Urozmaicając naszą dietę nie wolno zapominać, że zdrowe jedzenie to takie, które jest jak najmniej przetworzone. Najlepsza sytuacja jest wtedy, gdy przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu. Nie możemy mówić o zdrowym jedzeniu, jeżeli obecne są w nim fast foody, słone przekąski oraz inne produkty wysoko przetworzone. Trzeba także zdawać sobie sprawę z tego, że te ostatnie są często kamuflowane i dobrze jest wiedzieć, jak je rozpoznać wśród wielu innych artykułów. Zanalizujmy więc listę ich składników. Jest to skuteczny sposób na ich wykrycie. Okazuje się, iż jest ona długa, a do tego są w niej nie tylko cukry i tłuszcze, ale również konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty oraz wzmacniacze smaku. Taka żywność z pewnością nie jest wartościowa. W tej części artykułu o zdrowym jedzeniu przybliżymy temat piramidy żywieniowej oraz opiszemy pokrótce tanie i zdrowe produkty żywnościowe.
Najlepszym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego, zarówno mięso, ryby, jak i jaja. Niektóre rośliny także mają ten wartościowy składnik. Należą do nich nasiona roślin strączkowych. Chociaż wcale nie mniej cenne są wysokobiałkowe kasze. Troska o odpowiednią ilość białka jest również ważna w odniesieniu do wegetarian.
Zdrowe jedzenie jest ujęte w piramidzie żywieniowej i nie oznacza jednostajnego menu. Przeciwnie oznacza równowagę, którą można uzyskać poprzez spożywanie różnych pokarmów zawierających niezbędne składniki odżywcze gwarantujące zdrowie i poprawiające aktywność fizyczną. Dotyczy to również kwestii określenia takiej ilości pokarmów, jaką potrzebuje nasz organizm. W tym przypadku wszystko zależy głównie od wielkości porcji i częstotliwości posiłków. Okazuje się bowiem, że można zjeść prawie wszystko, ale w odpowiednich ilościach.
Piramida żywieniowa pokazuje, czego jeść mniej, a czego więcej. Jest to o tyle istotne, że wiele osób spożywa posiłki, które są niezgodne z zaleceniami, czego dowodzą badania zachowań żywieniowych. W związku z tym należy stworzyć zbilansowaną i zróżnicowaną dietę wg piramidy żywieniowej. Przedstawia ona przybliżoną ilość pożywienia, jaką musimy spożyć w ciągu tygodnia, aby sprostać zapotrzebowaniom. Organizm musi otrzymywać zarówno wystarczającą ilość energii do życia, jak i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W tej piramidzie wymienionych jest pięć głównych grup pokarmów i zaleca się, aby z każdej z nich codziennie coś zjeść.
Na górze piramidy jest smak słodko-słony. Nasz organizm nie potrzebuje go do swojego funkcjonowania. W związku z tym należy go jeść sporadycznie, a jeśli już to w małych ilościach. Aby uzyskać bardziej zbilansowaną dietę, powinniśmy jeść więcej określonych produktów. Należą do nich następujące: produkty pełnoziarniste, (w tym pieczywo i zboża), warzywa oraz rośliny strączkowe, owoce i jagody, świeże, schłodzone i mrożone dania rybne oraz orzechy i nasiona.
Natomiast należy spożywać mniej, a w zasadzie znacznie ograniczyć słodkie produkty mleczne, takie jak jogurty i twarogi, wieprzowinę i wołowinę, sól, słodkie i pikantne przekąski oraz napoje bezalkoholowe i soki o wysokiej zawartości cukru.
Duża część ludzi uważa, że zdrowe jedzenie wymaga znacznych nakładów finansowych. Patrzą oni głównie na ceny mięsa, świeżych ryb i innych wartościowych produktów żywnościowych, które rzeczywiście są drogie. Można jednak tak skomponować zdrowy jadłospis, aby nie zbankrutować. W tym celu trzeba się do tego odpowiednio przygotować, zwracając przy tym uwagę nie tylko na dobór jakościowy spożywanych pokarmów, ale także na kwestie organizacyjne. Chodzi tutaj o sprawne robienie zakupów, czy też zarządzanie zawartością naszej lodówki.
Wymieniliśmy wcześniej składniki niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zwróćmy też uwagę na kolejne produkty żywnościowe, które są bogate w związki dobre dla zdrowia człowieka, a jednocześnie ich cena jest na tyle niska, że nie obciążymy w sposób znaczący naszego portfela. Jako przykład możemy podać podroby, które często są niesłusznie uważane za produkty drugiej kategorii.
Tymczasem z żywieniowego punktu widzenia są one w wielu przypadkach cenniejsze, niż popularne wędliny lub też np. popularna pierś z kurczaka. Na szczególną uwagę spośród takich podrobów zasługuje wątróbka mająca bardzo dużo witamin i minerałów. Ponadto jest ona również ważnym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza i cynku.
Następnie do innych nieprzetworzonych i wartościowych, a jednocześnie niedrogich produktów należą między innymi przetwory mleczne: sery podpuszczkowe, sery twarogowe, jogurty naturalne, kefiry i maślanki. W następnej kolejności są mięsa z tzw. (niesłusznie zresztą) drugiej kategorii takie jak udka z kurczaka, wieprzowina, w tym np. tania łopatka.
Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, seler, buraki również są o wiele tańsze niż np. awokado, brokuły, czy kalafior. Innym cennym i niedrogim produktem są jaja lub owoce zwłaszcza sezonowe (np. jabłka, gruszki i winogrona). Istotne w tej kwestii są również świeże oraz mrożone i wędzone ryby. Jednak nie wszystkie, bo ceny niektórych są wysokie. Przykładem ryb, które można nabyć za niewielkie pieniądze są m.in. morszczuk, czy wędzona makrela. Ponadto zawierają one kwasy omega 3.
Aby mówić o przemyślanych zakupach, należy przede wszystkim nie iść do sklepu z pustym żołądkiem. Możemy bowiem wówczas zakupić nieplanowane i mało wartościowe, a także drogie produkty. Ponadto zróbmy listę zakupów i trzymajmy się jej. Przygotowując taką listę najlepiej jest wziąć pod uwagę aktualne promocje oraz produkty sezonowe, które zazwyczaj mają atrakcyjniejszą cenę. Dotyczy to głównie świeżych owoców i warzyw.
Nie należy dopuścić do przeterminowania rzeczy znajdujących się w naszej lodówce. Trzeba będzie je wyrzucić na śmietnik. Dotyczy to np. zepsutych owoców, zaschniętego pieczywa i innych pokarmów. Jest to marnotrawstwo zarówno produktów, jak i pieniędzy. Dodatkowo powinniśmy wykorzystać także wszelkie resztki z lodówki, które można zastosować jako dodatki do sałatek, czy innych dań, np. zapiekanek. Rozsądnego gospodarowania jedzeniem można się szybko nauczyć. Taki sposób działania umożliwia zmniejszenie nakładów finansowych przeznaczonych na jedzenie.
W 4 części artykułu pokażemy, jak jeść zdrowo i niedrogo, gdy znajdujemy się poza domem.
Źródła:
https://lovenatura.pl/jedz-sezonowo-bedziesz-zdrowy/
https://www.mamamanager.eu/ile-kosztuje-zdrowa-dieta/
http://www.vegestrefa.pl/1025/produkty-typu-light-woda-powietrze-i-co-jeszcze/
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/jak-zdrowo-sie-odzywiac-i-nie-wydawac-majatku/xrje_upol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/jak-sie-zdrowo-odzywiac/xrje_irol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/cztery-zasady-zdrowego-odzywiania-sie/xrje_lqol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/co-mowi-nam-piramida-zywieniowa/xrje_ypol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/zdrowe-odzywianie/xrje_gool
https://wiecejwarzyw.pl/2020/03/jak-jesc-zdrowo-i-nie-zbankrutowac/
Ładowanie...