Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Przyprawy, które przyśpieszają metabolizm – cynamon, imbir, kardamon

Nie ma dokładnej definicji przypraw. Można je zaliczyć do produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Dodawane są zwykle w niewielkich ilościach dla poprawienia smaku potraw, a czasami ich wyglądu. Jest to możliwe z uwagi na to, że przyprawy zawierają olejki eteryczne. Przyprawy w przewadze nie mają wartości odżywczych. Natomiast dawno już zaobserwowano, że niektóre z nich mają działanie lecznicze takie jak: rozkurczowe (zapobiegają zaparciom), moczopędne (pomagające wyeliminować toksyny), przyspieszające lub regulujące metabolizm, a także oczyszczające, czy odtruwające organizm człowieka. Przyprawy, które przyśpieszają metabolizm  to między innymi cynamon, imbir, kardamon.

Ponadto przyprawy dostarczają też witamin i minerałów. Wybiórczo mają one właściwości naturalnie konserwujące potrawy. W zależności od tego z czego są wytwarzane, można je podzielić na: ziołowe, korzenne i warzywne. Z powyższego wynika, że oprócz ćwiczeń, dobrego snu i odpowiedniej diety przyśpieszającej metabolizm, przyspieszają go również dobrane przyprawy oraz określone inne produkty spożywcze. Istnieje 10, a nawet więcej przypraw, które przyśpieszają przemianę materii. Należą do nich następujące: cynamon, imbir, kardamon, kmin rzymski, kurkuma, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, majeranek, chili, pieprz cayenne, czarny pieprz, bazylia, gorczyca, ziele angielskie, oregano i sumak.

Cynamon

Jest jedną z najstarszych przypraw korzennych. Charakteryzuje go bardzo przyjemny, korzenny zapach. Przyprawa ta znana była już w czasach antycznych, olejek cynamonowy ceniony był, zarówno jako przyprawa, jak i lek. Cynamon jest to kora całorocznego zielonego i niewysokiego drzewa Cynamonowca Cejlońskiego z rodziny wawrzynowatych.

Proces destylacji liści cynamonowca jest łatwy, a sama roślina dostępna, co przyczynia się do tego, iż jest on znacznie tańszy niż olejek cynamonowy uzyskiwany z kory. Ich skład chemiczny jest jednak różny. Mimo tego oba olejki mają podobne właściwości zdrowotne, ale olejek z kory posiada silniejsze działanie. Należy zaznaczyć, ze surowcami zielarskimi są: kora, liście i bardzo rzadko owoce tzw. pączki cynamonowe.

Olejek cynamonowy wykazuje silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Mający zastosowanie wewnętrznie przy braku łaknienia, ponieważ poprawia trawienie, oraz we wzdęciach i biegunkach. Charakteryzuje się on także właściwościami antyseptycznymi, zapobiegając zatruciom pokarmowym i niestrawnościom. Stosuje się go również w farmacji i w stomatologii. Fakt, że jest bakteriobójczy, pozwala na zastosowanie go do leczenia przeziębień, infekcji wirusowych oraz niektórych infekcji skóry. Jest też składnikiem mikstur przeciwreumatycznych.

Ponadto olejek cynamonowy można stosować w aromatycznych mieszankach do masażu, kąpieli, kompresów oraz do inhalacji. Cynamon używa się  powszechnie i szeroko  do sporządzania różnych potraw i napojów.

cynamon

Imbir

Imbir stosuje się w postaci korzenia lub sproszkowanej. Korzeń imbiru zawiera wiele związków biologicznie czynnych m.in. takich jak: alkohol, olejki eteryczne i gingerol. Dzięki nim mózg człowieka pracuje z lepszą wydajnością, następuje sprawniejsze odtruwanie organizmu przez wątrobę, a układ pokarmowy wytwarza większe ilości enzymów trawiennych. Jest kilkadziesiąt gatunków imbiru, ale najpopularniejszą jego odmianą jest imbir lekarski. Roślina ta występująca w postaci  przyprawy lub jako składnik kosmetyków. Imbir należy do przypraw korzennych.

Należy nadmienić, że imbir lekarski zawiera ponad dziesięć składników. Posiadają one działanie antywirusowe. Dlatego też od lat stosuje się go jako jedną z domowych metod leczenia przeziębień, infekcji, a nawet schorzeń stawów czy migreny.

 Podstawowe właściwości lecznicze imbiru lekarskiego to: korzystny wpływ na polepszenie procesu trawienia, jego kłącze może niwelować wzdęcia i zgagę, rozgrzewanie organizmu, wspomaganie odporności, zwalczanie infekcji bakteryjnych, grzybic i wirusów. Stosuje się go przy odchudzaniu, przeziębieniu, na chore gardło i kaszel. Dodatkowo przeciwdziała on zakrzepicy żył i jest środkiem wspomagającym przy leczeniu wysokiego cholesterolu oraz bólu mięśni i stawów. Ponadto pobudza krążenie krwi.

Z powyższego wynika, iż przyprawa imbirowa jest bardzo zdrowa. Jeżeli chodzi o jej właściwości przyśpieszające tempo metabolizmu, to są one oczywiste, jak też wspomagające dla diet odchudzających. Imbir bowiem zawiera związek gingerol przyśpieszający spalanie tłuszczu zmagazynowanego nie tylko na brzuchu, ale też na organach wewnętrznych.

Kardamon

Kardamon można zaliczyć do najszlachetniejszych przypraw, zarówno ze względu na jego właściwości zdrowotne,  jak i smakowe (intensywny smak i aromat). Jest jedną, zaraz po szafranie, z droższych przypraw na świecie i znaną już od tysięcy lat.

Kardamon posiada następujące substancje lecznicze: związki garbnikowe, substancje gorzkie, kwasy organiczne, żelazo, magnez, wapń, oraz olejek eteryczny (borneol, kamfora, pinena, karwona, eucalyptol, terpinen, sabinena).

Przyprawa ta wspomaga proces odchudzania poprzez przyspieszenie przemiany materii, czyli zapobiega nadmiernemu przybywaniu na wadze. Należy jednak zaznaczyć, że poprawia też apetyt i wzmacnia organizm. Jednym słowem pobudza ona organizm do wydzielania soków trawiennych. Ma też wpływ na pozbywanie się toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Zaleca się ją w dietach odchudzająco-oczyszczających. Dodajmy też, że jest antyseptyczna, ułatwia trawienie białek i odświeża oddech. Dodatkowo  leczy astmę, zapalenie gardła i oskrzeli.

Ładowanie...