Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Przyprawy, które przyśpieszają przemianę materii – goździki, czarny pieprz, bazylia

    Znane są nam niżej przedstawione przyprawy. W zasadzie codziennie stosuje się je w polskiej kuchni, do zup, drugich dań, ciast itp.  Nie bez znaczenia jest  używanie ich również w przetwórstwie różnych warzyw i gotowych potraw. Mimo to warto bardziej szczegółowo zapoznać się z ich walorami smakowymi i zdrowotnymi. Także ciekawe wydaje się, jakie związki chemiczne występujące w nich są odpowiedzialne za ich właściwości. Goździki, czarny pieprz, bazylia to jedne z przypraw, które przyśpieszają przemianę materii.

    Goździki

    Rosną na tropikalnych drzewach i są niedojrzałymi, nieotwartymi pączkami kwiatów tych drzew. Na drzewie mają kolor różowy, a wysuszone rdzawo-brązowy. Przy ich długości 12-16 mm wyglądają jak małe gwoździe ze stożkowym trzpieniem. Współcześni zielarze zalecają stosowanie goździków w problemach trawiennych oraz na ból zębów.

    Podstawowe składniki chemiczne goździków to: eugenol, caryophyllene i tannins oraz mangan. Ten ostatni składnik przyspiesza przemianę materii w organizmie. Goździki mają leczniczy wpływ na problemy trawienne, w tym wrzody żołądka, wymioty i wzdęcia. Stymulują więc one pracę układu trawiennego, działając korzystnie na przyśpieszenie metabolizmu człowieka, głównie dzięki zwiększeniu wydzielanie enzymów trawiennych.

    Poza tym goździki niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia.  Dodatkowo, mają właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze oraz łagodne działanie znieczulające. Wykazuje dużą skuteczność w leczeniu wszelkich zadrapań, skaleczeń, zakażeń grzybiczych, swędzącej wysypki, ukąszeń, oparzeń, a także siniaków. Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, dzięki czemu pomagają uniknąć infekcji.

    Gałka muszkatołowa

    Gałka muszkatołowa należy do rodziny przypraw korzennych. Jest ona owocem drzewa muszkatołowca, które jest wiecznie zielone, a owocować zaczyna po 7 latach. Może jednak rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w egzotycznych krajach.

    Drzewo muszkatołowca daje jednocześnie dwie przyprawy-gałkę muszkatołową oraz mniej znany „kwiat” muszkatołowy. Gałka i „kwiat” mają podobne aromaty i smaki, ale „kwiat” jest delikatniejszy. Należy jednak zaznaczyć, że obie przyprawy posiadają nieprzyjemny zapach i ostry smak. Niektórzy uważają, że zapach jest jednak odświeżający, korzenny i subtelnie słodki.

    Gałka zawiera następujące substancje lecznicze: związki garbnikowe, substancje gorzkie, substancje tłuste, olejek eteryczny – (eugenol, d-kamfen i d-pinen, terpineol, geraniol oraz myrystycynę (metoksysafrol), o właściwościach toksycznych i halucynogennych. Właściwości psychoaktywne występują już przy spożyciu 5-15 gramów gałki. Z tego powodu tę przyprawę należy używać z ostrożnością.

    Przyprawa ta w małych ilościach wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, ponieważ pobudza trawienie, pomaga w załagodzeniu niestrawności i infekcji jelitowych. Poza tym zmniejsza wzdęcia oraz jest skuteczna przy biegunce, wymiotach i nudnościach. Można stwierdzić, że pomaga w pracy układu trawiennego człowieka, czyli w jego metabolizmie.

    goździki

    Bazylia

    Bazylia to nazwa potoczna bazylii pospolitej. Znana jest również, jako bazylia wonna i bazylek ogrodowy. Jej krajem pochodzenia są Indie. Obecnie uprawiana jest na całym świecie, jako roślina jednoroczna, w ilości ponad 150 odmian. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, orzeźwiającym aromatem, konkretnym smakiem oraz tym, że ma olejki aromatyczne. Liście, kwitnące wierzchołki zioła oraz olejki aromatyczne bazylii są stosowane, jako środki lecznicze i spożywcze. Posiada ona następujące substancje lecznicze: olejek bazyliowy o silnie korzenno-orzeźwiającym zapachu z żółtawą barwą (0,5 – 1.5%), garbniki, saponiny, flawonoidy, sole mineralne, witaminy, substancje gorzkie oraz olej tłusty.

    Dzięki powyższym substancjom bazylia wykazuje działanie przeciwbakteryjne, łagodzące, poprawiające trawienie, mlekopędne i uspokajające. Bazylia słodka wpływa bardzo dobrze na układ trawienny oraz nerwowy. Ponadto herbatki z bazylii łagodzą wzdęcia, rozmaitego pochodzenia skurcze żołądkowe, kolkę jelitową i niestrawności. Wykazuje ona też właściwości przeciwwymiotne i niweluje nudności. Przyprawa ta (zioło) ma zatem, oprócz wielu innych właściwości, także właściwości przyśpieszające metabolizm człowieka. W medycynie ludowej bazylię stosowano również jako skuteczny lek przeciwrobaczycowy.

    Bazylia, posiadając czynne związki, wykazuje dzięki nim, jak już wspomniano, właściwości uspokajające. Zaleca się ja zatem stosować w czasie sytuacji stresogennych, przy zmęczeniu, depresji, stanach niepokoju lub bezsenności. Ma także zastosowanie w leczeniu epilepsji, bólów migrenowych i kokluszu. Tradycyjnie bazylia była stosowana na zwiększenie pokarmu u kobiet karmiących.

    Natomiast bazylia używana zewnętrznie działa odstraszająco na owady. Napar z bazylii pomaga na piekące i łzawiące oczy. Dlatego poleca się ją osobom pracującym przy komputerach, jako środek do przemywania zmęczonych i wysuszonych oczu. Dodatkowo sok ze świeżych liści bazylii pomaga w leczeniu stanów zapalnych ucha w postaci kropli. Natomiast z dodatkiem oliwy, masła i wosku pszczelego tworzy tzw. maść królewską. Jest ona stosowana na spierzchnięte i pękające brodawki piersiowe podczas karmienia dziecka oraz spękane wargi i zajady.

    Gorczyca

    Gorczyca należy do rodziny roślin kapustowatych. Tak jak kapusta zawiera glukozynolany. Są one rozkładane do przeciwnowotworowych izotiocyjanianów, zapewniając ostry smak musztardy, czyli mielonych ziaren gorczycy namoczonych w wodzie. Przyprawę tę można również stosować w marynatach i mieszankach przypraw m.in. do mięs czy ziemniaków.

    Istnieją cztery rodzaje gorczycy tj. biała gorczyca (inaczej: jasna gorczyca), która należy do najpopularniejszych w naszych kuchniach. Ma mało pikantny smak, wyrazisty, ale gorzkawy. Druga odmiana to gorczyca czarna o ostrzejszym smaku. Z kolei trzecia to gorczyca sarepska (ma ona brązowe nasiona), najbardziej wyrazista w smaku. Istnieje też gorczyca polna, inaczej zwaną ognichą, która jest jednak trująca.

     Gorczyca posiada wiele cech zdrowotnych oraz spożywczych. Należy przede wszystkim wymienić takie jej właściwości zdrowotne jak: dobry wpływ na trawienie, ochronę żołądka poprzez pomoc w pozbyciu się niestrawności, zaparć, wzdęć oraz pilnowanie prawidłowej pracy jelit. Zatem posiada ona dobry wpływ na prawidłową przemianę materii, a także na przyśpieszenie metabolizmu.

    Inne właściwości zdrowotne dotyczą takich schorzeń jak: zwalczanie przeziębienia, bólów gardła, głowy i zatok oraz bólów reumatycznych i bolących stawów. Gorczyca jest dobra na porost włosów oraz ma zastosowanie w kosmetyce.

    Jeżeli chodzi o zastosowanie gorczycy w kuchni, to jest ona potrzebna do kiszenia ogórków, a w połączeniu m.in. z octem i cukrem, jest podstawowym składnikiem różnych musztard. W dużym stopniu to od gatunku gorczycy (i stopnia zmielenia ziaren) zależy odmiana i smak musztardy. Gorczycę używa się także przy wyrobie wędlin (np. białej kiełbasy i kiełbasy polskiej). Stanowi ona dodatek do mięs, ryb, bigosu, duszonych warzyw, sosów, sałatek.

    Czarny pieprz

    Czarny pieprz należy do rodziny przypraw korzennych. Jest to bardzo popularna przyprawa posiadającą wiele właściwości zdrowotnych oraz smakowych, dlatego stosuje się ją do sporządzania licznych potraw. Jej ostry charakterystyczny smak wynika z tego faktu, że w jej składzie jest związek organiczny piperyna. Związek ten znajduje się w wierzchniej warstwie skórki przyprawy. Badania medyczne dotyczące cech leczniczych piperyny dowiodły, że można ją zastosować w leczeniu takich chorób, jak: otyłość, nowotwory czy bielactwo.

     Kontynuując, piperyna posiada szerokie działanie wspomagające na kondycję zdrowotną całego organizmu, a mianowicie: pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia trawienie i zaostrza apetyt; poprawia krążenie krwi w układzie pokarmowym i dzięki temu zwiększa się wchłaniania składników odżywczych z pokarmów; działa moczopędnie i nieznacznie przeczyszczająco. Dzięki temu organizm szybciej usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i powoduje zwiększenie poziomu melanocytów w organizmie, czyli komórek, które odpowiadają za kolor skóry. Z tego względu poleca  się go osobom chorym na bielactwo.

    Dodatkowo piperyna wykazuje właściwości antydepresyjne i antyrakowe. Jest ona bardzo silnym antyoksydantem. Substancja ta działa też antyseptycznie i przeciwzapalnie. Ponadto wspomaga leczenie otyłości i oraz polepsza trawienie, poprawia wydolność organizmu poprzez zwiększenie wydatkowania energii podczas aktywności fizycznej.

    Wiele właściwości pieprzu, a głównie piperyny wpływa korzystnie na przyśpieszenie metabolizmu. Należy jednak zaznaczyć, że nie wystarczy do każdej potrawy dodawać trochę pieprzu, ponieważ piperyna w czystej postaci dostępna jest jedynie w suplementach diety.

    Ładowanie...

    Translate »
    Ładowanie