Odporność organizmu uzależniona jest od wielu elementów. Duże znaczenie w tym przypadku ma odpowiedni sposób odżywiania. Dieta powinna być zbilansowana, nie należy także zapominać o aktywności fizycznej, a także o odpoczynku, który przyczyni się do regeneracji całego organizmu. W okresie zwiększonego ryzyka zachorowań trzeba zwrócić szczególną uwagę na przyjmowane produkty żywnościowe. Dzięki temu uda się skutecznie wzmocnić system immunologiczny.
Układ immunologiczny człowieka funkcjonuje prawidłowo, gdy dostarcza się odpowiednio dobrane produkty żywnościowe. Dieta musi być zbilansowana. Podkreślić należy fakt, że niektóre artykuły żywnościowe mają w swoim składzie związki bioaktywne, które przyczyniają się do stymulowania odporności układu. Wzmacnianie układu immunologicznego polega na zwiększaniu produkcji przeciwciał oraz leukocytów, a więc komórek, które zdolne są do unicestwienia niekorzystnie działających organizmów.
Warzywa i owoce stanowią bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych. Dostarczanie tych komponentów doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu. W tym przypadku bardzo duże znaczenie mają produkty zawierające witaminę C i B-karoten. Warzywa i owoce, które w swoim składzie uwzględniają znaczne ilości witaminy C to przede wszystkim jarmuż, chrzan, brukselka, czerwona papryka, szpinak, kalafior, kalarepa, porzeczki, poziomki, cytryna, czy też grejpfrut. Drugi składnik znajduje się między innymi w marchewce, natce pietruszki, szczypiorku, morelach, melonie, brzoskwiniach i śliwkach.
Niezwykle ważne, jeśli chodzi o wzmocnienie odporności organizmu, są warzywa cebulowe. Mają one w swoim składzie związki siarkowe. Oprócz tego warzywa takie jak czosnek, cebula, szczypiorek oraz por mają cenne witaminy, wśród których należy wskazać witaminę C, A, E oraz z grupy B. Warto wskazać także na obecność składników mineralnych, a mianowicie żelaza, manganu, siarki, selenu. W cebuli oraz czosnku znaleźć można ponadto fitoncydy, które mają aktywność grzybobójczą, a także bakteriobójczą.
Testy naukowe wskazują witamina D3 ma bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o wzmocnienie układu immunologicznego człowieka. Zauważyć należy, że niedostateczna ilość witaminy D3 w organizmie powiązana jest z licznymi chorobami, wśród których wymienia się także nowotwory. Określony składnik wpływa na komórki układu odpornościowego, między innymi limfocyty i makrofagi. Produkty żywnościowe, które stanowią zasadnicze źródło witaminy D3 to przede wszystkim tłuste ryby morskie, a mianowicie sardynka, łosoś, czy śledź. Zauważyć należy jednak fakt, że najlepszym sposobem na dostarczenie określonego komponentu jest synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego.
Doskonałym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego za pośrednictwem diety jest włączenie do swojego menu kiszonek. Określone produkty zawierają kwas mlekowy, który zapewnia dobre warunki do rozwoju dobrych bakterii jelitowych. Podczas fermentacji produkują one witaminę C, która jest niezwykle potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Wśród tych produktów wymienia się kapustę kiszoną, buraki kiszoną, ogórki i wiele innych.
Dieta, której celem jest wzmocnienie odporności organizmu, powinna także uwzględniać obecność fermentowanych produktów mlecznych. Jogurt, kefir, maślanka podobnie jak kiszonki mają w swoim składzie bakterie fermentacji mlekowej, które przyczyniają się do hamowania rozwoju niekorzystnych patogenów. Systematyczne spożywanie takich produktów doprowadza do zwiększenia obrony immunologicznej jelit. Warto wskazać, że pożyteczna flora bakteryjna jest także potrzebna do właściwego działania całego organizmu.
Szczególne znaczenie dla układu immunologicznego mają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Znaleźć je można przede wszystkim w tłustych rybach morskich. Komponenty te wpływają pozytywnie na odporność organizmu i chronią organizm przed rozwojem infekcji, a nawet rozwojem chorób autoimmunologicznych. W celu dostarczenia tych składników należy włączyć do codziennego jadłospisu nierafinowane oleje roślinne, na przykład lniany, rzepakowy, a także łososia, makrelę, śledzia, tuńczyka i inne tłuste ryby.
Bibliografia:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc,1 [dostęp 17.10.2019 r.]
Ładowanie...