Termin lipoliza jest ściśle związany z procesem lipogenezy, czyli powstawaniem i namnażaniem się tkanki tłuszczowej w organizmie. Wiedza na temat tych zjawisk może okazać się bardzo pomocna, jeśli planujemy lepiej poznać to, co zachodzi w naszym ciele. Co więcej, dzięki tym informacjom łatwiej będzie nam zaplanować, a następnie przeprowadzić misję zrzucenia zbędnych kilogramów.
Oba procesy, zarówno lipoliza, jak i lipogeneza, dotyczą tej samej sfery w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Pierwszy z nich dostarcza nam informacji na temat tworzenia się tkanki tłuszczowej w ciele. Drugi z kolei polega na rozpadzie triglicerydów na wolne kwasy tłuszczowe oraz na glicerol. Mówi się o nim, że jest to jeden z pierwszych etapów w procesie pozbywania się tkanki tłuszczowej. W jaki sposób się to odbywa?
Aby zrozumieć, w jaki sposób przebiega lipoliza, należy uświadomić sobie, jak ważną rolę pełnią tu hormony. Dotyczy to głównie insuliny, której niski poziom sygnalizuje w organizmie potrzebę sięgnięcia do “zapasów”, które odkładają się w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowe wsparcie w tych zabiegach stanowią adrenalina i noradrenalina. Im więcej się ich wydziela, tym większe jest zapotrzebowanie energetyczne. Warto przy tym wiedzieć, że lipoliza zachodzi bezpośrednio w tkance tłuszczowej, we wszystkich partiach ciała.
Jest to bardzo korzystny proces, ponieważ przekłada się on bezpośrednio na utratę kilogramów. Zapotrzebowanie energetyczne zaspokaja się bowiem z istniejących w ciele zasobów. W jaki jeszcze sposób wykorzystać lipolizę podczas odchudzania?
W jaki sposób pobudzić proces lipolizy, aby szybciej osiągnąć zamierzone efekty? Specjaliści sugerują, że wspierające będzie w tym przypadku odpowiednie dopasowanie diety. W pierwszej kolejności należy więc zmniejszyć jej kaloryczność. Zaleca się także wkomponowanie w codzienny jadłospis właściwej porcji kwasów CLA oraz kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych.
Jak pokazują najnowsze badania, istnieje ścisły związek pomiędzy spożywaniem korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych a pobudzaniem lipolizy. W wyniku tych procesów związki jelitowe mogą niejako aktywować narządy odpowiedzialne za metabolizm do zainicjowania spalania tkanki tłuszczowej. Produkty spożywcze zawierające błonnik pokarmowy, na przykład karczochy, cebula, czosnek czy szparagi mogą przyczynić się do pobudzenia bakterii probiotycznych.
Analizując korzystne dla procesu lipolizy działania, nie wolno także zapomnieć o przyjmowaniu odpowiednich dawek wapnia. Najprostszym sposobem, aby dostarczyć sobie tego składnika, jest oczywiście opracowanie zbilansowanej diety. Przyjmuje się, że dzienna dawka tego elementu to 1000 miligramów dla osoby dorosłej. Największe jego ilości znajdziemy w nabiale. Jeśli jednak nie ma go wystarczająco dużo w naszym menu, można zastąpić go suszonymi owocami, orzechami albo nasionami roślin strączkowych lub drobno ościstymi rybami.
Kiedy mówimy o wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych i chęci pozbycia się zbędnych kilogramów, zawsze łączymy to z aktywnością fizyczną. Jest ona bowiem niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała, bez względu na to, czy mamy już smukłą sylwetkę, czy jeszcze nie. Warto jednak wiedzieć, że nie każda dyscyplina sportu w jednakowym stopniu przyczyni się do wywołania procesu spalania tkanki tłuszczowej. Niektóre aktywności nadają się do tego lepiej, inne gorzej. Część z nich poleca się szczególnie, ponieważ to właśnie one sprawiają, że organizm pobiera zapasy, redukując tym samym masę naszego ciała. Aby dokładniej przyjrzeć się tej kwestii i dopasować rozwiązanie dla siebie, najlepiej skonsultować się ze specjalistą dietetykiem. W oparciu o nasze potrzeby i naturalne uwarunkowania będzie on w stanie wskazać nam najskuteczniejszą metodę i plan działania.
Należy jednak mieć świadomość, że dla aktywacji procesu lipolizy najlepiej działają określone składniki odżywcze, które mogą go pobudzić. Ważne jest również to, aby wywołać w organizmie tak zwany deficyt kaloryczny. Dzięki niemu nasz umysł wyda polecenie, aby sięgać po już istniejące zasoby. Co więcej, zaleca się takie komponowanie codziennej diety, aby dostarczać sobie pełnowartościowych składników. Zaleca się ograniczenie spożycia cukrów prostych oraz wysoko przetworzonych potraw. Zamiast tego lepiej jeść sezonowo, w oparciu o zdrowe i smaczne produkty. Warto ponadto zwrócić uwagę, czy spożywane posiłki zawierają odpowiednie ilości błonnika, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie możemy także zapominać o codziennej dawce ruchu.
Wiele zagadnień z zakresu współczesnej dietetyki może wydawać się skomplikowane i trudne do ogarnięcia. Szczególnie że wciąż pojawiają się nowe badania i analizy, które zmieniają dotychczasowe ustalenia. Aby się w tym nie pogubić, najlepiej skierować się po specjalistyczną pomoc. Wykwalifikowany dietetyk to osoba, która wesprze nas w naszych planach i działaniach związanych z potrzebą zadbania o swoją sylwetkę. Dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu pomoże on opracować zbilansowaną i smaczną dietę, dopasowaną do indywidualnych preferencji i oczekiwań. Wskaże ponadto, co robić, aby dodatkowo wspomóc nasze starania o zdrowe i szczupłe ciało.
Źródła informacji:
Ładowanie...