Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie

Zdrowe i smaczne chipsy warzywne

Przyszedł nareszcie czas na podjęcie ważnej decyzji! Zaczynasz się odchudzać! Myślisz sobie, że raz na zawsze musisz pożegnać się z zapiekankami, pizzą i pysznymi chrupkimi chipsami. Wcale nie musi tak być. Istnieją rozwiązania pozwalające na zrobienie zdrowych odpowiedników tych potraw. Co więcej, wcale nie są one gorsze pod względem walorów smakowych. Powiemy nawet więcej! Niejednokrotnie są one dużo smaczniejsze. Specjalnie dla Ciebie mamy świetne przepisy na fantastyczne chipsy warzywne. Przekonaj się, jak dobrze smakuje zdrowie!

Co kryje się w chipsach ziemniaczanych ze sklepu?

Na pierwszy rzut oka większość ludzi nie widzi niczego złego w chipsach ziemniaczanych ze sklepu. Podstawę stanowi przecież poczciwy ziemniak. Niestety, gdy przyjrzysz się bliżej, to zobaczysz, że sprawa nie prezentuje się już tak kolorowo. W składzie gotowych produktów na drugim miejscu znajduje się olej. Pamiętaj o tym, że do smażenia chipsów wykorzystuje się tanie tłuszcze utwardzone, na przykład olej palmowy. W wyniku procesu, jakiemu poddaje się surowiec, wytwarzają się szkodliwe tłuszcze trans. Zwiększają one niebezpieczeństwo miażdżycy i zawału. Co więcej, są też źródłem złego cholesterolu i ponoszą odpowiedzialność za tworzenie się stanów zapalnych w organizmie. Dalej sprawa wcale nie wygląda lepiej. W chipsach znajdziesz też wiele soli. Praktycznie występuje ona w ilości alarmującej, jeśli chodzi o dzienne spożycie. Dodatkowo producenci dodają do artykułu chlorek sodu, który może doprowadzić do problemów z nerkami. Inne groźne składniki chipsów ze sklepu to cukier, preparaty aromatyzujące, czy wzmacniacze smaku.

Jak można zastąpić niezdrowe chipsy ziemniaczane ze sklepu?

Możesz cieszyć się fantastycznym smakiem i chrupkością bez potrzeby kupowania niezdrowych chipsów ziemniaczanych! Przygotuj pyszne i zdrowe odpowiedniki z warzyw. Istnieje wiele pomysłów i rozwiązań na doskonałe i wartościowe przekąski. Do chipsów warzywnych świetnie nadają się bataty, jarmuż, buraki, seler, cukinia i wiele innych. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Jak zrobić pyszne chipsy warzywne?

Przygotuj sobie ulubione warzywa korzeniowe. Może to być marchewka, pietruszka, seler, topinambur, czy burak. Dokładnie umyj dary natury i obierz obieraczką. Jarzyny pokrój w dość cienkie plasterki. Następnie skrop je dobrą oliwą tłoczoną na zimno. Następnie przychodzi czas na ulubione zioła. Posyp chipsy rozmarynem, oregano, czy bazylią. Wybierz to, co najbardziej lubisz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż plastry w taki sposób, aby nie leżały jeden na drugim. Zostaw trochę przestrzeni między nimi. W dalszym kroku przekąskę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chipsy piecz przez około 20 minut. W międzyczasie sprawdzaj, czy danie jest gotowe, gdyż czas przyrządzania zależy od grubości plasterków. Im cieńsze, tym potrawa będzie szybciej gotowa do spożycia. Następnie poczekaj do wystygnięcia. Gotowe chipsy możesz jeść samodzielnie, łączyć ze zdrowym dipem lub dodać do zupy!

Pamiętaj o tym, że będąc na diecie nie musisz rezygnować z chipsów. Wystarczy, że przygotujesz zdrowe warzywne odpowiedniki popularnej przekąski. Bardzo szybko możesz wyczarować w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. Dzięki temu zyskasz nie tylko świetną potrawę, ale dostarczysz też wiele cennych witamin i minerałów. Dla przykładu domowe pieczone chipsy z jarmużu mają witaminę C, A, K, potas, wapń i żelazo. Znajdziesz tam również antyoksydanty, które podejmują skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, które czynią duże spustoszenie w organizmie. Smacznego!

Bibliografia:

1. https://fitness.wp.pl/19194,chipsy-z-warzyw-pomysl-na-zdrowa-przekaske [dostęp 19.03.2021r.],

2. https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/dlaczego-chipsy-sa-niezdrowe-aa-Uqxz-BYZE-yGF6.html [dostęp 19.03.2021r.],

3. https://zakochanewzupach.pl/chipsy-warzywne-zdrowe-i-chrupiace-dodatki-do-zup/# [dostęp 19.03.2021r.],

Ładowanie...