Dietetyk Wrocław - Leczenie Otyłości | Saba Odchudzanie
  • Postaw na test 10:00 01.04.2016
  • Wizyty Promocyjne

    Znane i mniej znane przyprawy, które przyśpieszają metabolizm

    Warto zapoznać się z walorami smakowymi i zdrowotnymi wszystkich przypraw i ziół.  Być może nabierzemy ochoty, czy będziemy uważać za właściwe umieszczenie ich w naszym menu. Przedstawione poniżej przyprawy i zioła takie jak: ziele angielskie, oregano i rozmaryn znane są i stosowane bardzo często w polskiej kuchni.  Pozostałe zaś najczęściej używa się w dietach egzotycznych.

    Ziele angielskie

    Przyprawa ta należy do rodziny przypraw korzennych. Ziele angielskie posiada charakterystyczny zapach i smak. Występuje w postaci owoców pochodzących z drzewa Pimento Officinalis. Rośnie ono głównie w Ameryce Południowej i na wyspach karaibskich. O ich wyjątkowości świadczy fakt, że posiadają bardzo dużą ilość witamin A, B, C, D i selenu oraz silnych przeciwutleniaczy, głównie eugenolu, który nadaje im właściwości podobne do cech goździków. Ziele to charakteryzuje się cennymi właściwościami antyseptycznymi, przeciwbólowymi i antywirusowymi. Wpływa ono korzystnie na skórę, włosy oraz ogólny stan zdrowia.

    Ziele angielskie poprawia trawienie i ma właściwości wiatropędne. Herbata z niego uśmierza zaburzenia żołądkowe oraz jest pomocna w przypadku biegunek. Z kolei właściwości przeciwbólowe tego ziela zmniejszają skurcze żołądka, kolkę i kwasowość. Owoce te wspomagają również trawienie pokarmów i wydalanie toksycznych substancji z organizmu. Wykonany z nich olejek jest doskonałym lekarstwem na rozmaite dolegliwości żołądka. Ziele angielskie dostarcza ciału ciepło i energię. Dzięki jego działaniu krew łatwiej dociera do wszystkich narządów ciała. Poprawia to w dużym stopniu ich funkcjonowanie oraz przyspiesza metabolizm.

    Nie można pominąć innych działań zdrowotnych tej przyprawy, a mianowicie:

    • zawarty w niej potas wywiera bardzo korzystny wpływ na pracę serca. Zapobiega zawałom i udarom mózgu. Potas powiększa przepływ krwi do tego serca. Z tego wniosek, że działa, jak naturalny środek rozszerzający naczynia krwionośne. Ułatwia to jej transport po całym organizmie;
    • zapewnienie komfortu w jamie ustnej, dzięki płukaniu sporządzonym roztworem zmniejszającym ból i bolesność dziąseł, zwalcza bakterie i pomaga zniwelować nieświeży oddech;
    • stanowi środek przeciwbólowy, np. uśmierza ból zębów;
    • łagodzi skurcze menstruacyjne i bóle mięśni;
    • skutecznie zapobiega wszelkiego rodzaju infekcjom skóry i wykwitom;
    • zapobiega wypadaniu włosów, spowodowanego problemami zdrowotnymi;
    • wspomaga system odpornościowy dzięki dużej zawartości wielu witamin i przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników; pozytywnie przeciwdziała starzeniu się organizmu;
    • dostarcza organizmowi ciepła i przyśpiesza krążenie krwi.

    Sumak

    Jest egzotyczną przyprawą, która ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i spożywcze. Posiada ona kwaskowy smak i czerwony kolor. Stanowi dodatek do potraw należących do charakterystycznych elementów tureckiej i arabskiej kuchni.

    Jeżeli chodzi o jego walory prozdrowotne, to sumak przeciwdziała niestrawnościom, stosuje się go przy biegunkach i bólach brzucha, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Sumak należy do przypraw korzennych i wpływa korzystnie na tempo przemiany materii. Jest także źródłem ogromnej ilości antyoksydantów i w skali ORAC jest praktycznie na samej górze. Sumak występuje przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego.

    Sumak posiada także właściwości przeciwgorączkowe oraz łagodzi objawy przeziębienia i stanów zapalnych skóry. Jest on bogaty w witaminę C i kwasy tłuszczowe omega 3. Ponadto zawiera on szereg minerałów, w tym magnez, wapń i potas. Stosowanie sumaka może mieć korzystny wpływ na profilaktykę chorób serca i zwalczanie bakterii Salmonella.

    Oregano

    Oregano to roślina przyprawowa. Jest to ziele lebiodki. Charakteryzuje się tym, że jest prosta w uprawie, stosowana jest również w ziołolecznictwie. Łatwo ją hodować w warunkach domowych. Suszone oregano stosowane jest jako przyprawa do potraw. Posiada silny aromat, ale lekko korzenny i jest delikatnie gorzka. Działa bardzo pozytywnie na układ trawienny tj. pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw, wzmaga produkcję żółci, łagodzi zaparcia i niestrawności, działa wiatropędnie. Przyprawę oregano można zaliczyć do grupy substancji przyśpieszających metabolizm.

    Inne zdrowotne cechy przyprawy oregano to zapobieganie cukrzycy i schorzeniom serca. W medycynie jest ona bardzo dobrze znana jako lek wykrztuśny i łagodzący nieżyt gardła. Ma także działanie przeciwskurczowe i uspokajające.

    Przyprawa ta wspomaga leczenie reumatyzmu i chorób wrzodowych, a także nerwicy, migreny i bezsenności. Wszystko dzięki temu, że zawiera szereg witamin i związków odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany i minerały, błonnik, witaminy A, C, E i K oraz z grupy B, a minerały – cynk, fosfor, potas, żelazo, sód, magnes, wapń i żelazo).  Wzbogaca w ten sposób spożywane z jej udziałem potrawy.

    przyprawy

    Inne produkty przyśpieszające metabolizm

    Do takich produktów należą zioła między innymi takie jak: rozmaryn i estragon, które wraz z przedstawionymi już roślinnymi przyprawami tj. majerankiem, oregano i bazylią bardzo skutecznie regulują metabolizm poprzez poprawę procesów trawiennych. Można do tego dodać kilka ziół, owoców i warzyw.

    Zioło estragon

    Estragon jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w europejskich kuchniach. Posiada również bardzo dużo zastosowań w lecznictwie. Jest on rośliną z rodziny astrowatych. Najbardziej wartościową jego częścią są liście, które można zrywać w dowolnym momencie okresu wegetacyjnego. Są one wykorzystywane jako przyprawa do wielu potraw, ale również jako składnik różnych preparatów leczniczych. Estragon smakuje w stanie świeżym, jak i ususzonym. Należy jednak unikać jego gotowania oraz dodawania do potraw w zbyt dużej ilości z uwagi na jego specyficzny aromat i ostry dominujący smak.

    Aktualnie zioło to jest stosowane w lecznictwie w celu poprawy procesów trawiennych, w tym głównie pobudzeniu wydzielania soków żołądkowych oraz żółci i apetytu. Zaleca się, aby stosowały go osoby cierpiące na anemię, które mają problem ze zmniejszonym łaknieniem. Można dodawać go do przygotowanych już sosów, potraw mięsnych, sałatek i zup. Ponadto jest źródłem witaminy A. Estragon musi być jednak dodawany do mieszanek innych ziół, ponieważ jego działanie jest słabe. Zioło to ma również nieznaczne właściwości moczopędne. Można jednak zaliczyć go do ziół poprawiających tempo przemiany materii.

    Przyprawa ta wykazuje działanie rozkurczające, antybakteryjne, grzybobójcze i antyoksydacyjne. Jest też wykorzystywana w kosmetyce. Estragon znalazł zastosowanie do zwalczania chorób reumatycznych, a również produkuje on olejki eteryczne, w których znajdują się m.in. jod, karoteny i garbniki.

    Zioło rozmaryn

    Rozmaryn jest jednym z najbardziej aromatycznych ziół o intensywnym zapachu. Dzięki temu wykorzystuje się go od wieków między innymi jako przyprawę do potraw. Poza tym ma właściwości lecznicze, dzięki którym stosuje się go w medycynie.

    W rozmarynie leczą zawarte w nim olejki eteryczne (m.in. borneolu, cymenu i cyneolu). Wykazuje on działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antyseptyczne. Wyjątkowo dobrze wpływa on na naturalną odporność człowieka. Wykazuje zatem właściwości lecznicze przeciw przeziębieniom np. grypie.

    Rozmaryn w bardzo korzystnym stopniu pobudza narządy do produkcji żółci, łagodzi zgagę, poprawia trawienie oraz zapewnia odpowiednią perystaltykę jelit, czyli korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Oprócz tego ziele to działa moczopędnie, przeciwbólowo np. łagodzi bóle mięśniowe oraz przeciwzapalnie i antydepresyjnie. Jest także lekiem na wątrobę oraz obniżenie poziomu cukru we krwi. Rozmaryn wykazuje dobry wpływ na ogólną kondycję organizmu. Zaleca się go między innymi osobom uskarżającym się na przewlekłe osłabienie, a także po zabiegach operacyjnych.

    Ładowanie...

    Translate »
    Ładowanie