Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Witamina A – lek na oczy

    Aby nasze ciało i umysł pracowały prawidłowo, konieczne jest dostarczenie im odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Jedną z kluczowych jest witamina A, wspierająca pracę zmysłu wzroku, a także funkcjonowanie układu odpornościowego. Jaki jeszcze wpływ ma ona na nasz organizm? Dlaczego jest tak ważna i w jakich pokarmach ją znajdziemy?

    Witamina A – ważny składnik w codziennej diecie

    Witamina ta znana jest także pod nazwą retinol (witamina A pochodzenia zwierzęcego) lub beta-karoten (pochodzenia roślinnego). Jest to składnik rozpuszczający się w tłuszczach. Odkłada się on w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej. Dzięki temu, stosując zdrową i zbilansowaną dietę, będziemy mieć odpowiedni zapas tej witaminy w organizmie. Warto przy tym pamiętać, aby jej ilość była utrzymana na stabilnym poziomie, ponieważ jej wahania (głównie nadmiar) mogą mieć poważne konsekwencje dla prawidłowego funkcjonowania całego ciała.

    Retinol pełni w ludzkim organizmie bardzo ważne funkcje. Jest odpowiedzialny między innymi za prawidłową pracę układu odpornościowego oraz zmysłu wzroku. Podstawowym zadaniem witaminy A jest pilnowanie wzrostu ilości tkanek, przede wszystkim nabłonkowej. Bierze także udział w procesach regeneracyjnych. Ma również silne działanie bakteriobójcze. Zapobiega namnażaniu się ich w ciele, przyspiesza gojenie ran, a nawet pobudza szpik do produkcji czerwonych krwinek. Badania pokazują ponadto, że odpowiednia ilość retinolu wpływa na męską potencję, a także na ogólny stan skóry, paznokci i włosów u człowieka.

    W jakich pokarmach znajdziemy witaminę A?

    Witaminę A bez problemu znajdziemy w różnego rodzaju pokarmach. Zbilansowana i przemyślana dieta pozwala dostarczyć jej wymaganą ilość, która zapewnia nam zdrowie i dobrą kondycję organizmu. Naturalnie występuje ona w produktach nabiałowych, między innymi w maśle, jajkach oraz w mleku. Jej źródłem są także tłuste ryby, ale również warzywa (źródło beta-karotenu), na przykład jarmuż, słodkie ziemniaki, szpinak czy dynia. Warto przy tym zaznaczyć, że należy dostarczać w diecie zarówno retinol, jak i beta-karoten (obecny także w pomidorach, marchwi oraz w czerwonej papryce). Oba te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów organizmu.

    witamina A

    Witamina A – niedobór w organizmie

    Jak każdego składnika, także i witaminy A może być w organizmie zbyt mało. W tym przypadku jednak, ponieważ odkłada się ona przede wszystkim w tkance tłuszczowej, trudno dopuścić do jej braku. Co więcej, jest on mniej groźny niż nadmiar.

    Na niewystarczającą ilość witaminy A w ciele narażone są przede wszystkim osoby starsze oraz kobiety ciężarne. Tracimy ją również podczas intensywnej pracy przy komputerze. Zaniepokoić nas powinny takie objawy jak kurza ślepota, problemy z akomodacją w ciemnych pomieszczeniach albo suchość spojówek. O niedoborze mogą świadczyć ponadto, obniżona odporność, problemy ze skórą (na przykład suchość lub trądzik). W niektórych przypadkach o braku odpowiedniego poziomu witaminy A informują nas zaburzenia w cyklu menstruacyjnym u kobiet.

    Nadmiar witaminy A – czy powinniśmy się go obawiać?

    Specjaliści sugerują, że to zbyt duża ilość witaminy A w organizmie może być bardziej niebezpieczna niż jej niedobór. Dlaczego tak jest? Wynika to z faktu, że w zbyt dużych dawkach jest ona toksyczna i może prowadzić do poważnych zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu poszczególnych narządów.

    Po czym poznać, że witaminy A jest za dużo w organizmie? Symptomatyczne mogą być nadpobudliwość, zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego (na przykład nudności lub biegunka), a także nawracające bóle mięśni, głowy i stawów. Nasze obawy powinny wzbudzić ponadto, natarczywe swędzenie skóry, światłowstręt oraz wypadanie i zwiększona łamliwość włosów.

    Tak zwana hiperwitaminoza może być szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Witamina A w nadmiarze jest toksyczna, co może prowadzić do uszkodzenia płodu, a nawet do wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Dlatego właśnie, nie zaleca się jej suplementacji w okresie ciąży! Dobrze jest również ograniczyć spożycie mięsa. Ważne jest jednak to, że ciężarne mogą bez obaw jeść owoce i warzywa (bogate w beta-karoten, czyli roślinną witaminę A). Tej wersji witaminy nie można bowiem przedawkować, ponieważ organizm przyswaja tylko taką jej ilość, jaka jest mu akurat potrzebna. Co więcej, w tych składnikach znajdziemy także inne odżywcze elementy, zdrowe i bezpieczne.

    Każdorazowo jednak warto zachować ostrożność, a w razie jakichkolwiek wątpliwości lub wystąpienia niepokojących objawów, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, który zleci odpowiednie badania, a także pomoże opracować zbilansowaną, dopasowaną do potrzeb dietę.

    Suplementacja witaminy A

    Lekarze i dietetycy zalecają, aby dzienne spożycie witaminy A nie przekraczało 900 µg dla dorosłego mężczyzny. Stosunkowo największe zapotrzebowanie występuje u kobiet karmiących (1300 µg). U dzieci (w zależności od wieku) jest to około 400 – 600 µg. Należy przy tym zwrócić uwagę, że to nadmiar jest bardziej niebezpieczny niż ewentualny niedobór. Dobrze jest więc zasięgnąć porady lekarza lub wykwalifikowanego dietetyka, którzy podpowiedzą, czy suplementacja jest konieczna, a jeśli tak, jaki preparat wybrać i w jaki sposób go dawkować.

    Warto przy tym pamiętać, że witaminę A znajdziemy również w kosmetykach oraz preparatach pielęgnacyjnych. Ze względu na swoje właściwości poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci wykorzystuje się ją w kosmetykach (na przykład szamponach i odżywkach), a także w kremach mających za zadanie wesprzeć stan naszego ciała, między innymi jego elastyczność i gładkość. Co więcej, maści, które mają ją w składzie, przyspieszają gojenie ran. Leczą również schorzenia takie jak trądzik, łuszczycę lub inne stany zapalne skóry.

     

    Źródła informacji:

     

    Ładowanie...

    Ładowanie