W zakresie zdrowego jedzenia podawane są określone zasady. Pierwsza z nich to konieczność spożywania śniadania. Następnie określane jest co jeść, kiedy jesteśmy poza domem cały dzień i podanie propozycji przygotowania zestawu żywności. Ponadto zwraca się uwagę na spożywanie produktów sezonowych i samodzielne przygotowywanie posiłków. Pamiętajmy też o możliwości kupowania lokalnych produktów. Kolejna i ostatnia zasada dotyczy rezygnacji z określonych artykułów, w tym light oraz takich, które zawierają konserwanty. W 4 ostatniej już części artykułu zatytułowanego „Zdrowe jedzenie – jak jeść, by nie zbankrutować” pokażemy, jak jeść zdrowo i niedrogo, gdy znajdujemy się poza domem.
Osoby, które rozpoczynają dietę odchudzającą często rezygnują ze śniadania. Jest to duży błąd, bowiem dzień należy rozpocząć od pożywnego posiłku, aby dostarczyć rano naszemu organizmowi dużą dawkę kalorii. Dopiero wtedy organizm jest zdolny do działania. Potrzebuje on kalorii, aby wszystkie procesy, (w tym te związane ze spalaniem tkanki tłuszczowej), przebiegały prawidłowo. Ten pierwszy posiłek jest zatem bardzo ważny. Może być najbardziej kaloryczny w ciągu dnia. Przez cały dzień zdążymy bowiem spalić całe śniadanie.
Wiele osób jest poza domem praktycznie cały dzień. Najpierw praca w biurze przez 8 godzin, później trening i odbieranie dzieci ze szkoły oraz odwożenie ich na zajęcia pozalekcyjne. Możliwe, że dodatkowo umówiłeś się z kimś na spotkanie. Nie tylko spędzamy cały dzień poza domem, ale także nie jemy śniadania. Natomiast w pracy zadowalamy się słodkimi batonikami i kanapkami.
Dlatego tak ważne jest przygotowanie sobie zawczasu zestawów żywieniowych, które uwzględniają spożycie rano śniadania. Do takiego zestawu należy np. odpowiednio przygotowana kanapka czy owsianka, którą można podgrzać w mikrofalówce w biurze. Warto jest także mieć przy sobie zdrowe przekąski, które zaspokoją nasz głód. Sprawdzi się też kilka proteinowych batonów o dobrym składzie. Dodatkowo można zawczasu wycisnąć sok ze świeżych owoców i warzyw. Dobre i zdrowe są koktajle, jogurty, a nawet jabłko czy marchewka pokrojona wcześniej w słupki.
Zalecamy przede wszystkim kupowanie lokalnych produktów od sprawdzonych dostawców. Róbmy zakupy na targu, czy bazarze, zamiast w supermarkecie. Można tam lepiej porozumieć się ze sprzedawcą, aby dowiedzieć się, skąd bierze on dostawy i czy pochodzą one z ekologicznych hodowli lub upraw. Takie produkty bowiem są zdrowsze, nie mają w sobie konserwantów, które występują w warzywach, czy owocach, które kupujemy w supermarketach.
Aby jeść zdrowo, najpierw musimy odstawić wszystko, co jest przetworzone, light, wzbogacane sztucznymi barwnikami i konserwantami. Odtłuszczone jedzenie, to zazwyczaj produkty, które nie są zdrowe. Zawierają co prawda mniej cukru, ale za to o wiele więcej konserwantów. Sztuczne barwniki i konserwanty przedłużają trwałość produktów, ale nie przyczyniają się do ich jakości.
Jeśli zastanawiasz się, jak jeść zdrowo i co jeść, żeby nie zbankrutować, to najważniejszą wskazówką dla Ciebie jest kwestia wcześniejszego planowania posiłków. Musisz to robić z wyprzedzeniem – najlepiej kilkudniowym. W weekend zaplanuj posiłki na cały tydzień. W ten sposób ustalisz, jakich produktów potrzebujesz i kupisz je po okazyjnych cenach. Warto stawiać na sezonowe produkty i przygotowywać z nich dania samodzielnie. To nie tylko pewność, że wszystkie posiłki są zdrowe i bogate w witaminy i minerały, lecz także znaczna oszczędność pieniędzy. Sezonowe warzywa, czy owoce są bowiem znacznie tańsze niż te, które są sprowadzane z zagranicy przez cały rok.
Warzywa i owoce kupowane zatem w sezonie są tańsze i mają więcej wartości odżywczych. Zimą warto wybierać warzywa korzeniowe np. marchew, buraki, pietruszkę i seler oraz mrożonki. Wiosną i latem zaś świeże owoce i młode warzywa.
Warto jest także robić domowe pasty do chleba. Co prawda wiele sklepów oferuje spory asortyment past do pieczywa. Mają one całkiem niezłe składy, ale są dosyć drogie, a często smakują wszystkie bardzo podobnie. Zatem jeżeli mamy w domu blender możemy takie pasty zrobić sami bardzo szybko. Mogą one być wykonane z ciecierzycy, fasoli i ryżu. Można też wybrać swoje ulubione składniki. Domowa pasta jest smaczniejsza, zdrowsza i zdecydowanie tańsza od takiej zakupionej w sklepie.
Tak zwanych rodzajów superfoods jest dość dużo. Są to nasiona chia, goji, chlorella, owoce noni itd. Mają one sporo wartości prozdrowotnych i kupienie ich raz na jakiś czas jest niezłym rozwiązaniem. Należy jednak skupić się na produktach zdecydowanie tańszych, a równie wartościowych. Należą do nich takie produkty jak: siemię lniane zmielone przed spożyciem, kasza jaglana, jarmuż, natka pietruszki, czarna porzeczka, aronia, olej rzepakowy. Zawierają one całe mnóstwo wartości odżywczych oraz są dużo tańsze i warto je docenić.
Produkty, z których stale korzystamy kupujmy w sklepach internetowych. Często mają niższe ceny i sprzedają je w większych opakowaniach. Jeżeli zatem używamy np. orzechów i różnego rodzaju kasz na co dzień, to tym sposobem zaoszczędzimy pieniądze i czas.
Kiełki to superfood. Mają one wiele wartości odżywczych i warto wprowadzić je do codziennej diety. Nie mniej jednak kupowanie co 2-3 dni pudełeczka kiełków to spory wydatek. Z tego względu warto zaopatrzyć się w nasiona i posiać samemu. Potrzebne są: tacka, kawałek gazy, butelka ze spryskiwaczem i ulubione nasiona. Kilka dni i gotowe.
Kupujmy tylko te warzywa i owoce, które codziennie spożywamy. Promocje nie zawsze są korzystne i często warto coś kupić bez promocji. Wiele sklepów oferuje promocje typu „kup więcej i zaoszczędź jeszcze więcej”. W tym przypadku też ważna jest zasada kup tylko to z czego korzystasz (np. mąka, pomidory w puszce, strączki, itp.). Dodatkowo najlepiej niech będą to produkty z dłuższym terminem ważności. Wybierajmy przy tym marki własne. Warto też kupować nabiał, kakao, makaron, mrożonki od rodzimych producentów. Są one sporo tańsze od tych samych artykułów ze znanym logo.
W internecie istnieje ogrom informacji na temat zdrowego odżywiania. Zawsze warto podjąć współpracę z dietetykiem żywieniowym. To właśnie dietetyk najlepiej ustali naszą dietę. Szczególnie jest to istotne w przypadku, gdy cierpimy na określone schorzenia.
Źródła:
https://lovenatura.pl/jedz-sezonowo-bedziesz-zdrowy/
https://www.agamasmaka.pl/2016/04/pomysly-zdrowe-przekaski-pracy-szkoly.html
https://www.mamamanager.eu/ile-kosztuje-zdrowa-dieta/
http://www.vegestrefa.pl/1025/produkty-typu-light-woda-powietrze-i-co-jeszcze/
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/jak-zdrowo-sie-odzywiac-i-nie-wydawac-majatku/xrje_upol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/jak-sie-zdrowo-odzywiac/xrje_irol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/cztery-zasady-zdrowego-odzywiania-sie/xrje_lqol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/co-mowi-nam-piramida-zywieniowa/xrje_ypol
https://nowonajedzone.pl/zdrowe-odzywianie/zdrowe-odzywianie/xrje_gool
https://wiecejwarzyw.pl/2020/03/jak-jesc-zdrowo-i-nie-zbankrutowac/
Ładowanie...