Z pewnością wiele osób jest przekonanych, że odchudzanie i słodycze to dwa absolutnie wykluczające się elementy. Oczywiście, jest w tym sporo prawdy, jako że cukier nie należy do szczególnie korzystnych dla naszego zdrowia. Co więcej, może poważnie zagrozić procesowi pozbywania się tkanki tłuszczowej. Czy jednak oznacza to, że, będąc na diecie, musimy sobie wszystkiego odmawiać i na dobre porzucić myśl o zjedzeniu smacznego deseru? Czy istnieje pyszne ciasto dla odchudzających się? Jeśli tak, to jak je przygotować, aby było dobre, ale nie obciążało naszego codziennego, dietetycznego menu?
Odpowiedź na to pytanie, jak to zwykle bywa, nie jest oczywista. Wbrew pozorom bowiem wcale nie będzie ona jednoznacznie przecząca. Coraz częściej pojawiają się głosy specjalistów, według których stosowanie długoterminowych diet wykluczających jest ogromnym błędem. Dotyczy to nie tylko cukru i produktów go zawierających, ale również innych składników, bez których trudno wyobrazić nam sobie prawidłowy rozwój. Uważa się obecnie, że takie warianty na dłuższą metę nie tylko się nie sprawdzają, ale również mogą przynieść sporo szkód.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest opracowanie takiego jadłospisu, który będzie odpowiednio zbilansowany, ale jednocześnie będzie opierał się na tak zwanym deficycie kalorycznym. Udowodniono, że tym sposobem możemy osiągnąć satysfakcjonujące i trwałe rezultaty. Nasz organizm otrzymuje wszystko to, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jednocześnie w takich warunkach łatwiej jest mu spożytkować nadmiarową tkankę tłuszczową. Coraz więcej osób polega więc na tej metodzie, doceniając jednocześnie to, że nie wymaga ona szczególnie trudnych wyrzeczeń i skomplikowanych zabiegów. Jak jednak ma się to do jedzenia słodyczy na diecie? Czy istnieją dobre i złe słodycze?
Choć pytanie to może wydawać się przewrotne, tak naprawdę odpowiedź powinna być dość oczywista. Zgodnie bowiem z zasadą umiaru możemy jeść zdrowo, świadomie i nie tyć. Oczywiście na początku dopasowanie dla siebie i swoich potrzeb odpowiedniego jadłospisu może nastręczać pewnych trudności, ale wtedy możemy poszukać profesjonalnego wsparcia. Dietetyk to doskonały specjalista, który pomoże nam opracować skuteczną, ale jednocześnie smaczną i zbilansowaną listę posiłków. Dzięki temu poczujemy się lepiej, a co więcej, zgubimy zbędne kilogramy. Czy może znaleźć się tam cukier i słodycze? Na ile spożycie tego rodzaju składników może wpłynąć na obrany przez nas cel?

Na temat żywności i żywienia krąży w społeczeństwie wiele opinii. Część z nich zmienia się wraz z rozwojem wiedzy i większej świadomości, jak choćby przekonanie, że cukier krzepi. Warto jednak wiedzieć, że niektóre tezy na temat jedzenia obrastają z czasem w błędne założenia. Mogą one działać niekorzystnie i krzywdząco na podejmowane przez nas decyzje i wybory żywieniowe. Co więc należy zrobić, aby się przed nimi uchronić? Przede wszystkim szukać informacji w sprawdzonych źródłach i jak najmniej polegać na “wiedzy z TikToka” czy z Instagrama. Najoczywistszym powodem jest fakt, że środowiska te są mocno zmanipulowane i często suto opłacane przez koncerny czy firmy, którym zależy na budowaniu określonego wizerunku swojej marki. Często zwykły człowiek nie jest w stanie się przez to przedrzeć w poszukiwaniu rzetelnych informacji.
Ale jak to jest z tym cukrem? Przede wszystkim cukier cukrowi nierówny. Choć potocznie wszystkie produkty określamy tym mianem, w rzeczywistości ta substancja słodząca może pochodzić z różnych źródeł. Do najpopularniejszych należy wariant pochodzący z buraków cukrowych oraz z trzciny cukrowej. Obecnie jednak coraz częściej mamy do czynienia z syntetycznie tworzonym produktem. Jest on o tyle niebezpieczny, że nie posiada właściwie żadnych walorów odżywczych, jest sztuczny, a przy tym jego faktyczny wpływ na nasz organizm jest wciąż słabo zbadany.
Warto jednak wiedzieć, że na rynku mamy znacznie więcej zamienników cukru, między innymi syrop z agawy, cukier brzozowy, a także różnego rodzaju słodziki. Rozwiązania te mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Tak samo mają one wady i zalety. Co więcej, wybór jednego z wariantów jest sprawą dość indywidualną i powinien być każdorazowo poparty fachową konsultacją. Bez względu jednak na to, zaleca się zachowanie umiaru, ponieważ to dzięki niemu możemy jeść zdrowo i pysznie, nie mając jednocześnie poczucia, że musimy sobie wszystkiego odmawiać. Można także szukać zdrowszych alternatyw, które zaspokoją nasze potrzeby w tym zakresie, ale nie zburzą misternie opracowanego planu odchudzania.

Jedna z obiegowych opinii mówi o tym, że słodycze na diecie w ogóle nie są słodkie, a przez to niesmaczne. Inna z kolei wmawia nam, że nie wolno nam w ogóle patrzeć na tego rodzaju produkty, bo nie uda nam się schudnąć. Prawda jest jednak taka, że eliminacja niektórych składników, szczególnie takich, które spożywaliśmy regularnie, może mieć opłakane skutki. Nie tylko będziemy się w czasie stosowania takiej diety czuli jak więźniowie pozbawieni jakichkolwiek przyjemności. Jednocześnie taki deficyt sprawi, że, kiedy zaczniemy jeść normalnie, natychmiast wrócimy do swojej pierwotnej wagi. Warto uświadomić sobie, że nie o taki efekt nam przecież chodzi! Co więc należy zrobić?
Według najnowszych badań, ciasta i słodycze bez obaw możemy spożywać, będąc na diecie. Należy jednak wdrożyć kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym nie zaburzy to całego procesu. Musimy więc przede wszystkim pamiętać o zachowaniu umiaru. Zamiast słodkich przekąsek codziennie, ogranicz się do kilku dni w tygodniu. Zamień dotychczasowe opcje na mniej kaloryczne zamienniki. Możesz także zrobić pyszne ciasto w weekend, wykorzystując sezonowe owoce albo zdrowsze warianty cukru, na przykład miód, daktyle czy banany. Składniki te uważa się za doskonałą alternatywę dla tradycyjnych słodkości. Zawierają one naturalny cukier, a sam produkt jest także bogaty w dodatkowe składniki odżywcze.
Warto przy tym pamiętać, że czym innym będzie domowe ciasto, przygotowane z samodzielnie dobranych składników, a nie kupione w cukierni czy w markecie. W drugim przypadku istnieje ryzyko, że powstało ono z wysoko przetworzonych elementów. Może także zawierać znacznie większe ilości substancji słodzących. Dlatego, jeśli potrzebujemy zjeść coś słodkiego, własne wypieki będą znacznie lepszym rozwiązaniem. Po przepis na dietetyczne ciasto możemy udać się do dietetyka albo poszukać go w Internecie. Dzięki temu możemy dbać o swoją sylwetkę, nie odmawiając sobie jednocześnie ulubionych składników.
Pyszne ciasto dla odchudzających się to wcale nie oksymoron! Przeciwnie, według najnowszych badań lepsze efekty można osiągnąć, mądrze dobierając codzienne menu, zamiast stosowania katorżniczych głodówek czy eliminacji wszystkiego, co dotychczas lubiliśmy. Warto bowiem mieć świadomość, że tak naprawdę skuteczne odchudzanie ma głęboki wymiar psychologiczny. Wiąże się też oczywiście ze zmianą nawyków. Jednak trudno oczekiwać, że, jeśli dotychczas zjadaliśmy, dla przykładu, tabliczkę czekolady na dzień, łatwo nam będzie całkowicie z tego zrezygnować, a zamiast tego jeść jedynie niesmaczne owsianki czy mdłe zupy. Co więcej, kiedy dieta się skończy, może okazać się, że “rzucimy się na słodycze” z podwójną mocą. Wówczas wszystkie wypracowane rezultaty i starania zostaną zniweczone.
Dobór odpowiedniego jadłospisu to prawdziwa sztuka. Dobrze jest mieć świadomość, że można go opracować w taki sposób, aby był smaczny i zbilansowany. Tylko taka kombinacja daje nam prawdziwą szansę na sukces, który jednocześnie będzie trwały i w pełni satysfakcjonujący. Jeśli mamy jakieś obawy lub wątpliwości, najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który podpowie nam, jak przygotować się do procesu odchudzania.
Źródła informacji:
Ładowanie...