Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Ludzie twierdzą, że dobry wygląd to podstawa sukcesu. I w określeniu tym niewątpliwie ukryta jest prawda! Pewne jest, że przekłada się to na większą pewność siebie, znaczną energię, pragnienie do działania i wszelkiej aktywności. Zdajemy sobie sprawę z tego, że wówczas przyciągamy ludzi, że inni nas słuchają. Ze wspaniałym wyglądem każdemu jest do twarzy! Dlatego też ludzie szukają różnych sposobów, które pozwolą osiągnąć taki rezultat. Co więcej, efekt ten chcą dostrzegać w bardzo krótkim czasie, przy poniesieniu jak najmniejszego wysiłku. Zapominając o tym, że jest to delikatna sprawa, wymagająca zaangażowania, dyscypliny, wytrwałości, a przede wszystkim ciężkiej pracy. Takie podejście doprowadza do wypróbowywania wciąż nowych diet, które mają zapewnić cudowne wyniki. Jedną z nich jest niskokaloryczna dieta hiszpańska. Rozwiązanie to jest rygorystyczne, ale niezwykle urozmaicone. Charakteryzuje ją duże bogactwo smaków, warzyw, owoców i cennych minerałów. Na czym polega dieta hiszpańska? Czy można ją nazwać racjonalnym sposobem odżywiania?

Niskokaloryczna dieta hiszpańska – podstawowe informacje

Dlaczego dieta hiszpańska jest tak popularna? Dlaczego tak wiele osób darzy ten sposób odżywiania dużym zaufaniem? Cechą charakterystyczną określonej techniki jest dostarczenie do ludzkiego układu ważnych makro oraz mikroelementów. Opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców, które mają ten rezultat zapewnić. Jednakże stosując to rozwiązanie, nie możemy przekroczyć wartości 1300 kcal w ciągu doby. W tym przypadku nasze codzienne menu ma być zbilansowane w określonej powyżej wartości energetycznej. Dieta hiszpańska bazuje na zapewnieniu właściwych proporcji białka, węglowodanów, tłuszczów, a ponadto odpowiedniej ilości witamin, składników mineralnych, a także błonnika. Podkreślić należy jednak fakt, że twórcy tej metody zalecają zachowanie dużej ostrożności podczas spożywania tłuszczu. Ilość tego komponentu nie może być większa niż 10 procent dziennej porcji energii. Osoby odpowiedzialne za opracowanie wskazanego rozwiązania zaznaczają, że występowanie odpowiedniej ilości makroskładników to gwarancja szybkiego, a także sprawnego metabolizmu, który ułatwia redukcję masy ciała. Dieta hiszpańska jest to alternatywa, którą stosuje się przez okres dwóch tygodni.

Założenia niskokalorycznej diety hiszpańskiej

Tak jak to wskazaliśmy w powyższych zapisach, dieta hiszpańska jest kuracją zmierzającą do redukcji masy ciała, w której możemy dostarczyć do organizmu nie więcej niż 1300 kcal w ciągu dnia. Istotne znaczenie mają także inne zasady. W tym przypadku jeden spożywany posiłek nie może charakteryzować się wyższą wartością energetyczną niż 160 kcal. Wspominaliśmy także o tłuszczu, którego ilość w 100 g nie może przekraczać 10 procent dziennego zapotrzebowania na ten komponent.

Jakie produkty możemy wówczas spożywać? Przygotowując potrawy według diety hiszpańskiej, stosujemy dużo warzyw oraz owoców w wersji świeżej, jak i mrożonej. Możemy spożywać rośliny strączkowe na przykład fasolę, czy soczewice, a także jaja i nabiał. Wykorzystuje się także takie półprodukty jak tuńczyk z puszki i inne śródziemnomorskie specjały. Osoby będące na tej diecie jedzą także pełnoziarniste produkty zbożowe, na przykład pieczywo, grube kasze, płatki, brązowy ryż, czy też makarony. Menu poddajemy różnym modyfikacjom, urozmaicamy, ubogacamy. Oczywiście z uwzględnieniem zasad, które przypisane są do tej diety. Każdy ma chwilę słabości i dieta ta mimo restrykcyjnego podejścia dopuszcza spożycie dwóch kostek mlecznej czekolady na podwieczorek bądź drugie śniadanie.

niskokaloryczna dieta hiszpanska

niskokaloryczna dieta hiszpańska

Dieta hiszpańska to małe porcje posiłków spożywane z w krótkim odstępie czasowym. W tym przypadku dostarczamy do układu od 4 do 5 potraw, z zachowaniem 4-godzinnych przerw. Istotne znaczenie ma także właściwe nawodnienie, gdyż woda to podstawa życia każdego organizmu. Pomysłodawcy zalecają przyjmowanie co najmniej 2 litrów płynów każdego dnia. Oczywiście najlepsza jest niegazowana woda mineralna. Dzięki temu przyspieszymy przemianę materii, usprawnimy metabolizm oraz usuniemy toksyny z organizmu.

Przeciwwskazania i zagrożenia płynące ze stosowania niskokalorycznej diety hiszpańskiej

Zauważyć należy fakt, że ten rodzaj rozwiązania jest propozycją, która wyróżnia się bardzo niską wartością kaloryczną. Ten aspekt budzi bardzo duże wątpliwości u specjalistów od odżywiania. Wartości na poziomie od 1300 do 1500 kcal na dobę nie są odpowiednie dla poziomu zasadniczej przemiany materii (PPM) osób otyłych. W związku z tym bezwzględnie dieta hiszpańska nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, matki karmiące, młodzież oraz dzieci.

Pamiętajmy także o tym, że uwzględnianie tak restrykcyjnych i wymagających diet rodzi niebezpieczeństwo utraty beztłuszczowej masy ciała. W konsekwencji doprowadzamy do zwolnienia tempa przemian o charakterze metabolicznym. Niewielkie porcje posiłków to także ryzyko doprowadzenia do niedoborów pewnych makro oraz mikroelementów, wśród których duże znaczenie ma wapń. Kontrowersje budzi także spożycie tłuszczu. Niski jego poziom może niekorzystnie wpływać na przyswajanie pewnych witamin i cennych składników z pokarmów. Mimo faktu, że dwa tygodnie to nie jest długi okres i nie powinno to przyczynić się do znacznego zachwiania stanu homeostazy ludzkiego układu, powinniśmy być ostrożni podczas tak rygorystycznych rozwiązań.

Zdrowie jest najważniejsze. Dlatego też nie powinniśmy wierzyć w to, że jakieś dwutygodniowy program przyniesie nam cudowne efekty bez pozostawienia negatywnych śladów w naszym organizmie. Gdy chcemy osiągnąć wspaniałe rezultaty, po prostu odżywiajmy się zdrowo cały czas, stosujmy zbilansowaną dietę, która dostarcza naszemu organizmowi wszystko to, co jest niezbędne. Racjonalna dieta powinna zawierać odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, a także optymalne zbliżone do zalecanych norm żywienia mikroelementów i witamin. Ważne jest także ograniczenie produktów, które obfitują w łatwo przyswajalne węglowodany. Tego powinniśmy się trzymać, komponując codzienne posiłki. Jeżeli nie wiemy jak skutecznie i zdrowo podjeść do tej kwestii powinniśmy poradzić się dietetyka, a nie samodzielnie wprowadzać zasłyszane rozwiązania żywieniowe.

Bibliografia:

  1. Białkowska M.: Leczenie dietetyczne – ciągle aktualna metoda terapii otyłości [w:] Postępy nauk medycznych 2013 5b, strony 38-42
  2. http://kompendiumdiet.pl/dieta-hiszpanska/ [dostęp 18.07.2019r.]
  3. Niskokaloryczna dieta hiszpańska – poradnik na zdrowie [dostęp 18.07.2019r.]

Ładowanie...