Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Najzdrowsze przepisy na Wielkanoc

Święta Wielkanocne są fantastycznym czasem, na który czekamy przez cały rok. Jest to również dobra okazja do tego, aby spróbować nie tylko pysznych, ale i przede wszystkim zdrowych dań. Nie trzeba w święta rezygnować ze swojej diety. Jest to dobra okazja do tego, aby przygotować pyszne warzywno-owocowe potrawy, które zachwycą również przybyłych gości. Przepisy na Wielkanoc są zdrowe i tradycyjne.

Jakie potrawy wielkanocne, czyli zdrowe przepisy?

Istnieje wiele ciekawych i do tego zdrowych przepisów, które można wykorzystać na Wielkanoc. Zamiast tłustych mięs, kiełbas, wędlin i pasztetów można wybrać wegetariański pasztet pełen warzyw. Będzie to dobry dodatek do kanapek z burakami, czy też ogórkami kiszonymi.

Zdrowe przepisy na Wielkanoc, czyli jakie przekąski wybrać?

Świetnym pomysłem będą z pewnością roladki z tuńczykiem, humusem i awokado. Do przygotowania tej potrawy potrzeba około 50 g tuńczyka w sosie własnym, ½ szt. awokado, 1/3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki humusu, 8 plastrów ogórka, sól, pieprz i sok z cytryny. Na początku należy długiego ogórka przekroić na pół i wyciąć 8 cienkich plastrów zaczynając od środka. Następnie awokado należy pokroić w słupki o długości zbliżonej do szerokości ogórka. Oczywiście trzeba awokado skropić cytryną. Następnie na ogórka nakładamy pastę z tuńczyka. Co więcej, na jeden koniec płatu nakładamy awokado. Całość należy doprawić solą i pieprzem.

Najzdrowsze przepisy na Wielkanoc

Kolejnym pomysłem na ciekawą przekąskę mogą być bataty zapiekane z jajkiem. Do zrobienia tej pysznej i do tego zdrowej potrawy potrzeba około 200 g batatów, czyli jedną sztukę, 2 jajka, ¼ cebuli, 1 łyżeczkę oliwy, 2 pomidorki koktajlowe, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, a także sól, pieprz i rozmaryn. W pierwszej kolejności bataty należy obrać i przekroić na połowę. Następnie wydrążamy dołek. Później bataty posypujemy rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą. Słodkie ziemniaki wkładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez pół godziny. Później drobno siekamy, oddzielamy białko od żółtek i następnie białka mieszamy z cebulą i solą. Gdy bataty się już upieką, wlewamy białko, a później delikatnie układamy żółtko. Na koniec układamy przekrojonego pomidora koktajlowego. Bataty należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Całość warto posypać szczypiorkiem.

Zdrowe słodkie przepisy na Wielkanoc

Nie ma Wielkanocy bez pysznej babki. My proponujemy ten wspaniały deser w wersji fit. Do jej przygotowania potrzeba mąki orkiszowej, ziemniaczanej, trochę miodu, siemienia lnianego, letniej wody, a także rodzynek. Nie obędzie się również bez świeżego soku pomarańczowego, sody oczyszczonej, oleju rzepakowego, gorzkiej czekolady i mleka roślinnego. W pierwszej kolejności siemię lniane należy zalać ciepłą wodą i delikatnie wymieszać tak, aby nie było żadnych grudek. Następnie do miski dodajemy siemię lniane, miód i energicznie mieszamy. Później olej i sok pomarańczowy. W innym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną i sodę oczyszczoną. Mąki należy połączyć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać rodzynki i przełożyć ciasto do formy. Później wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Babkę pieczemy 35 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10 do 15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy z formy. Ciasto warto również oblać czekoladą.

Zdrowe przepisy na Wielkanoc, czyli czekoladowe ciasto z batatów

Ciekawym daniem na Święta Wielkanocne będzie też czekoladowe ciasto z batatów. Do przygotowania tego wspaniałego deseru potrzeba puree z pieczonego batata, olej roślinny, napój roślinny, sok pomarańczowy, syrop klonowy, ocet jabłkowy, ekstrakt pomarańczowy. Przyda się też mąka ryżowa, gryczana, jaglana i skrobia ziemniaczana, budyń waniliowy, miód, proszek do pieczenia, soda i siemię lniane. W jednej misce mieszamy puree z pieczonego batata, olej, napój, roślinny, sok pomarańczowy, syrop klonowy i ocet jabłkowy. Natomiast w drugiej misce należy wymieszać suche składniki, czyli proszek do pieczenia, mąki, budyń, wybrany słodki słód, kakao i ewentualnie siemię lniane.

Później w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Dlatego najlepiej do metalowej miski włożyć gorzką czekoladę i położyć ją na mniejszym rondelu z wodą. Całość należy podgrzewać na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszać. Należy też zwracać uwagę na to, aby czekolada równomiernie się rozpuszczała. Miska nie może też zrobić się za gorąca od spodu, ponieważ czekolada może się przypalić. Gdy czekolada się rozpuści, należy połączyć wszystkie składniki na ciasto. Trzeba też dodać sodę i dokładnie wymieszać. Należy ciasto przelać do foremki, a wierzch posypać posiekaną czekoladą. Ciasto należy piec w temperaturze przez około 50 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygnie.

Najzdrowsze przepisy na Wielkanoc

To tylko niektóre przepisy na zdrową Wielkanoc. Osoby, które pragną się zdrowo odżywiać, powinny skorzystać z pomocy specjalisty, czyli dietetyka. Dzięki temu otrzymają dietę dopasowaną do swoich potrzeb. W ten sposób łatwiej można uzyskać wymarzoną sylwetkę i zadbać o swoje zdrowie. Specjalista bowiem podpowie czego unikać i na co zwrócić szczególną uwagę.

Bibliografia:

https://dietly.pl/blog/zdrowe-potrawy-na-wielkanoc-przepisy [dostęp 08.12.2023r.]

 

Ładowanie...