Dieta antyhistaminowa wskazana jest dla osób, które mają uczulenie na histaminę lub jej nie tolerują. Problem pojawia się wówczas, gdy w organizmie nie ma enzymu DAO. Jego zadanie polega na rozkładzie histaminy, gdy nie jest ona już potrzebna. Dlatego, gdy go brakuje po zjedzeniu konkretnego posiłku, jej nadmiar przedostaje się do krwiobiegu, przenika przez błonę śluzową jelita i wywołuje objawy podobne do alergii. Sprawdź, jakie są objawy nietolerancji histaminy i jaką dietę należy w takiej sytuacji stosować.
Histamina jest to hormon kwalifikowany w grupie amin biogennych, który realizuje wiele istotnych funkcji. Współpracuje z innymi hormonami i wpływa między innymi na regulację napięcia mięśni gładkich. Co więcej, przyspiesza gojenie się ran. Stabilizuje też ciśnienie tętnicze, pracę serca, rytm snu i czuwania. Odpowiada za przekazywanie impulsów nerwowych i poprawę koncentracji. Histamina znajduje się w tkance łącznej w formie nieczynnej i uwalnia się do organizmu po kontakcie z czynnikiem chorobotwórczym lub alergenem. Wówczas spełnia ona swoją funkcję, na przykład uczestniczy w reakcji odpornościowej, a następnie jest metabolizowana przez enzym DAO.
Nietolerancja histaminy pojawia się w przypadku braku enzymu DAO. Do takiej sytuacji dochodzi z różnych przyczyn. Wśród czynników aktywujących wymienia się choroby jelit na przykład Leśniewskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita czy celiakię. Inne przyczyny to spożywanie żywności przetworzonej, a także takiej bogatej w histaminę. Innymi czynnikami przyczyniającymi się do powstania przypadłości są czynniki genetyczne, niektóre farmaceutyki, przykładowo leki antykoncepcyjne, antybiotyki i preparaty sterydowe. Może to być także zażywanie substancji, które wpływają na zmniejszenie aktywności tego enzymu. Na liście istotnych przyczyn znajduje się także przewlekły stres i duża zawartość toksyn w organizmie.
Gdy w organizmie brakuje enzymu DAO i histamina się nie rozkłada, pojawiają się różne symptomy. Do najczęściej występujących zalicza się: pokrzywkę, swędzenie skóry, opuchliznę, bóle głowy i migreny. Co więcej, pojawia się też alergiczny nieżyt nosa, astmatyczne zapalenie oskrzeli, przyspieszone bicie serca i wysokie ciśnienie tętnicze. Osoby borykające się z taką przypadłością niejednokrotnie skarżą się na biegunki, niestrawność czy refluks. Objawy są typowe dla alergii, ale testy nie ujawniają żadnych alergenów. Wówczas należy poszukać przyczyny w za dużej ilości histaminy w organizmie.
Gdy zachodzi podejrzenie nietolerancji histaminy, lekarz zleca badanie, które pozwala stwierdzić poziom enzymu DAO. Badania służą także ocenie stężenia histaminy we krwi, poziomu witaminy B6 (niski poziom jest często skorelowany z niedoborem enzymu DAO) i miedzi w surowicy (podobnie jak w przypadku witaminy B6). Przeprowadza się również testy na alergię pokarmową.
W sytuacji, gdy diagnoza potwierdza, że problemem jest właśnie za duża ilość tego hormonu, zaleca się odpowiednią dietę. Codzienne posiłki powinny być pozbawione takich produktów jak: czekolada, kakao, banany, ryby głównie maklera, tuńczyk i łosoś, owoce morza, zboża glutenowe, rośliny strączkowe czy produkty fermentowane (jogurt, kiszonki, sery dojrzewające). Należy unikać też cytrusów, alkoholu, napojów gazowanych, czarnej i zielonej herbaty, cynamonu, anyżu, pomidorów, pieczarek, drożdży, orzechów nerkowca, ziemnych, czy octu jabłkowego. Co więcej, dieta powinna być tak skomponowana, aby nie zawierała ona cukru i przetworzonej żywności. Stosując dietę przy nietolerancji histaminy, nie ma potrzeby eliminowania wszystkich produktów. Chory musi obserwować swój organizm i zweryfikować, jakie produkty wywołują u niego reakcję uczuleniową.
W tym przypadku warto też zadbać o odpowiednią suplementację. Numerem jeden jest witamina B6, ponieważ stanowi ona tak zwany kofaktor enzymy DAO. Przy nietolerancji histaminy zaleca się również takie suplementy jak witamina C, ponieważ łagodzi objawy alergii i niweluje stan zapalny – choć tu warto się przyjrzeć diecie, być może nie będzie konieczna suplementacja. Jest to też kwercetyna, probiotyki, kurkuma i kwasy tłuszczowe omega-3. Przy stwierdzonej nietolerancji histaminy ważna jest dieta, ponieważ poza uporczywymi objawami alergicznymi może ona także wywołać poważne choroby. Na tej liście znajdują się takie schodzenia jak: stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, AZS (objawy skórne), osteoporoza, a nawet nowotwory.
Osoby, u których stwierdzono brak enzymu DAO, mogą spożywać ziemniaki, ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, komosę ryżową czy amarantus. Co więcej, zaleca się też płatki owsiane, siemię lniane, chleb na zakwasie żytnim, świeże jajka, serek wiejski, wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów, bakłażana, pieczarek i szpinaku. Zaleca się też przede wszystkim dobrej jakości, świeże, chude i białe mięso, a więc indyk, kurczak czy królik. Wśród owoców dostępne są jabłka, porzeczki, brzoskwinie, morele, mango, melon, wiśnie, borówki i czarne jagody. Dieta antyhistaminowa może zawierać również kokos, kasztany, migdały, a nawet mak.
Osoby zmagające się z taką przypadłością powinny udać się do dietetyka, który dobierze odpowiednio dietę i podpowie czego unikać oraz na co zwracać szczególną uwagę. Co więcej, opracuje nie tylko dobry program żywienia, ale również uwzględni Twoje preferencje kulinarne i upodobania.
Ładowanie...