Kiszenie jest to prastary sposób, który ma na celu utrwalenie żywności. Elementem, który stanowi o trwałości, jest kwas mlekowy produkowany przez bakterie kwasu mlekowego. Zatem kiszonki są produktami powstającymi na skutek naturalnego procesu bez udziału szkodliwych związków konserwujących. W rezultacie warzywa i owoce, które poddaje się kiszeniu, zachowują witaminy, składniki odżywcze i walory spożywcze. Dowiedz się zatem, dlaczego jeszcze warto włączyć kiszonki do swojej codziennej diety.
W Polsce kiszonki robi się takich warzyw jak ogórki, kapusta, rzodkiewka, kalafior, marchewka i buraki. Jednak tak naprawdę kiszeniu można poddać różne dary Matki Natury, na przykład sałatę, jarmuż, czosnek, limonki i cytryny. Naturalny proces fermentacji sprawia, że warzywa i owoce zachowują swoje wartości odżywcze. Dlatego włączenie tych produktów do swojej diety przyczyni się do tego, że dostarczysz do organizmu witaminy A, C, K, E i z grupy B. Co więcej, kiszone warzywa obfitują w ważne dla ciała minerały, a więc magnez, fosfor, wapń, żelazo, a także potas.
W produktach tych znajdują się też naturalne bakterie fermentacji mlekowej: Lactobacillus Plantarum, Leuconostoc Mesenteroides i Pediococcus Cerevisiae. Istotne jest jednak to, że w kiszonkach występują też niepożądane bakterie i grzyby. Zatem sięgając po ten sposób fermentacji, należy wybrać surowiec, który wyróżnia się najwyższą jakością. Warto podkreślić też to, że do kiszonek dodaje się sól, ponieważ zwiększa ona aktywność pozytywnych bakterii i zarazem ogranicza występowanie tych szkodliwych.
Po pierwsze kiszonki wielowarzywne stanowią doskonale źródło korzystnej mikroflory, czyli tak zwanych bakterii probiotycznych. Liczne testy naukowe potwierdzają, że pełnią one ważne zadanie w utrudnianiu rozwoju i wzrostu bakteriom traktowanym jako patogenne. Skutecznie chronią one przed biegunkami, a gdy już wystąpią, skracają czas trwania niekomfortowej sytuacji. Ponadto badania informują też o tym, że niektóre szczepy mogą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Produkty kiszone zawierają także w swoim składzie substancję zwaną acetylocholiną, która obniża ciśnienie krwi. Działa ona też pozytywnie na kwestię związaną z przekazywaniem bodźców nerwowych. Wywiera również pozytywny wpływ na pracę serca i układu pokarmowego człowieka. Spora zawartość witaminy C wspomaga procesy odpornościowe organizmu. Kiszonki z warzyw stanowią bardzo bogate źródło błonnika, witamin, minerałów, probiotyków, a więc pomagają neutralizować działanie wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby cywilizacyjne.
W naszym kraju, jeśli chodzi o kiszonki wielowarzywne, to prym w tym wiodą kapusta i ogórki. Jednakże kisić można prawie wszystko z małymi wyjątkami. Taki sposób konserwacji można wybrać w przypadku pomidorów, papryki, sałaty, rzodkiewki, szparagów, kalafiora, brokuła, czosnku czy cebuli. Co więcej, z powodzeniem możesz zrobić kiszonki z warzyw korzeniowych, czyli marchewki, buraków, a nawet kalarepy. Oczywiście jeśli chodzi o liście, to można kisić kapustę, ale także sałatę, botwinę i winogron. Interesujące jest również to, że pyszne kiszonki zrobisz z cytryny, limonki, jabłek, śliwek, a nawet leśnych grzybów. W tym przypadku możliwości jest naprawdę bardzo dużo.
Na koniec zaprezentujemy Ci przepis na pyszną kiszoną rzodkiewkę, która obecnie cieszy się ogromną popularnością. Do przygotowania tej wspaniałej porcji zdrowia potrzeba około 5 pęczków rzodkiewek, czterech ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, trochę kopru, odrobinę liści malin lub dębu, 2 łyżek soli i 2,5 litrów wody.
Z rzodkiewek usuń łodygi i dokładnie umyj. Następnie w garnku zagotuj wodę z solą, a następnie ostudź miksturę do temperatury pokojowej. Do czystego słoika wrzuć rzodkiewki i przyprawy, a więc koper, liście malin, czosnek i chrzan. Zalej warzywa wodą, tak aby były one w całości przykryte. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce. Rzodkiewki powinny być gotowe do spożycia już po około 3 dniach, ale jeśli wolisz, aby były one mocnej kiszone, zostaw konserwę na dłużej. Po otwarciu słoik przechowuj w lodówce.
Kiszonki z warzyw to naprawdę świetne produkty, które pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji. Zatem warto włączyć je do swojej diety, tym bardziej że łatwo można je uzyskać w zaciszu własnego domu. Jednakże przed wprowadzeniem ich do swojego menu, a także zmianą diety warto zasięgnąć pomocy profesjonalisty, czyli dietetyka. Dzięki temu otrzymasz dietę dobraną indywidualnie do Twoich potrzeb, stanu zdrowia i preferencji. Każdy człowiek jest inny, a więc ma różne gusta kulinarne, alergie, a także zmaga się z odmiennymi przypadłościami. Dietetyk dobierze odpowiednie produkty, podpowie czego unikać i na co w szczególności zwracać uwagę, aby cieszyć się dobrym zdrowiem oraz kondycją przez długi czas.
Bibliografia:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/199490,produkty-kiszone
Ładowanie...