Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Warzywa, które warto jeść jesienią

Jesień to czas, w którym nasz organizm potrzebuje znacznie więcej witamin i minerałów niż w jakąkolwiek inną porę roku. Sezonowe warzywa są znacznie zdrowsze niż te mrożone albo sztucznie hodowane. Jedząc je świeże, dostarczymy sobie najlepszych witamin, które wzmocnią organizm, a nawet pomogą podczas walki z depresją. Sprawdź zatem warzywa, które warto jeść jesienią.

Warzywa, które warto jeść jesienią?

Od wiosny do jesieni dojrzewa wiele sezonowych owoców i warzyw. Zachwycają one pięknymi kolorami, ale najważniejsze jest to, że posiadają niezbędne składniki odżywcze.

W okresie jesieni na naszym stole powinny pojawić się:

  • brokuły,
  • bakłażany,
  • brukselki,
  • buraki,
  • cukinie,
  • cykorie,
  • dynie,
  • kalafiory,
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • karczochy,
  • marchew,
  • ogórki,
  • papryka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • szczaw,
  • szpinak,
  • ziemniaki.

Warzywa te idealnie sprawdzają się podczas jesiennych spadków odporności, kiedy jesteśmy zmęczeni albo czujemy osłabienie. Warto wtedy przygotować sobie różnego rodzaju dania, które będą zawierały jak najwięcej wyżej wymienionych warzyw.

Czy warzywa mogą chronić przed toksynami?

Zarówno wysiłek fizyczny, jak i umysłowy wiąże się z nadmierną produkcją wolnych rodników. Można sobie z nimi skutecznie i szybko poradzić za pomocą antyoksydantów występujących w owocach i warzywach.

Wszelkiego rodzaju sezonowe warzywa bardzo dobrze chronią nasz organizm przed truciznami z otoczenia. Działa to w ten sposób, że podczas trawienia fitoodżywcze substancje zawarte w roślinach przesyłają specjalny sygnał do DNA komórek naszego ciała, aby rozpocząć produkcję enzymów. Doskonale radzą one sobie ze szkodliwymi toksynami, które przyjmujemy wraz z pożywieniem oraz z tymi, które są wytwarzane w naszym organizmie.

Żeby jednak można było, jak najlepiej pozbywać się wszelkich substancji szkodliwych z organizmu, należy zastosować różnorodną dietę. Im więcej kolorowych warzyw podczas jesiennego sezonu będziemy spożywać, tym skuteczniej będziemy się oczyszczać i wzmacniać.

warzywa które warto jeść jesienią2

Warzywa, które warto jeść jesienią – jakie lecznicze właściwości posiadają warzywa?

Przeciwutleniacze, które zawarte są w owocach i warzywach, są najlepszym sposobem, aby chronić się przed stanami zapalnymi, nowotworami oraz przeciwdziałać procesowi starzenia. Wspomagają one również intensywne treningi fizyczne i umysłowe, podczas których produkuje się nadmierną ilość wolnych rodników.

Największa ilość antyoksydantów występuje w sezonowych owocach i warzywach, ale dużo tutaj zależy od przynależności do konkretnej grupy kolorystycznej. Dlatego rozpoznajemy je według kodu kolorów.

Grupa czerwona zawiera likopen, dzięki czemu skutecznie chroni i zabezpiecza układ krwionośny, a także wykazuje bardzo dobre właściwości antynowotworowe. Do tej grupy zaliczymy: arbuzy, pomidory i różowe grejpfruty.

Grupa czerwono-purpurowa zawiera antocyjany, czyli niezwykle silne przeciwutleniacze, które korzystnie działają u osób z problemami serca. Należą do niej: truskawki, czerwone jabłka, jeżyny, jagody, suszone śliwki, sok winogronowy, czerwone wino i winogrona.

Grupa pomarańczowa zawiera alfa i beta-karoten, które bardzo dobrze oddziałują i wzmacniają układ odpornościowy. Ukryte są one pod postacią marchwi, dyni, mango, brzoskwiń, moreli i kantalupy.

Grupa pomarańczowo-żółta najbardziej bogata jest w beta-kryptoksantynę, wykazującą właściwości antynowotworowe. W tej grupie znajdują się: nektarynki, papaja i sok pomarańczowy.

Grupa żółto-zielona posiada dużo luteiny i zeaksantyny, które pomagają zapobiegać chorobom oczu, takim jak zaćma albo zwyrodnienie plamki żółtej. Najwartościowsze warzywa w tej grupie to: groszek zielony, kukurydza, awokado, szpinak, rzepa, biała kapusta.

Grupa zielona ma najwięcej sulforafanu, indoli i izotiocyjanianów. Skutecznie pobudzają one geny zawarte w wątrobie do produkcji niezbędnych enzymów, aby walczyć z nowotworami. Do tej grupy przypiszemy: kapustę białą, kapustę pekińską, brukselki oraz brokuły.

Grupa biało-zielona bogata jest w allicynę, która ma działanie przeciwnowotworowe oraz specjalne flawonoidy, takie jak kwercetyna i kemferol. Możemy w tej grupie wymienić: szczypior, cukinię, seler, cebulę, cykorię oraz białe wino.

warzywa które warto jeść jesienią

Czy warto sięgać po warzywa w okresie jesiennym?

Świeże owoce i warzywa to bogate źródło witamin i soli mineralnych oraz cennego błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich również prozdrowotne antyoksydanty, takie jak flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe.

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby przynajmniej 5 razy w ciągu dnia, a najlepiej w każdym posiłku spożywać warzywa i owoce. Warto je jeść nie tylko w okresie jesiennym, ale przez cały rok. Będziemy w ten sposób regularnie wzmacniać organizm i nabywać naturalne związki ochronne, a nawet takie o działaniu leczniczym.

Zgodnie z aktualną piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, warzywa i owoce w okresie jesiennym powinny stanowić absolutną podstawę naszej diety. Dlatego warto każdego dnia spożywać różnorodne, wielobarwne i świeże rośliny warzywne.

Możemy samodzielnie dopasować sobie dietę do własnych potrzeb, ale zdecydowanie lepiej jest wybrać się do dietetyka. Specjalista od żywienia na podstawie naszych gustów kulinarnych, chorób i nietolerancji pokarmowych dopasuje najlepsze posiłki na każdy dzień, a także doradzi czego unikać. W ten sposób będziemy przyjmować pyszne i zdrowe jedzenie każdego dnia, a tym samym wzmocnimy organizm i uchronimy się przed wieloma groźnymi chorobami.

 

Źródła informacji:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/warzywa-sezonowe-jakie-warzywa-powinnismy-jesc-na-jesieni-aa-JStn-pbCN-hehY.html

https://naszeinspiracje.com/tematyka/pelne-zdrowie/jesienne-owoce-i-warzywa/

https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/jakie-warzywa-i-owoce-warto-jesc-jesienia/

Ładowanie...