Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Magnez w diecie – dlaczego jest tak ważny?

    Magnez jest to pierwiastek potrzebny do życia każdego żywego organizmu. Warto podkreślić, że w układzie człowieka określony mikroelement zajmuje bardzo ważne miejsce. Znajduje się w układzie kostnym, w mięśniach szkieletowych, a ponadto innych tkankach miękkich. Istotne jest to, że blisko 1% całej puli pierwiastka stanowi magnez zewnątrzkomórkowy. Biorąc pod uwagę powyższe, stężenie magnezu w surowicy krwi nie stanowi rzeczywistego odzwierciedlenia mikroelementu w układzie ludzkim. Czasami jest tak, że duży deficyt magnezu w organizmie nie jest ujawniony w wynikach przeprowadzonych badań krwi.

    Magnez w diecie – znaczenie dla organizmu człowieka

    Magnez wpływa na wiele procesów, które mają miejsce w układzie człowieka. Pierwiastek jest potrzebny dla odpowiedniej mineralizacji kości. Co więcej, katalizuje wiele reakcji przemiany węglowodanowej, tłuszczowej, a także białkowej. Dostarczanie magnezu wraz z dietą sprawia, że odpowiednio kształtowane są relacje hormonalne. Ponadto magnez reguluje stężenie glukozy we krwi. Jest to także niezbędny pierwiastek, który powoduje właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego. Zapewnianie odpowiedniej ilości magnezu jest niezbędne, jeśli chodzi o regulowanie ciśnienia krwi. Niektóre badania wskazują, że magnez może także chronić przed powstawaniem zmian miażdżycowych.

    Od czego zależy dodatkowe zapotrzebowanie na magnez w diecie?

    Zapotrzebowanie na ten pierwiastek uzależnione jest od wielu elementów. Istotne czynniki to przede wszystkim wiek, płeć, a ponadto aktualny stan organizmu człowieka. Warto podkreślić, że przeciętne potrzeby kształtują się w zakresie od 300 do 400 mg. Większe wymagania pojawiają się w przypadku kobiet w ciąży i w okresie laktacji. Na utratę tego mikroelementu wpływają również stresujące sytuacje i wysiłek fizyczny. Dzieci znajdujące się w okresie wzrostu również powinny zadbać o większą ilość tego składnika.

    Magnez w diecie – podstawowe źródła

    Najlepszym sposobem na zapewnienie odpowiedniego poziomu magnezu, jest spożywanie odpowiednich pokarmów, które bogate są w ten związek. Suplementy diety nie zastąpią zrównoważonego poziomu odżywiania. Stanowią wyłącznie jej uzupełnienie. W jakich produktach jest magnez? Wspaniałym źródłem magnezu są zielone warzywa. Przykładem jest szpinak i rośliny strączkowe. Ponadto opisywany składnik znajduje się w pestkach dyni, orzechach, migdałach, czy też daktylach. Warto także jeść kaszę gryczaną, otręby i inne produkty zbożowe. Odpowiedni poziom pierwiastka zapewnią także banany, gorzka czekolada, kakao, a także awokado. Badania potwierdzają, że naturalna woda mineralna dostarcza blisko 10% dobowego zapotrzebowania na ten cenny dla życia mikroelement.

    magnez w diecie

    Jakie symptomy mogą pojawić się w przypadku niedoboru magnezu?

    Osoby, które nie dostarczają odpowiedniej ilości magnezu wraz z dietą, mogą odczuwać zmęczenie, a także osłabienie. Pojawiają się trudności z koncentracją i skupieniem uwagi. Człowiek staje się bardziej podatny na sytuacje stresowe. Pacjenci skarżą się ponadto na dolegliwości ze strony układu krążenia. Na liście symptomów wymienia się obecność stanów lękowych i nadpobudliwości nerwowej. Skutkiem jest także wypadanie włosów i łamanie się paznokci.

    Niedobór magnezu może wywoływać także wiele innych niepożądanych skutków. Wśród symptomów, które świadczą o niewystarczającej ilości tego pierwiastka wymienia się zaburzenia rytmu serca, czy też migotanie przedsionków. Może także pojawić się częstoskurcz komorowy.

    Jak wybrać suplement diety zawierający magnez?

    Osoby, które nie są w stanie dostarczyć odpowiednich ilości magnezu powinny sięgnąć po suplement diety. Jednakże trzeba wybrać taki, który zapewni dobre rezultaty i będzie dobrze przyswajany. W ofercie rynkowej znajdzie się preparaty, które występują w formie organicznej, a więc cytrynian, mleczan i  asparginian. Może to być także postać nieorganiczna. Przykładem jest chlorek, węglan, bądź tlenek magnezu. Podkreślić należy fakt, że lepiej przyswajalna w układzie pokarmowym jest forma organiczna.

    Objawy nadmiaru magnezu

    Tak jak niedobór magnezu nie jest korzystny dla organizmu, tak też jego nadmiar również wywołuje niepożądane skutki. Podstawowe symptomy związane ze zbyt dużą ilością tego mikroelementu to między innymi nadciśnienie, problemy z oddychaniem, nudności, wymioty, bóle brzucha, czy też dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przedawkowanie magnezu pojawia się najczęściej, gdy określone osoby przyjmują preparaty zobojętniające soki żołądkowe i dodatkowo stosują suplementacje magnezem. Warto podkreślić, że jeżeli dieta jest odpowiednia i nie ma żadnych symptomów, nie należy przyjmować dodatkowej dawki pierwiastka.

    Bibliografia:

    1. https://ktomalek.pl/blog/magnez-dlaczego-jest-wazny-dlaczego-niedobor-magnezu-jest-grozny/w-814 [dostęp dnia 03.03.2020 roku],

    2. https://www.medonet.pl/zdrowie,nadmiar-magnezu—przyczyny–objawy,artykul,1733516.html [dostęp dnia 03.03.2020 roku],

    3. https://www.profilaktykawmalopolsce.pl/centrum-wiedzy/witaminy-i-mineraly/1043-magnez-dlaczego-jest-tak-wazny-dla-naszego-organizmu [dostęp dnia 03.03.2020 roku],

    Ładowanie...

    Translate »
    Ładowanie