Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Przyprawy, które przyśpieszają metabolizm – czosnek, tymianek, morwa biała

Przyprawy takie jak czosnek, tymianek czy morwa biała są powszechnie znane. Nie wszyscy wiedzą, że nie tylko nadają smaku potrawom, ale także przyśpieszają metabolizm człowieka. Nie bez znaczenia są również ich cechy lecznicze. Jednak, jak z każdymi przyprawami tak i  z tymi nie należy przesadzać w ich zastosowaniu. Dlatego warto jest zapoznać się z ich właściwościami.

Czosnek

W czosnku zawarta jest bardzo duża ilość substancji leczniczych, takich jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy: A, C, B1, B2 i PP, liczne sole mineralne: potas, magnez i wapń. Zawiera on też rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel. Jednak głównymi jego elementami są olejki eteryczne mające siarczki i allicynę. Ta ostania substancja charakteryzuje się mocnym zapachem, który drażni większość ludzi.

Z tego wynika, iż czosnek ma wyjątkowo dobroczynne właściwości lecznicze. Przyprawa ta pomaga zachować dobre zdrowie. Wykazuje bowiem działanie przeciwbakteryjne przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Spośród jej zdrowotnych właściwości na szczególną uwagę zasługują: obniżanie poziomu cukru we krwi i cholesterolu, wzmacnianie odporności organizmu, działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz zmniejszanie ciśnienie krwi.

Jeżeli chodzi o wpływ na poziom cholesterolu, spożywanie czosnku może obniżyć poziom tego związku o około 10 – 12%, przy równoczesnym zmniejszeniu ilości trójglicerydów i podwyższeniu dobrego cholesterolu (HDL).

Czosnek ma korzystny wpływ na odchudzanie z uwagi na jego działanie hipoglikemiczne na organizm. Odpowiedzialna jest za to allicyna, która wzmacnia ona przemiany metaboliczne w wątrobie. Związek ten stymuluje również wydzielanie insuliny, dlatego warto włączyć czosnek do codziennego jadłospisu.

Tymianek – zioło i przyprawa

Tymianek znany jest te też jako: macierzanka, tymianek właściwy, tymian. Roślina ta osiąga około 30 cm wysokości. Charakteryzuje się drobnymi liśćmi oraz fioletowymi kwiatami, które są na szczytach pędów. W medycynie naturalnej wykorzystuje się ziele tymianku – łodygę i liście oraz kwiaty. Są one  zbierane dwa razy w ciągu roku tj. w czerwcu oraz w sierpniu.

Zioło to bardzo korzystnie działa na przyśpieszenie metabolizmu człowieka. Pomaga w trawieniu zwłaszcza tłustych, mięsnych potraw i zapobiega dolegliwościom żołądkowym. Wzmaga on wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

Inne jego właściwości to: działanie antynowotworowe, uspakajające nerwy, łagodzące w depresji i koszmarach sennych, leczenie bezsenności, działanie antyseptyczne, bakteriobójcze. Badania wykazały, że tymianek zwiększa poziom DHA, który jest jednym ze składników kwasów omega-3 w mózgu, nerkach i sercu.

czosnek

Morwa biała

Morwa biała jest drzewem liściastym. Roślinę tę stosuje się między innymi do leczenia cukrzycy, nadwagi i otyłości Stosuje się ją także w celu obniżenia ciśnienia i wysokiego cholesterolu oraz w zwalczaniu białaczki, czy miażdżycy.

Jest ona wykorzystywana też bardzo często jako środek wspierający odchudzanie. Związki zawarte w tej roślinie zmniejszają przyswajanie węglowodanów, ograniczając w ten sposób odkładanie tkanki tłuszczowej. W efekcie stosowania morwy białej zmniejsza się łaknienie, szczególnie na słodycze. Dodatkowo jest ona środkiem przeciwzapalnym.

Każda część morwy białej jest jadalna, ale różni się właściwościami zdrowotnymi. Jej liście mają dużą ilość witamin takich jak: B1, B2, B6 i PP. Owoce zaś zawierają cukry proste, maltozę, sacharozę, glukozę. Ponadto posiada flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie i dzięki temu zapobiegają cukrzycy, niwelując jej powikłania. Powyższe właściwości pozwalają na sporządzanie z niej herbaty, soków, naparów, ekstraktów, a nawet tabletek.

Inne znane przyprawy

Chrzan, który przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia człowieka. Dobrze byłoby wprowadzić chrzan do swojej codziennej diety.

Musztarda podobnie jak czarny pieprz przyśpiesza metabolizm poprzez  zwiększenie temperatury ciała. Należy do tzw. termogeników.

Żeń-szeń przyspiesza metabolizm. W tym zakresie pomaga w pozbywaniu się nagromadzonej tkanki tłuszczowej.

Mięta

Mięta to dobrze znane zioło, które ceni się za jej właściwości lecznicze. Znalazła ona zastosowanie w medycynie, a jej walory smakowe wykorzystuje się w kuchni. Napar mięty, czy z liści, świeżych listków, czy suszonej w każdej z tych form działa bardzo korzystnie na organizm człowieka.

Przede wszystkim poprawia pracę jelit, stymuluje procesy trawienne, pomaga w wydzielaniu soku żołądkowego. Pomaga zatem po spożyciu  ciężkostrawnych i wzdymających posiłków, gdyż dodatkowo zapobiega wzdęciom. Ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjnie, antywirusowe oraz uspakajające na układ nerwowy.

Inne produkty przyśpieszające metabolizm

Należą do nich między innymi: yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski, guarana-wyciągi z egzotycznego pnącza, koper, cykoria, grejpfrut, babka jajowata, orzeszki koli, seler, kapusta, pokrzywa zwyczajna, jęczmień, winogrona, skrzyp, mniszek, czarny bez, melisa, fasola, opuncja figowa, ananas, pomidory, stewia, migdały, jogurt naturalny, naturalna kawa, indyk, jabłka, szpinak, czerwona fasola, brokuły, curry, mleko sojowe, płatki owsiane, chudy nabiał i inne.

Ładowanie...