Witamina C na przeziębienie i katar to pierwsze skojarzenie w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Pytanie, ile jest w tym prawdy?
Okazuje się, że przez te wszystkie lata część badań potwierdzała skuteczność witaminy C, część obala poprzednie wnioski. Tymczasem farmaceuta i popularyzator wiedzy medycznej Łukasz Pietrzak przywołuje w mediach społecznościowych analizę badań klinicznych z ostatnich 60 lat. Wykazała ona, iż skuteczność zastosowania witaminy C w przypadku różnego typu infekcji wirusowych, czy bakteryjnych jest znikoma. Zastosowanie tej witaminy w czasie przeziębienia ani go nie skraca, ani nie łagodzi jego objawów. Natomiast codzienne, profilaktyczne jej przyjmowanie jedynie skraca czas trwania przeziębienia o 8% u dorosłych i 14% u dzieci. Okazuje się zatem, że przydatność witaminy C w przeziębieniu jest znikoma.
Natomiast można stwierdzić, iż witamina C korzystnie wpływa na układ odpornościowy człowieka, a także sprawia, że żelazo lepiej się przyswaja. Jednak nadal często stawia się tezę o kwasie askorbinowym, jako znakomitym sposobie, aby uporać się z przeziębieniem. Nie jest to niestety prawda. Przykładem mogą być badanie przeprowadzone w Toronto na dwóch grupach uczestników. Dowiodły one, że osoby, które przyjmowały witaminę C w czasie przeziębienia, chorowały przez niemalże taki sam czas, jak osoby, które jej nie brały.
Podczas badań odkryto, że witamina C ma największy pozytywny wpływ na ciężko trenujących sportowców, takich jak maratończycy. W tej grupie ludzi, przyjmowanie witaminy C zmniejszyło ryzyko przeziębienia o połowę. Z tego wszystkiego wynika, że przeciętny dorosły, który zazwyczaj jest przeziębiony przez 12 dni w roku, przyjmując stale witaminę C w dawce co najmniej 200 mg dziennie, będzie przeziębiony średnio przez 11 dni w roku. Z kolei przeciętne dziecko, które jest średnio przeziębione przez 28 dni w roku, przyjmując codziennie duże dawki witaminy C, nadal będzie przeziębione przez 24 dni w roku – zyskujemy średnio 4 dni. Podczas oceniania skuteczności, jaką ma witamina C na przeziębienie i katar — w 7 oddzielnych badaniach, witamina C nie okazała się bardziej skuteczna niż placebo i nie skracała czasu utrzymywania się objawów przeziębienia.
Na początek kilka słów na temat przeziębienia. Otóż wywołują go wirusy, a objawia się ono najczęściej infekcjami górnych dróg oddechowych. Jak wszyscy wiemy okresem, kiedy organizm człowieka jest bardziej podatny na wirusy, jest czas wiosenny, jesień i zima. Wynika to nie tylko z warunków atmosferycznych, które sprzyjają rozwojowi wirusów, ale także osłabienia odporności organizmu człowieka. Przeziębienie trwa zazwyczaj ok. 7 dni. Do najczęściej występujących uciążliwych objawów przeziębienia można zaliczyć występowanie kataru, obrzęku śluzówki nosa, stanu podgorączkowego lub gorączki. Następnie jest to kichanie i kaszel, ból głowy i gardła, tylko ból gardła, złe samopoczucie i senność. Może zdarzyć się także utrata smaku i węchu oraz podrażnienie spojówek oczu.
Na początku XX w. badacze zaproponowali, aby witamina C na przeziębienie i katar wspomogła proces leczenia. W latach 70-siątych ubiegłego wieku, laureat nagrody Nobla Linus Pauling zasugerował, że przyjmowanie witaminy C może skutecznie zapobiegać i leczyć przeziębienie. Od tego czasu witamina C stała się chętnie stosowanym suplementem diety, który jest wsparciem leczenia objawów przeziębienia. Współcześnie niektórzy specjaliści na podstawie badań potwierdzają, że kwas askorbinowy nie zapobiegnie pojawieniu się przeziębienia, jednak może skutecznie skrócić czas chorowania. Dodatkowo uważa się, że witaminę C można polecić w okresie wzmożonego zachorowania. Dotyczy to między innymi:
Dieta z rozsądną zawartością kwasu askorbinowego, która wspiera odporność, może także skrócić czas trwania przeziębienia i innych schorzeń. Wiemy też, że organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć tej witaminy. W związku z tym należy wdrożyć do spożycia stosowną dietę z zastosowaniem naturalnych produktów. Układając swój jadłospis, najlepiej z pomocą dietetyka, uwzględnimy te produkty, które mają odpowiednią zawartość witaminy C, a dodatkowo bardzo je lubimy. Warto też zastosować się do pewnych wskazówek, aby zachować jak najwyższy jej poziom:
Źródła:
„Witamina C rola i znaczenie dla organizmu” Agnieszka Kantorska
https://www.mp.pl/pacjent/grypa/lista/80379,czy-witamina-c-podnosi-odpornosc
https://www.mp.pl/pacjent/grypa/przeziebienie/61677,najwazniejsze-zalecenia-dla-przeziebionych
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c
https://zdrowie.pap.pl/dieta/mit-ze-witamina-c-zapobiega-przeziebieniu
https://zdrowie.pap.pl/tagi/produkty-w-ktorych-jest-witamina-c
https://www.gov.pl/web/psse-gorzow-wielkopolski/przeziebienie—jak-dieta-wspomoc-leczenie2
https://www.mp.pl/pacjent/grypa/grypasezonowa/61825,grypa-i-przeziebienie
https://www.mp.pl/pacjent/grypa/grypasezonowa/202726,przeziebienie-czy-grypa
https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/przeziebienie-jak-dieta-wspomoc-leczenie/
https://zdrowie.pap.pl/dieta/mit-ze-witamina-c-zapobiega-przeziebieniu
https://wylecz.to/leki-i-suplementy/witamina-c-lewoskretna/
https://www.swidnik.pl/badania-nad-witamina-c/
https://www.strefawitalnosci.pl/strefa-wiedzy/czy-witamina-c-jest-dobra-tylko-na-przeziebienie
Ładowanie...