w okresie menopauzy

    Szczególnie cennymi składnikami diety w okresie menopauzy są te bogate w fitoestrogeny, inaczej estrogeny roślinne, które wykazują podobieństwo do tych żeńskich (Polskie Wydawnictwo Naukowe). Mogą być zatem świetnym składnikiem diety kobiet w okresie menopauzy. Charakteryzuje się ona stopniowym obniżaniem poziomu estrogenów, których coraz mniej produkują w tym okresie jajniki.

    Dlatego też warto pod okiem dietetyka wprowadzić do diety soję i inne produkty strączkowe jak fasola, bób, ciecierzyca czy soczewica.  Świetne są też nasiona lnu lub słonecznika, wiśnie, winogrona czy orzechy ziemne. Można je nawet spożywać wraz z czerwonym winem, (byle w niewielkich ilościach), podanym do obiadu przygotowanego na bazie ryżu i kukurydzy.

    Pamiętaj też o dobrych tłuszczach. Dla dobrego nastroju, którego nie trzeba wywoływać zajadaniem czekoladą, wskazana jest odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Dlatego sięgaj często po ryby morskie, orzechy włoskie czy siemię lniane.

    Czego unikać, czyli czego lepiej nie jeść w okresie menopauzy?

    Zdecydowanie nie wszystko jest dobrym składnikiem w diecie kobiety w okresie menopauzy. Jednak pamiętając o tym, że wszelkie wykluczenia składników odżywczych trzeba jednocześnie mądrze zastąpić produktami zalecanymi –  dobrze jest ustalić to z dietetykiem. Wówczas nie tylko objawy menopauzy będą mniej dotkliwe i nie tylko będziesz mniej podjadać, ale i Twoje zdrowie na tym zdecydowanie skorzysta.

    Unikaj zatem słodyczy, czerwonego mięsa i zawartych w nim niezdrowych tłuszczów, ale przede wszystkim cukru i soli. Żadna wysokoprzetworzona żywność nie jest w tym okresie wskazana. Dietetyk poda Ci przepisy na świetne potrawy, które ochronią Twoje zdrowie i sylwetkę. Podpowie jakie zioła wspomogą trawienie i zniwelują objawy menopauzy, a jakie świetnie zastąpią sól.

    Dlaczego warto w tym okresie zapytać o dietę fachowca od zdrowego jedzenia?

    Pamiętaj, że podjadanie w okresie menopauzy ma zgubne skutki zarówno dla sylwetki jak i samopoczucia. Jeśli nie jesteś zadowolona ze swojego wyglądu, to i proces menopauzy będzie dla Ciebie trudny. Jeśli zadbasz o właściwie zbilansowaną dietę, to zachowasz zgrabną sylwetkę, ale przede wszystkim zdrowie, a w tym okresie należy dbać o siebie szczególnie.

    Weź też pod uwagę, że dietetyk ułoży dietę specjalnie dla Ciebie. A to oznacza, że weźmie pod uwagę Twój wygląd, choroby, na które ewentualnie cierpisz i ustali z Tobą, jakie masz cele i potrzeby. Dostaniesz listę zakupów i nie będziesz zastanawiać się w sklepie, co powinnaś włożyć do koszyka.

    Wartość skorzystania z porad dietetyka to także możliwość poznania nowych smaków i nowych przepisów. To pozwala jeść nie tylko zdrowo, ale też smacznie. A jeśli jesz zdrowe rzeczy i nie jesteś wciąż głodna, (co zdarza się na dietach cud wygrzebanych w czeluściach internetu), to nie masz też potrzeby podjadania. Nie masz także negatywnych skutków ubocznych.

     

    Źródła:

     

    W jakich roślinach występują fitoestrogeny?

    http://www.czytelniamedyczna.pl/2641,fitoestrogeny-rola-prozdrowotna-i-zawarto-w-produktach.html

    Dieta i menopauza

    Ładowanie...

    Ładowanie